Volledig scherm
Finland viert de 2-0 in de verlossende 3-0 zege tegen Liechtenstein. Daarmee kwalificeert PEC Zwolle-verdediger Thomas Lam zich met zijn moederland voor het eerst voor een EK. © AFP

PEC Zwolle-verdediger Thomas Lam schrijft historie met Finland

VIDEOThomas Lam kan zich opmaken voor een volksfeest in Helsinki. De verdediger van PEC Zwolle heeft - zonder te spelen - met Finland het eerste eindtoernooi in de geschiedenis bereikt. Door een 3-0 zege op Liechtenstein kan de Scandinaviërs deelname aan het EK in 2020 niet meer ontgaan.

Finland had een riante uitgangspositie in groep J. De ploeg van bondscoach Markku Kanerva had nog één zege nodig voor een EK-ticket en kreeg voor het voorlaatste pouleduel het nietige Liechtenstein op bezoek.

De formaliteit werd afgewikkeld door Jasse Tuominen, die de score na ruim 20 minuten opende, en Teemu Pukki. Het fenomeen was na rust eerst vanaf elf meter trefzeker en bezegelde de Finse deelname aan het EK een kwartier voor tijd door de eindstand op 3-0 te bepalen.

PEC-verdediger Lam zat de hele wedstrijd op de bank. Zijn bijdrage bleef in de kwalificatiecyclus vanwege een gebroken voet en een reserverol beperkt. Wel is de Amsterdammer met Finse moeder - mits fit - een vaste waarde voor Kanerva, waardoor hij een goede kans maakt opgenomen te worden in de selectie voor komende zomer.