Volledig scherm
PREMIUM
Bryan Linssen klopt Bram van Polen in de lucht: doelpunt Vitesse. En dat drie keer. Nieuw is het niet, want PEC Zwolle incasseert van alle eredivisieclubs de meeste goals uit corners en voorzetten dit seizoen. © VI Images

Zwolse luchtmacht komt amper van de grond

analyseDe kleine Bryan Linssen van Vitesse was het zoveelste bewijs dat je met een beetje kopkracht kunt prijsschieten tegen PEC Zwolle, dat zaterdag in Arnhem met 4-1 klop kreeg en woensdag FC Groningen alweer treft. De ploeg van Jaap Stam krijgt van alle eredivisionisten de meeste goals tegen uit corners en voorzetten. Hoe kan dat?

1. Kwaliteit

Je kunt er allerlei theorieën op loslaten, maar als een kwart van de tegengoals uit corners valt en één op de drie treffers uit een voorzet, kom je in eerste instantie gewoon kopspecialisten te kort. Waar je ze bij andere clubs zo aanwijst, is het bij PEC zoeken. Zoeken naar spelers die vrijwel elk kopduel winnen, omdat ze de bal altijd volgen en vervolgens ook nog eens perfect timen. Ja, Zian Flemming heeft die kwaliteit, maar hij kan ze moeilijk vanaf de bank wegkoppen. Thomas Lam deinst ook voor niemand terug. De mandekker pikt zijn goals mee, maar liet zich dit seizoen ook meer dan eens aftroeven in de lucht. De Zwolse luchtmacht bereikte zaterdag in Arnhem - zonder de geblesseerde Lam - een nieuw dieptepunt. Drie keer torende de 1,70 meter kleine Bryan Linssen boven Bram van Polen uit. Dertien vijandelijke corners liet PEC al promoveren tot treffer. Minimaal drie keer vaker dan elke andere eredivisieclub.