Volledig scherm
PEC Zwolle viert de treffer van Lennart Thy. © BSR Agency
3
2
  • Lennart Thy 47' 81'
  • Bram van Polen 75'
  • Kaj Sierhuis 20'
  • Paul Gladon 55'

PEC Zwolle verzekerd van nog een jaar eredivisie na fraaie ommekeer

PEC speelt ook in het nieuwe seizoen eredivisievoetbal. Officieus was de club al veilig, maar na de overwinning op FC Groningen zijn de Zwollenaren dat nu ook officieel. Het plan van trainer Jaap Stam slaagde: in de resterende 34 minuten een verliespartij voorkomen. PEC zette een 1-2 achterstand om in een 3-2 zege.

Je moet een 1-2 achterstand goedmaken en hebt daar nog precies 34 minuten voor. Dan is het geen gekke gedachte om als een wervelwind aan het restant van de woensdag gestaakte wedstrijd tegen FC Groningen te beginnen. Dat deed PEC Zwolle maandagavond dan ook. Volle bak naar voren, met het publiek - het stadion was overigens niet uitverkocht - erachter. Kansen volgden rap, voor Van Crooij en Van Duinen. En ondertussen tikte de klok verder, steeds dichter naar de 90.

Sjokken

Vanuit de gedachte van FC Groningen, dat een voorsprong verdedigde, was het weer niet vreemd dat een wissel een eeuwigheid duurde. Na zeventig minuten bijvoorbeeld, toen spits Sierhuis zijn werk gedaan had en vervangen werd door Mahi. De Ajax-huurling sjokte naar de kant. Veelzeggend.

Ondertussen bleef PEC Zwolle jagen op de gelijkmaker, het punt dat lijfsbehoud in de eredivisie zou betekenen. Een kwartier voor tijd was het raak: uit een vrije trap van Hamer tikte aanvoerder Van Polen in volledige vrijheid binnen (2-2).

Thy scoort weer

PEC ging daarna vrolijk door met aanvallen; het elftal van Stam had immers het mentale voordeeltje te pakken. Uit een voorzet van Van Crooij - net geen buitenspel - maakte Thy zijn tweede treffer van de wedstrijd (3-2). Vijf dagen eerder, toen aanhoudend onweer na 56 minuten spelen een streep zette door het duel, had de Duitse spits al voor de gelijkmaker gezorgd.

De 3-2 voorsprong trok PEC, zonder al te veel weg te geven, knap over de streep. De Zwolse supporters konden met een gerust hart terug naar huis: hun cluppie is, na een bewogen seizoen, ook in het nieuwe voetbaljaar eredivisionist.

PEC Zwolle-FC Groningen 3-2 (0-1). 20. Sierhuis 0-1, 47. Thy 1-1, 55. Gladon 1-2, 75. Van Polen 2-2, 81. Thy 3-2.

Opstelling: Boer; Ehizibue (90. Van den Berg), Lachman, Van Polen, Paal; Clement, Hamer, Namli; Van Crooij, Thy, Van Duinen.

t