Nog niet eerder was een debutant of een invaller vier keer trefzeker in de eredivisie, hetgeen Reza Ghoochannejhad zondag bij zijn entree voor PEC Zwolle tegen RKC flikte.
Volledig scherm
Nog niet eerder was een debutant of een invaller vier keer trefzeker in de eredivisie, hetgeen Reza Ghoochannejhad zondag bij zijn entree voor PEC Zwolle tegen RKC flikte. © BSR Agency

Reza Ghoochannejhad kopt en schiet bij verbluffende PEC-entree eredivisierecords aan diggelen

RECORDSPEC Zwolle-spits Reza Ghoochannejhad werd zondag tegen RKC (6-2) de eerste eredivisiespeler die zowel als invaller en als debutant vier keer tot scoren kwam.

Ghoochannejhad, die deze week zijn 32ste verjaardag viert, liet na zijn droomdebuut voor PEC Zwolle weten vier maanden achterstand te hebben, omdat hij in de zomermaanden geen wedstrijd speelde. Het weerhield hem er niet van onmiddellijk een ongekende scoringsdrift te etaleren.

Drie minuten na zijn invalbeurt trof Ghoochannejhad met een knappe kopbal doel bij zijn eerste balcontact. Tussen de 81ste en 88ste minuut tilde de Iranese aanvaller de stand zelfs naar 5-2 met nog drie goals. Dat blijkt de snelste hattrick in bijna 10 jaar. Bryan Ruiz was voor Twente, in maart 2010 tegen Sparta, drie keer trefzeker in 4 minuten. 

Ghoochannejhad noteerde één keer eerder een hattrick in de eredivisie, op 22 januari namens sc Heerenveen bij PSV (4-3). Tegen RKC bracht de routinier het aantal hattricks van PEC op het hoogste niveau op 10. De laatste die de Zwolse eredivisionist aan drie treffers in één competitieduel hielp, was Lars Veldwijk vier jaar geleden tegen Excelsior (3-0).

Kezman

Waar Ghoochannejhad het afgelopen seizoen voor APOEL Nicosia en Sydney FC in totaal drie keer scoorde, overtrof hij dat aantal in zijn eerste 34 minuten voor PEC Zwolle. Zestien jaar lang was Mateja Kezman de speler die in eredivisieverband het minste aantal minuten (59) nodig had om de doelman van de tegenstander, in dit geval Volendam, vier maal te verschalken.

Bij elke van zijn vier pogingen op doel tegen hekkensluiter RKC liet Ghoochannejhad het net bollen. Daarmee is de oud-speler van Heerenveen bij 10 van zijn laatste 13 schoten op doel trefzeker geweest in de eredivisie. Met zijn doelgerichtheid droeg de nieuwkomer bij aan het meest doelpuntrijke eredivisieduel in Zwolle in ruim 30 jaar. Toen kreeg Veendam met 6-2 klop van PEC.