Volledig scherm
Joos van Os na haar operatie in april 2017. © Facebook Joos van Os

PEC Zwolle-speelster genoodzaakt om te stoppen: ‘Met pijn in het hart’

Na zo’n dertien maanden blessureleed maakte Joos van Os vrijdagavond haar rentree voor PEC Zwolle Vrouwen. De speelster uit Lievelde speelde één minuut mee. Het was ook meteen haar laatste minuut als voetbalster. Van Os stopt er noodgedwongen mee. ,,Ik moet aan mijn gezondheid denken."

In april 2017 sloeg het noodlot toe voor Van Os. Ze scheurde haar linkerkruisband af. Een lange en zware revalidatie volgde. De revalidatie was extra zwaar, omdat Van Os in 2014 al haar rechterkruisband afscheurde. ,,Revalideren is mentaal ontzettend zwaar. Toch was ik er van overtuigd dat ik ook hier weer sterker uit zou komen. In september heb ik echter toch de knoop doorgehakt. Ik wilde fit terugkomen, maar zou na het seizoen stoppen. Ik ben 21 jaar en heb gekozen voor mijn gezondheid.”

Nieuwe doelen

Van Os is weer fit. Vrijdag mocht de speelster die de jeugdopleiding van FC Twente doorliep een minuut voor de tijd invallen, nota bene tegen haar oude club. ,,Het was leuk, maar ook heel bijzonder, omdat het definitief mijn laatste minuut als voetbalster was. Ik ben op mijn zesde begonnen en heb steeds nieuwe doelen gesteld. Die doelen werden steeds groter. Ik wilde het Nederlands Elftal halen en naar het buitenland gaan. Het is pijnlijk dat dat niet is gelukt. Ik heb ontzettend lang getwijfeld, maar ik kan niet het risico nemen op nog zo’n blessure. Mijn knieën zijn me te belangrijk.”

Studie

Voor Van Os wachten er dus andere doelen. ,,Ik weet het nog precies, 14 september heb ik de knoop doorgehakt. Naast het revalideren heb ik veel tijd gehad om na te denken, wat ik wilde doen. Ik ga beginnen aan een studie bedrijfskunde in Rotterdam. Dat lijkt me een leuke stad. In het Westen liggen denk ik meer kansen voor mij op zakelijk gebied en ik hoop dan ook later iets voor mezelf te beginnen."