Volledig scherm
Het openingsdoelpunt in Zwolle kwam van het hoofd van Sparta-spits Ache. © BSR Agency
2
EINDE
2
  • Iliass Bel Hassani 9'
  • Lennart Thy 56'
  • Ragnar Ache 8'
  • Lars Veldwijk 81'

Saymak maakt rentree bij PEC Zwolle met gelijkspel tegen Sparta

PEC Zwolle heeft het eerste punt van het seizoen te pakken. Dat hadden er ook drie kunnen zijn, maar Sparta Rotterdam sleepte er in de laatste tien minuten nog een gelijkspel uit: 2-2.

Na zeventig minuten gingen de supporters van PEC Zwolle massaal staan. Een groot kabaal in het stadion. Klappen. Joelen. Langs de lijn stond hij klaar, met rugnummer 26: Mustafa Saymak, terug in Zwolle. De van Rizespor teruggehaalde middenvelder maakte tegen Sparta Rotterdam zijn rentree voor de club die hem grootbracht als voetballer.

Saymak, die niet veel ritme heeft, begon op de bank. Met basisdebutant Jarno Westerman (17) voor Zian Flemming en Sam Kersten voor de zieke aanvoerder Etiënne Reijnen voerde Stegeman wel twee andere wijzigingen toe. Reijnen ontbrak zaterdag al op de training, net als Stanley Elbers, Clint Leemans en Darryl Lachman. Het drietal, dat geen uitzicht heeft op speeltijd en weg mag, zat een dag later niet in de wedstrijdselectie. Dat gold dus wel voor Saymak, die op tijd speelgerechtigd werd verklaard voor het belangrijke thuisduel met Sparta.

Snelle gelijkmaker

Vanaf de bank zag Saymak PEC Zwolle rap op achterstand komen toen Sparta-spits Ragnar Ache in de lucht de sterk was voor verdediger Kersten (0-1). Maar vrijwel meteen daarna zorgde Iliass Bel Hassani met zijn eerste eredivisiedoelpunt voor PEC voor een enorme ontlading in het stadion. De aanvallende middenvelder knalde de bal fraai met links in de verre hoek (1-1).

Hoewel Sparta solliciteerde naar de voorsprong, werd het na rust uit het niets 2-1 voor PEC Zwolle. Lennart Thy, de spits die bij afwezigheid van Reijnen de aanvoerdersband droeg, schoot met links de bal achter keeper Coremans.

Veldwijk

Nadat de Duitser ook nog dicht bij 3-1 was en Saymak na zeventig minuten zijn rentree maakte in het shirt van PEC, groeide de hoop bij de Zwolse fans op de eerste zege van het seizoen. Totdat Lars Veldwijk inviel bij Sparta. De spits toonde aan het scoren nog lang niet verleerd te zijn, tekende voor 2-2 en liet de supporters van zijn oude club alsnog met een katertje huiswaarts keren.

PEC Zwolle-Sparta Rotterdam 2-2 (1-1). 8. Ragnar Ache 0-1, 9. Iliass Bel Hassani 1-1, 56. Lennart Thy 2-1, 81. Lars Veldwijk 2-2.

Opstelling: Mous; Hamer, Kersten (88. Doué), Dekker, Paal; Bruns (71. Saymak), Clement, Bel Hassani; Westerman (55. Van Wermeskerken), Thy, Johnsen.