John Stegeman ontving tegen Fortuna Sittard zijn derde gele kaart van het seizoen voor commentaar op de arbitrage. Bij een volgende prent wordt de trainer van PEC automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd.
Volledig scherm
John Stegeman ontving tegen Fortuna Sittard zijn derde gele kaart van het seizoen voor commentaar op de arbitrage. Bij een volgende prent wordt de trainer van PEC automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd. © BSR Agency

Stegeman nadert schorsing en ziet PEC Zwolle droogte op vreemde bodem beëindigen

Na 437 minuten kwam PEC Zwolle tegen Fortuna Sittard weer eens tot scoren op vreemde bodem. Tot opluchting van trainer John Stegeman, die na de kelderkraker wel op zijn tellen moet passen.

Stegeman kreeg in Limburg namelijk een gele prent voorgeschoteld van Martin van de Kerkhof. De trainer van PEC haalde verhaal na een vermeende overtreding op Kenneth Paal. Het was niet voor het eerst dat Stegeman geel zag. Ook tegen ADO Den Haag en Feyenoord eerder dit seizoen zag hij de arbiter hem geel voorhouden. Een vierde kaart betekent automatisch een wedstrijd schorsing voor de coach.

Bijna vijf duels zonder goal

In dezelfde wedstrijd kwam PEC in de slotminuut tot scoren. De benutte penalty van Lennart Thy betekende de eerste treffer op vreemde bodem in bijna vijf wedstrijden. De laatste die buitenshuis trefzeker was voor PEC, was Mustafa Saymak. Hij opende de score na 12 minuten bij PSV. Daarna wisten de bezoekende Zwollenaren tegen Willem II, RKC en AZ niet het net te vinden. Tegen Fortuna werd die droogte in 2020 en na 437 minuten in totaal beëindigd.

Quote

Vijf keer scoorde PEC dit seizoen in de 90ste minuut of later. Dat is even vaak als in de twee seizoen hiervoor. De laatste drie doelpunten van PEC vielen allemaal uit een standaard­si­tu­a­tie en in de absolute slotfase.

Bij PEC blijkt het venijn veel vaker in de staart te zitten. Vijf keer scoorde de Zwolse degradatiekandidaat dit seizoen in de 90ste minuut of later. Dat is even vaak als in de twee seizoen hiervoor. Sterker nog, de laatste drie doelpunten van PEC (tegen Vitesse en Fortuna Sittard) vielen allemaal uit een standaardsituatie en in de absolute slotfase. 

Belabberde uitreeks

Een einde maken aan de belabberde uitstatus, is PEC in Limburg niet gelukt. In de laatste elf uitwedstrijden verspeelde de laagvlieger tien keer punten. In december werd voor het laatst getriomfeerd op vreemde bodem, namelijk in De Koel in Venlo tegen VVV. Daarnaast won PEC begin dit seizoen als laatste eredivisieclub bij FC Emmen.