Behalve in de stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC, zal voortaan tijdens eredivisiewedstrijden de reden van het overleg tussen de arbiter en de VAR op videoschermen getoond worden om fans niet in onduidelijkheid te laten.
Volledig scherm
Behalve in de stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC, zal voortaan tijdens eredivisiewedstrijden de reden van het overleg tussen de arbiter en de VAR op videoschermen getoond worden om fans niet in onduidelijkheid te laten. © BSR/SOCCRATES

Reden interruptie VAR voortaan zichtbaar in stadion PEC Zwolle

VARSupporters van PEC Zwolle zullen niet langer in het ongewisse gelaten worden als de scheidsrechter vanwege een discutabel spelmoment in conclaaf is met de VAR.

De KNVB voert vanaf speelronde 10, waarin PEC zondag in eigen huis ADO ontvangt, VAR-communicatie in. Daarmee zal tijdens eredivisieduels op videoschermen in stadions de reden van het inschakelen van de videoscheidsrechters worden afgebeeld worden. Als een mogelijke handsbal of (grove) overtreding plaats heeft gevonden, hoeven supporters derhalve niet langer te gissen naar de reden van de interval omdat de VAR vanuit het ARAG Replay Center op een tablet onmiddellijk herlderheid verschaffen.

De VAR-communicatie vloeit voort uit een eerdere succesvolle proef in de Johan Cruijff-schaal en overleg van eredivisieclubs met de Eredivisie CV en de KNVB. Na de evaluatie van het eerste seizoen van de VAR in de eredivisie, kwam het wegnemen van de onduidelijkheid op tribunes bij VAR-situaties als één van de punten van aandacht aan het licht.

Supporters van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC hebben vooralsnog weinig aan de intrede van de VAR-communicatie. In hun stadions zijn daarvoor (nog) geen geschikte videoschermen aanwezig.