Volledig scherm
Mike Willems. © BSR Agency

PEC Zwolle stelt ambitie voor dit seizoen bij: ‘Wij zijn niet beter dan ADO of RKC’

PEC Zwolle, de club die de komende jaren wil uitgroeien tot subtopper, knijpt de handen dicht als het de komende maanden de eredivisiestatus weet te behouden. In de winterstop is de doelstelling voor dit seizoen namelijk vastgesteld op directe handhaving, laat technisch manager Mike Willems weten.

,,We realiseren ons waar we staan. We weten dat we op het ogenblik niet beter zijn dan ADO, RKC en andere clubs die in de onderste regionen staan, maar we hebben wel het vertrouwen dat we daar uit kunnen komen”, stelde Willems tijdens het trainingskamp van PEC Zwolle in Mijas.

PEC won voor de winterstop slechts vijf competitieduels en de ambitieuze eredivisionist die zich middels een aandelenuitgifte structureel in het linkerrijtje wil vestigen, vindt zich derhalve terug op de vijftiende plek, net boven de degradatiestreep.

Zes zeges

PEC heeft daardoor minimaal zes zeges in de komende zestien competitieduels nodig om in mei een nieuw eredivisieticket te bemachtigen. ,,Voor dit seizoen is handhaving de enige realistische doelstelling", zegt Willems. ,,Ik baal er ook van waar we staan. Natuurlijk trek ik het me aan. Met onze begroting, onze club en onze stad horen we op dit moment niet op de vijftiende plaats te staan. Het is alleen met alle blessures die wij hebben gehad, bepalende spelers die we daardoor lang misten en dertien nieuwe spelers en een nieuwe trainer die kwamen, wel te verklaren. Daardoor hebben we ook in te veel wisselende samenstellingen gespeeld.”

Quote

We houden onze ogen en oren open, vooral voor de linkerkant van de verdedi­ging of op de 6-positie

Mike Willems

Een nieuwe transferperiode met veel mutaties sluit Willems, ondanks de degradatiesores, uit. Wel heeft hij Darryl Lachman, Rick Dekker en Thomas Bruns laten weten, dat ze mogen vertrekken. ,,Als niemand vertrekt, zullen wij ook niet veel doen deze window. We houden onze ogen en oren open, vooral voor de linkerkant van de verdediging of op de 6-positie, waar we na dit seizoen zeker iemand kunnen gebruiken door het vertrek van Dekker en Lachman. Dat moet dan alleen wel een fitte speler met toegevoegde waarde zijn, zodat hij morgen al een versterking is, of een speler die ons voor de komende jaren kan helpen. Ik sluit versterking dus niet uit, maar een karrenvracht aan spelers hoeft niemand te verwachten.”

Hoe PEC de sportieve malaise dan te lijf gaat? Met praatsessies en het implementeren van een nieuwe formatie die voor meer defensieve stabiliteit moet zorgen, zag Willems in Spanje.

Bewust zijn

,,Iedereen is er daardoor van doordrongen dat het vijf voor twaalf is. Dat merkte je duidelijk aan de individuele en collectieve gesprekken. We vinden allemaal dat we in potentie een aardig elftal hebben. Ik ga nu niet roepen dat het bij ons wel goed komt, maar daar vertrouw ik wel op, omdat ik merk dat alle spelers zich er dondersgoed van bewust zijn dat het anders moet en dat ze daarvoor samen hun verantwoordelijkheid moeten pakken na de winterstop.”