Volledig scherm
Rico Strieder maakt het seizoen op huurbasis af bij PEC Zwolle. De 27-jarige controleur wordt geleend van FC Utrecht. © BSR Agency

PEC Zwolle huurt Duitse controleur Rico Strieder van FC Utrecht

TRANSFERRico Strieder moet PEC Zwolle de komende maanden van meer balans op het middenveld voorzien. De degradatiekandidaat huurt de Duitse controleur voor de rest van het seizoen van FC Utrecht. Strieder moet daarvoor maandagavond nog wel de medische keuring doorstaan, weet de Stentor.

PEC bereikte maandag een definitief akkoord met FC Utrecht over de huur van Strieder. Met de speler zelf kwam de club uit Zwolle afgelopen weekeinde al tot een vergelijk. De eerste ‘winteraankoop’ van PEC zat vrijdag nog 90 minuten op de bank in het treffen met zijn nieuwe werkgever (3-3). 

Strieder komt dit seizoen nauwelijks in aanmerking voor speeltijd bij FC Utrecht, waar hij in 2015 en 2016, nadat hij samen met trainer Erik ten Hag de overstap maakte van het tweede elftal van Bayern München, nog een onomstreden kracht was.

In de tussenliggende periode werd Strieder geteisterd door blessureleed. Eenmaal hersteld van een gescheurde kruisband en een meniscusoperatie, wist hij geen vaste basisplaats meer af te dwingen. Dit seizoen deed coach John van den Brom in 5 eredivisieduels een beroep op de verdedigende middenvelder, die tot medio 2021 vastligt in Utrecht.

Strieder stelt op de website van PEC dan ook dat hij in Zwolle ‘meer speeltijd hoop te maken’. ,,Afgelopen vrijdag zag ik dat er een hele aardige ploeg staat die maar één doel voor ogen heeft; handhaven. Daar draag ik met mijn controlerende en defensieve kwaliteiten heel graag een steen aan bij", aldus de Zuid-Duitser, die bijna 100 competitieduels voor Utrecht afwerkte.

Kwetsbaar

Bij PEC wordt Strieder gezien als directe versterking, aangezien de kwetsbare laagvlieger behoefte denkt te hebben aan een middenvelder met defensieve kwaliteiten. Rick Dekker kreeg al te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd, Gustavo Hamer wordt ook in de nieuwe formatie met 5 verdedigers als rechtsback geposteerd, terwijl het technisch hart de overige middenvelders vooral offensieve kwaliteiten toedicht.

Strieder is deze transferperiode de eerste en mogelijk ook de laatste nieuweling bij PEC Zwolle. De clubleiding liet al meermaals doorschemeren de selectie kwalitatief goed genoeg te vinden en - mede door de leeggestroomde ziekenboeg - niet van plan te zijn met een karrenvracht aan nieuwe spelers de degradatiestrijd te hervatten.

Naast Dekker hoopt PEC deze maand nog afscheid te nemen van verdediger Darryl Lachman en middenvelder Thomas Bruns. Concrete belangstelling is in hen nog niet getoond. Wel hebben meerdere eerstedivisionisten geïnformeerd naar Vitesse-huurling Bruns.