Stiften met Jan van Raalte: ‘Ik had Bert Konterman graag als trainer van PEC Zwolle gezien’

VIDEOJan van Raalte (50) werd in 2017 verkozen tot amateurtrainer van het jaar. Waar toen de stap naar het profvoetbal een kwestie van tijd leek, is de geboren Hattemer twee jaar later helemaal gestopt nadat hij opstapte bij SC Genemuiden. Op het dieptepunt? ,,Nee hoor, ik ben vooral blij dat ik het moment zelf heb kunnen bepalen. De hoogtepunten zijn er zoveel. Vorig jaar werd ik 50 jaar. We speelden een oefenduel en het viel me al op dat weinig jongens bleven hangen. Eenmaal thuis had allemaal oud-spelers op bezoek. Prachtig”, zegt Van Raalte in Stiften.

Johan Inan en Dennis Arentsen, die respectievelijk PEC en Go Ahead Eagles schaduwen voor De Stentor, blikken in Stiften tweewekelijks en beurtelings vooruit op een wedstrijd met een oude bekende. Tussen de vragen door geven de clubwatchers de gasten de kans hun traptechniek en voorspellende gaven te etaleren.

Voor de negende Zwolse aflevering werden we thuis bij Van Raalte uitgenodigd in het Friese Harkema. De gestopte amateurtrainer toonde zijn prijzenkast (in wat door zijn zoon ‘de egokamer’ wordt genoemd), vertelde over zijn plannen om er nog meer met de boot op uit te trekken en wierp als voormalige middenvelder van PEC en VVV een blik op de vacante trainerspost in Zwolle, die waarschijnlijk bezet zal gaan worden door Maurice Steijn. ,,Ik vraag me af of hij zo aanvallend is ingesteld als PEC altijd geweest is. Ik had graag gezien en verwacht dat de club voor een trainer was gegaan die meer binding met de regio heeft, zoals Jaap Stam. Bert Konterman had mij bijvoorbeeld een uitstekende kandidaat geleken.”

Stiften met Jan van Raalte, oud-speler van PEC Zwolle en VVV en voormalig amateurtrainer van het jaar.
Volledig scherm
Stiften met Jan van Raalte, oud-speler van PEC Zwolle en VVV en voormalig amateurtrainer van het jaar. © De Stentor / Montage: Tessa Kraijer