Wedstrijd van PEC Zwolle worden tegenwoordig door gemiddeld 4650 mensen meer bezocht dan tien jaar geleden (VI).
Volledig scherm
Wedstrijd van PEC Zwolle worden tegenwoordig door gemiddeld 4650 mensen meer bezocht dan tien jaar geleden (VI). © BSR Agency

PEC Zwolle noteert hoogste toeschouwersgroei: ‘De grote winnaar van het afgelopen decennium’

Van alle eredivisieclubs heeft PEC Zwolle het voorbije seizoen op de tribunes de grootste groei doorgemaakt. Zo berekenden Tom Knipping en Iwan van Duren van Voetbal International.

De onderzoeksjournalisten namen van 16 van de 18 eredivisieclubs de ontwikkeling van bezetting in het stadion onder de loep. Op de ‘recent’ gepromoveerde Fortuna Sittard en FC Emmen na werd berekend hoeveel toeschouwers het stadion in 2010 trok en hoeveel toeschouwers de club sindsdien voor haar onderkomen heeft gegenereerd. Zo bleek dat ten opzichte van 10 jaar geleden een half miljoen minder mensen eredivisieduels bezoekt.

De daling van de bezettingsgraad waar vooral subtoppers als Groningen, Vitesse en Heerenveen gebukt onder gaan, gaat voor de Overijsselse clubs niet op. Daar loopt het publiek niet weg. Integendeel, Twente, Heracles en PEC Zwolle bezetten namelijk de top 3 van clubs met de verbeterde opkomst bij thuiswedstrijden. PEC spant daarin de kroon. Ten opzichte van begin 2011 noteerde de club uit de hoofdstad, die in 2012 promoveerde naar de eredivisie, een groei van 4560 supporters (57%).

Heerenveen hekkensluiter, PEC Zwolle koploper

16. SC Heerenveen -30% -5688 supporters

15. FC Groningen -18% -3866 supporters

14. Vitesse -13% -2282 supporters

13. VVV Venlo -13% -965 supporters

12. RKC Waalwijk -10% -673 supporters

11. Feyenoord -8% -3715 supporters

10. AZ -8% -1336 supporters

9. FC Utrecht -7% -1457 supporters

8. PSV -0,7% -250 supporters

7. Sparta Rotterdam 0% +3 supporters

6. ADO Den Haag 0,8% +100 supporters

5. Willem II 6% +740 supporters

4. Ajax 10% +4697 supporters

3. FC Twente 16% +3692 supporters

2. Heracles Almelo 19% +1605 supporters

1. PEC Zwolle 57% +4560 supporters

,,Bij PEC is veel gebeurd", steekt Knipping van wal. ,,De club is enorm gegroeid, het stadion is vernieuwd en er zijn veel meer plaatsen nu. Het is gaan leven in de stad. Dat zie je met 13.500 toeschouwers gemiddeld. Ik had niet verwacht dat dat mogelijk was.”

Twente-effect

De onderzoeksjournalist ziet een stevig fundament onder PEC, al plaatst hij ook kanttekeningen bij de ambities van de clubleiding om middels een aandelenuitgifte de subtop te bestormen en steeds Europees voetbal te bewerkstelligen. 

,,Het grote gevaar is dat ze te snel willen nu. Dan krijg je het Twente-effect. Dat je even succes hebt en denkt elk jaar kampioen te kunnen worden. PEC wint de beker en wil daarna structureel Europa in. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren.”

,,Aan de andere kant", vervolgt Knipping over de degradatiekandidaat, ,,heeft PEC wel een groter legioen aangeboord. Er staat een modern stadion. Je ziet bij Twente dat supporters na een moeilijk jaar blijven komen. Dat het toeschouwersaantal bij PEC terug gaat zakken naar 7000 of 8000, zie ik niet gebeuren. Ja, tenzij ze over twee of drie jaar weer eerste divisie spelen. Maar PEC is mijn winnaar.”

  1. Bungalowketen en hoofdsponsor PEC Zwolle Molecaten uit Hattem vreest ondergang: ‘Ons bedrijf staat in brand’
    PREMIUM

    Bungalowke­ten en hoofdspon­sor PEC Zwolle Molecaten uit Hattem vreest ondergang: ‘Ons bedrijf staat in brand’

    Het voortbestaan van vakantieparkenketen Molecaten hangt aan een zijden draadje. Directeur Luke Slager stelt in een brandbrief dat alleen een barmhartige houding van het kabinet het Hattemse familiebedrijf, dat tevens als hoofdsponsor van PEC Zwolle fungeert, van de ondergang kan redden. ,,Praat met ons en kom alstublieft met snelle en kordate steunmaatregelen.”