Volledig scherm
Pelle Clement (links) in gesprek met Riechedly Bazoer, na de derde opeenvolgende nederlaag van PEC Zwolle, tegen Vitesse. ,,Een overwinning zou iedereen hier ten goede komen.” © BSR Agency

Pelle Clement: ‘We zijn ons ervan bewust dat het in komende duels moet gebeuren’

Pelle Clement hoopt dat het elftal van PEC Zwolle - na drie nederlagen - tegen Sparta eens goed in elkaar valt. ,,Op een gegeven moment voel je wat. Of dat nu is, moet zondag blijken. Je kunt trainen wat je wil, maar een wedstrijd is niet na te bootsen.”

Het is volgens Clement nog te vroeg om de belangrijke ontmoeting met Sparta (zondag, 16.45 uur) als een finale te bestempelen. ,,Dat is nog wat vroeg, maar er komen nu wel potjes aan waarin het moet gebeuren. Daar zijn we ons wel van bewust.”

Clement viel tijdens de eerste nederlaag, thuis tegen Willem II, uit met een blessure. Daardoor miste hij het uitduel met Utrecht, die eveneens met 3-1 verloren ging. In Arnhem maakte hij zijn rentree, maar kon de rechtshalf niet voorkomen dat PEC opnieuw onderuit ging (3-0).

Quote

Er heerst wel spanning. De spanning dat je niet in deze sleur wil blijven hangen. We staan onderaan. Dan voel je extra druk. Daar wil je uit, zodat je vrijer kunt spelen ook.

Pelle Clement, Middenvelder PEC Zwolle

,,Die laatste twee wedstrijden waren lastig. Je treft twee volwassen ploegen, terwijl jezelf, en ook de trainer, nog wat zoekende is in de opstelling. Dan sta je op nul uit drie. Deze tegenstander is misschien wel meer aan ons gewaagd, maar dan moet je het wel laten zien.”

Waar trainer John Stegeman eerder al sprak van een bedrukte sfeer bij de hekkensluiter, stelt ook Clement dat de spelersgroep voor het gemoed een zege goed kan gebruiken. ,,Er heerst wel spanning. De spanning dat je niet in deze sleur wil blijven hangen. We staan onderaan. Dan voel je extra druk. Daar wil je uit, zodat je vrijer kunt spelen ook. Een overwinning zou iedereen hier dan ook ten goede komen.”

Deskundige

,,Ik denk wel dat we hier uit gaan komen", vervolgt Clement. ,,Het is alleen nog zoeken naar de juiste opstelling. Dat zien jullie ook. Daar hoef je geen deskundige voor te zijn. Maar op een gegeven moment voel je wat. Of dat nu is, moet zondag blijken. Je kunt trainen wat je wil, maar een lastige wedstrijd is niet na te bootsen. Het meetpunt is zondagmiddag.”

Clement werd in de winterstop overgenomen van Reading. Die Engelse club nam hem over van Ajax, waar hij meer dan tien jaar - voornamelijk als jeugdspeler - actief was. ,,Bij Ajax en PSV werkt het makkelijker. Je bent in negen van de tien wedstrijden de betere. Dan ga je vol vertrouwen het veld op. Sparta heeft 7 punten uit de eerste 3 duels gehaald. Ze steken lekker in hun vel, dus het is aan ons om ze tegen een eerste dreun aan te laten lopen.”

Quote

Het zal dus ook wel een stukje Amsterdam­se arrogantie zijn, maar ik durf het altijd tegen iedereen aan

Pelle Clement, De middenvelder van hekkensluiter PEC Zwolle werd opgeleid bij Ajax

,,Het zal dus ook wel een stukje Amsterdamse arrogantie zijn, maar ik durf het altijd tegen iedereen aan", legt Clement verder uit. ,,‘Kom maar op’, denk ik altijd. Dat gevoel moet in de hele groep zitten. Dat probeer je ook op jongens over te brengen, maar iedereen is daarin anders. Wij proberen daar nu één gedachte in te krijgen. Dan hebben wij genoeg kwaliteit om niet op deze plek maar hoger te staan.”

,,Dat gaat niet vanzelf. Dat moet je met elkaar doen. Dan komt er een moment dat je het gevoel hebt: ‘dit is het’. Hier gaan we mee verder. Daar zijn we naar op zoek. Of het nabij is? Dat gevoel heb ik wel, maar dat kun je zondag na de wedstrijd beter nog een keer vragen.”

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.