Thomas Lam breekt voet op vaders verjaardag en maakt exact 10 jaar na overlijden van zijn grote held rentree bij PEC

VIDEOOp de geboortedag van Rijk Lam brak zoon Thomas (25) een half jaar geleden zijn voet. Exact tien jaar na de dood van zijn vader maakte de verdediger van PEC Zwolle gisterenavond zijn rentree bij de beloften. ,,Ik heb vanmorgen een traantje weggepinkt.”

Op 21 oktober 2009 overleed de vader van de toen 15-jarige Thomas Lam aan longkanker. ,,Ik ben daarom maandagmorgen naar de begraafplaats gereden. Als je dan bij zijn graf staat, pink je toch even een traantje weg. Tien jaar alweer, waarin ik zoveel heb meegemaakt. Ik bedacht me ook hoe bijzonder het was dat ik uitgerekend vandaag mijn rentree maak bij PEC Zwolle.”

Thomas Lam zat zondag tegen ADO Den Haag (3-1) voor het eerst in een half jaar weer bij de wedstrijdselectie van PEC Zwolle. Na zijn comeback met de beloften, zal hij in het bekerduel met Hoek zijn officiële rentree maken.
Volledig scherm
Thomas Lam zat zondag tegen ADO Den Haag (3-1) voor het eerst in een half jaar weer bij de wedstrijdselectie van PEC Zwolle. Na zijn comeback met de beloften, zal hij in het bekerduel met Hoek zijn officiële rentree maken. © ANP Sport

Dat niet alleen. Zijn eerste minuten na ruim een half jaar worden nog specialer als Lam beseft wanneer hij zijn voet brak. Dat was op 14 april 2019, in het uitduel met Willem II. ,,14 april is de verjaardag van mijn vader. Dat ik dan op zijn sterfdag terugkeer, kan volgens mij geen toeval zijn.”

In Tilburg brak de mandekker, zoon van een Nederlandse vader en een Finse moeder, een half jaar geleden zijn middenvoetsbeentje. De breuk zat aan de zijkant van zijn voet en bleek nog een lelijke ook. Waar spelers normaal hoogstens vier maanden nodig hebben om weer speelklaar te worden, moest Lam er een paar maanden extra voor uittrekken.

Zware periode

In de ontmoeting tussen de beloften van PEC Zwolle en FC Emmen (3-3) maakte hij zijn langverwachte comeback. Lam deed een helft mee en genoot. ,,Het is een zware periode geweest, ook omdat ik nog nooit zo lang moest revalideren. Gelukkig ben ik weer fit en voelde ik mijn voet net als de voorbije weken op de training helemaal niet meer. Ik ben bijna klaar weer om te knallen.”

Quote

Wat ik weet, is dat ik sinds zijn dood elke dag aan hem gedacht heb. Ik werk elke dag keihard om hem trots te maken. Volgens mij is hij dat ook wel.

Thomas Lam, Verdediger PEC Zwolle maakt op sterfdag vader rentree na half jaar herstel

Een geslaagde rentree, op de sterfdag van zijn vader dus. Of hij erin gelooft dat zijn grote held meekeek? ,,Dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik sinds zijn dood elke dag aan hem gedacht heb. Ik werk elke dag keihard om hem trots te maken. Volgens mij is hij dat ook wel”, denkt Lam, die volgende week in het bekerduel met Hoek hoogstwaarschijnlijk zijn officiële rentree in de hoofdmacht van PEC maakt.

Lam heeft na wat vraagjes over zijn eerste helftje van het seizoen met de Zwolse beloften niet veel tijd meer. Hij moet naar Amsterdam. ,,We komen vanavond met familie en vrienden van mijn vader bij elkaar om stil te staan bij zijn dood en oude herinneringen op te halen. Daar wil ik bij zijn.”

Thomas Lam na eerste minuten in half jaar tijdens Jong PEC Zwolle - Jong FC Emmen (3-3): ,,Het was een zware periode, omdat ik nog nooit zo lang moest revalideren. Gelukkig ben ik weer fit en voelde ik mijn voet niet meer.”
Volledig scherm
Thomas Lam na eerste minuten in half jaar tijdens Jong PEC Zwolle - Jong FC Emmen (3-3): ,,Het was een zware periode, omdat ik nog nooit zo lang moest revalideren. Gelukkig ben ik weer fit en voelde ik mijn voet niet meer.” © Orange Pictures/Raymond Smit