Volledig scherm
Van 't Schip kan door blessureleed geen beroep meer doen op gestopte Marcellis: ,,Het komt heel hard aan als je ineens niet meer kan doen waar je als jonge jongen van droomde." © ProShots

Van ’t Schip: 'Marcellis stond er altijd, maar blies nooit hoog van de toren'

In Dirk Marcellis raakt PEC Zwolle misschien wel de speler met de grootste staat van dienst kwijt, weet ook trainer John van 't Schip. De door blessureleed gestopte verdediger speelde drie interlands, won de beker met AZ en de landstitel met PSV, met wie hij bovendien in de Champions League uitkwam.

,,Het is misschien wel de speler met de meeste buitenlandse ervaring”, stelt Van ’t Schip. ,,Hij bracht daardoor ook een stukje leiderschap en de ingrediënten die daarbij horen mee naar trainingen en wedstrijden.”

De coach, die ruim een jaar met de oud-international werkte, typeert de degelijke mandekker vooral als ‘betrouwbaar’. ,,Je weet wat je aan Dirk hebt. Hij was een stille kracht, een stille motor ook. Een jongen die nooit hoog van de toren blies, maar er wel altijd stond.”

Volledig scherm
De gestopte Dirk Marcellis viert zijn laatste goal voor PEC Zwolle vorig jaar tegen Roda JC: ,,Hij bracht leiderschap mee naar trainingen en wedstrijden", stelt trainer Van 't Schip. © ANP Pro Shots

Emotioneel

Van ’t Schip nam maandagmorgen zelf ook even het woord toen Marcellis in de kleedkamer vanwege opspelende knieklachten noodgedwongen en met verdriet zijn onmiddellijke afscheid als prof aankondigde. ,,Dat was emotioneel voor hem. Maar dat is het natuurlijk altijd als iemand door blessureleed te vroeg gedwongen wordt om te stoppen met voetballen.”

Het drama is vooral voor de speler zelf groot, benadrukt Van ’t Schip. ,,Voor Dirk is het verschrikkelijk omdat hij ineens een hele nieuwe situatie voor zich krijgt. Het komt heel hard aan als je niet meer kan doen waar je als jonge jongen altijd van gedroomd hebt. Dat wij als team zonder hem verder moeten, vind ik op dit moment eigenlijk totaal niet belangrijk. Een team moet en gaat altijd door.”