Volledig scherm
Mike van Duinen legt aan voor zijn tweede penalty. © ProShots

Thomas-loos PEC Zwolle kent een valse start van de competitie

Op de dag dat PEC Zwolle sterspeler Ryan Thomas verkocht aan PSV, verloor de club de openingswedstrijd van de eredivisie. SC Heerenveen was vrijdagavond effectiever: 2-3.

In de allereerste wedstrijd van het eredivisieseizoen zat alles: strafschoppen, gele en rode kaarten, fouten en fraaie doelpunten.

Voor PEC Zwolle stonden de signalen op groen om goed aan het nieuwe voetbaljaar te beginnen. De voorbereiding verliep op rolletjes, terwijl tegenstander Heerenveen veel meer opstartproblemen kende. De Friezen verloren onder meer met 8-2 van Hoffenheim en met 3-1 van Levante.

Hoewel de defensie van Heerenveen vrijdagavond wederom niet stabiel oogde - zo kregen drie verdedigers in één helft geel - was de aanval zeer effectief. Drie kansen, drie goals. PEC Zwolle stond meteen met beide benen op de grond.

Morten Thorsby scoorde tweemaal fraai. Eerst uit een kopbal (zwak verdedigen van Darryl Lachman) en later uit een volley na een afvallende bal. De 1-3 kwam van de voet van Arber Zeneli, die de bal uit een onmogelijke hoek door de benen van keeper Diederik Boer schoot.

En weg was het goede begin van PEC Zwolle. De thuisploeg was na een klein half uur op 1-0 gekomen via Mike van Duinen, die scoorde uit een strafschop. Dwars door het midden.

Dat kunststukje herhaalde de nieuwe spits van PEC Zwolle in de tweede helft, toen scheidsrechter Dennis Higler opnieuw naar de stip wees. Weer versloeg Van Duinen keeper Warner Hahn: 2-3. PEC kreeg de penalty na hands van doelpuntenmaker Thorsby, die rood ontving. Voor de eerste keer werd door Higler gebruikgemaakt van de VAR (rol vervuld door Danny Makkelie).

Met een mannetje meer ging PEC Zwolle op zoek naar de gelijkmaker. Heerenveen beperkte zich tot verdedigen. Kansen waren er voor Gustavo Hamer en Zian Flemming, die samen op het middenveld speelden. Hamer stond in de basis voor spelmaker Ryan Thomas, die eerder op de dag werd verkocht aan regerend landskampioen PSV.

De gelijkmaker waar PEC Zwolle in de slotfase naar op zoek was, bleef uit. 

PEC Zwolle – SC Heerenveen 2-3 (1-3). 28. Mike van Duinen 1-0 (strafschop), 32. Morten Thorsby 1-1, 39. Thorsby 1-2, 43. Arber Zeneli 1-3, 55. Van Duinen 2-3 (strafschop).

Opstelling PEC Zwolle: Boer; Ehizibue, Marcellis, Lachman, Van Polen; Hamer, Leemans, Flemming (87. Ondaan); Genreau (46. Namli), Van Duinen, Van Crooij.