Volledig scherm
PEC Zwolle schrijft brief naar KNVB met ‘met zeer dringende verzoek’ om de datum van het uitduel met Ajax terug te draaien naar 2 maart. © Ronald Bonestroo

PEC Zwolle schrijft brief naar KNVB en Ajax: Draai datum uitduel terug naar 2 maart

PEC Zwolle heeft de KNVB en tegenstander Ajax officieel verzocht de datum voor de uitwedstrijd in Amsterdam, die deze week ‘in het belang van het Nederlandse voetbal’ werd vastgesteld op woensdag 13 maart, terug te draaien naar zaterdag 2 maart. Dat heeft de directie van de eredivisionist de voetbalbond en Ajax in een brief laten weten. ,,Een duidelijker voorbeeld van competitievervalsing kan ik me niet bedenken.”

 ,,In de nieuwe situatie speelt ons team na de wedstrijd van aankomend weekend (tegen De Graafschap, red.) twee weken geen competitieduel om vervolgens, en in tegenstelling tot onze concurrenten, drie wedstrijden in acht dagen te moeten voetballen. Voor PEC Zwolle, dat de beschikking heeft over een selectie die aanmerkelijk kleiner is dan die van Ajax, zorgt de wijziging voor een onverantwoorde verzwaring van de competitie ten opzichte van onze concurrenten die hier geen last van hebben. Een duidelijker voorbeeld van competitievervalsing kan ik me niet bedenken", stelt voorzitter Adriaan Visser, die ook vanwege de timing, nu het eredivisieseizoen in de laatste maanden is beland, van een ‘volstrekt onverantwoord besluit’ spreekt in zijn column op de clubsite.

Naast de competitievervalsing die de verplaatsing in de hand werkt verwijt Visser de KNVB ook dat er met PEC niet is gekeken naar alternatieven die het competitieverloop minder ontwrichten en dat met de Zwolse achterban, die het duel van de vrije zaterdag naar de doordeweekse woensdag (18.30 uur) verschoven zag worden, nauwelijks rekening is gehouden. 

Bezwaren

De bezwaren hebben de directie van PEC doen besluiten in een officiële brief de voetbalbond en tegenstander Ajax te verzoeken de datum van het uitduel terug te draaien naar 2 maart. ,,Samenvattend is PEC Zwolle totaal niet te spreken over deze wijziging en heeft dat inmiddels aan de KNVB duidelijk gemaakt. Concreet heeft de club een officieel schrijven gestuurd naar de voetbalbond, maar ook naar de Eredivisie CV en Ajax, waarin het zeer dringende verzoek is gedaan het besluit op basis van bovenstaande opsomming terug te draaien. Dit mede ook in het licht van de door de KNVB genoemde belangrijkste reden van verplaatsing; de coëfficiënten voor Europees voetbal. Na de uitslagen van donderdagavond (het Oostenrijkse Red Bull Salzburg versloeg Club Brugge, red.) lijkt dit argument helaas van de baan", besluit de preses, die op korte termijn een reactie verwacht van de voetbalbond.

Punten

De KNVB maakte woensdag bekend dat ‘in het belang van het Nederlandse voetbal’ besloten is de eredivisiewedstrijd Ajax - PEC Zwolle naar woensdag 13 maart te verplaatsen. Zo hoopt de bond de achtstefinalist te ontlasten voor het tweede treffen met Real Madrid. Ajax moet in de Spaanse hoofdstad een 1-2 nederlaag uit het eerste duel goedmaken om zich bij de laatste acht club van het kampioenenbal te voegen en Nederland broodnodige punten te bezorgen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Daar moet Oostenrijk voorgebleven worden om de komende jaren meer Europese tickets voor de eredivisie veilig te stellen.

Bekijk hieronder twee video’s over de veelbesproken wedstrijd tegen Ajax.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)