Volledig scherm
Youness Mokhtar (links) viert zijn goal tegen ADO. © ANP

PEC Zwolle zorgeloos richting IJsselderby

ZWOLLE – Trainer Ron Jans zal zondag (aanvang 12.30 uur) weinig veranderen aan de basisopstelling van PEC Zwolle. De kans is groot dat het basiselftal dat afgelopen week wist te winnen van Excelsior (0-1) en VVV-Venlo (2-1) ook in de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles aan de aftrap verschijnt.

De stijgende lijn is de laatste weken duidelijk zichtbaar in Zwolle. Na de barre seizoenstart bleef het elftal van Jans de laatste vier duels ongeslagen en gaat het met de week beter voetballen.

Het meest cruciale vraagstuk in de aanloop naar het duel met de Deventer aartsrivaal is de positie van Wout Brama. De routinier is met zijn ervaring en voetbalgogme een meerwaarde voor PEC Zwolle, maar is pas net hersteld van een hamstringblessure. Zijn vervanger, de van Ajax gehuurde Django Warmerdam, is de laatste weken een van de uitblinkers in het Zwolse ensemble. ,,Luxeproblemen’’, vindt Jans. En dat is beter dan alle blessuremalheur die PEC in de eerste maanden van het eredivisieseizoen teisterden. ,,De selectie wordt steeds voller en we krijgen qua voetbal weer kleur op de wangen.’’

En dat is met de komst van Go Ahead naar Zwolle een zonnig gegeven voor Jans. ,,De IJsselderby is de wedstrijd van het jaar’’, weet de trainer. ,,Al kan ik me niet herinneren dat toen ik spits was het zo verhit was allemaal. Nu is de onderlinge haat veel groter en komt er van alle kanten olie op het vuur. Het potje leeft wel.’’ Met PEC Zwolle als favoriet, erkent Jans, die van de laatste vier ontmoetingen er echter wel drie verloor. ,,Een pijnlijke reeks en er staat een rekening open.’’

De blessurezorgen van Jans worden steeds minder. De Deense spits Nicolai Brock-Madsen keert tegen Go Ahead na zijn bovenbeenblessure vrijwel zeker terug op de reservebank. Alleen Rick Dekker (knie), Stef Nijland (hamstring) en Dirk Marcellis (lies) ontbreken zondag in de IJsselderby.

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Schenkeveld, Van Polen, Van de Pavert, Verdonk; Holla, Warmerdam; Ehizibue, Saymak, Mokhtar; Menig.