Volledig scherm
PEC Zwolle-trainer Jaap Stam zag zijn nieuwe ploeg een half uur flitsen in Leverkusen (3-1 verlies): ,,De jongens beginnen te begrijpen en vinden het leuk waar we mee bezig zijn.” © ANP

Stam heeft basisploeg PEC Zwolle ‘grotendeels’ in zijn hoofd

Jaap Stam heeft de meeste basisspelers voor de competitiehervatting tegen Feyenoord volgende week zaterdag in zijn hoofd. Dat liet de nieuwe trainer van PEC Zwolle na de 3-1 oefennederlaag bij Bayer Leverkusen weten.

,,Van bepaalde jongens die vandaag speelden, kun je zeggen dat ze een grote kans maken. Dat geldt niet voor iedereen. Er zijn altijd posities, waarover je nadenkt. Kunnen we daar nog iets mee? Moeten we daar nog iets in veranderen. Je bent als trainer toch altijd op zoek naar een bepaalde balans. Ik heb de basisploeg grotendeels al wel in mijn hoofd”, stelde Stam. 

De coach uit Kampen liet onder meer nieuwelingen Lennart Thy en Pelle Clement en waarschijnlijke reserves Ruben Ligeon en Ouasim Bouy aan de aftrap verschijnen. Stam zag zijn team sterk beginnen en zelfs meerdere kansen op de openingstreffer omzeep helpen tegen het sterkste elftal van Peter Bosz, de nieuwbakken coach van Bayer Leverkusen.

Perspectief

,,Wij kunnen ons niet vergelijken met Leverkusen. Dat is niet realistisch, maar ik heb hele goede dingen gezien”, aldus Stam. ,,Hard werken hoort erbij. Maar met elkaar bezig zijn en compact blijven, is heel belangrijk. In de beginfase telde ik vier honderd procent kansen, die ook daaruit voortkomen. Het biedt perspectief. De jongens beginnen te begrijpen en vinden het leuk waar we mee bezig zijn. En als we tegen zo'n sterke tegenstander zulke kansen kunnen komen, dan moet dat straks in de eredivisie ook lukken.”

Na de kansen van Lennart Thy en Vito van Crooij had PEC weinig meer te vertellen, zag Stam ook. ,,De eerste goal was een persoonlijke fout. En de tweede door een desorganisatie na een counter. Na rust maken we het onszelf moeilijk door in de opbouw in een vroeg stadium de bal in te leveren. Dat moet nauwkeuriger. Uiteindelijk maken we nog een goal. Dat is prettig voor de jongens. Ze blijven ervoor gaan tegen zo'n lastige tegenstander.”