'Ajax heeft Cillissen niet nodig, die hebben genoeg routine'

3 augustus 2022

Op weg naar WK zoekt een mogelijke international zijn heil in Nijmegen: Jasper Cillissen. Maar is dat het juiste podium voor de doelman? Had hij niet naar Ajax moeten gaan? In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff het met Maarten Wijffels. Net als de transfermaand, het boek van 'Pep' Lijnders en de Van-Gaal-O-Meter. Vreugde in Nijmegen, maar wat optrokken wenkbrauwen bij anderen. Jasper Cillissen keert terug bij NEC. ‘De verbaast met wel', reageert Wijffels. 'Hij heeft gespeeld bij Barcelona, Valencia, Ajax, het Nederlands Elftal en dan ineens terug bij NEC. Wat zegt dit? PSV zocht een keeper deze zomer en toen viel zijn naam. Maar Cillissen heeft wel steeds iets en dan durven topclubs het kennelijk niet aan.’ Ook Ajax werd de laatste week gelinkt aan de doelman van Oranje. Mede door de falende Jay Gorter in de Johan Cruijff Schaal. ‘Ajax heeft al twee oude keepers. Waarom zou je dan nog een derde doelman op leeftijd halen? Je hebt Gorter toch? Die moet je niet gelijk afschrijven na één wedstrijd.' De eredivisie gaat dit weekend van start. De vraag aan Wijffels is of de clubs er al klaar voor zijn? ‘Dat er in augustus nog veel transfers aankomen, dat is altijd zo. Ik denk dat je de eerste zes wel kan uittekenen in de eredivisie. Maar van plek zeven tot 18 kan het nog alle kanten op. Dick Lukkien zei onlangs dat het dit jaar makkelijker is om in de eredivisie te blijven dan te promoveren vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Dat is wel eens anders geweest.' Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer en abonneer je op de AD Voetbalpodcast.

'Sangaré stak er met kop en schouders bovenuit'

Seizoen 5 - Aflevering 5
PSV heeft ambitie. De ploeg uit Eindhoven wil ze weer eens plaatsen voor de Champions League. Alleen die kwalificatiewedstrijden. Gisteravond speelde PSV in Monaco de eerste van twee wedstrijden tegen de plaatselijk AS. Presentator Etienne Verhoeff bespreekt het resultaat (1-1) met PSV-watcher Rik Elfrink. ‘Het is een redelijk resultaat', analyseert Elfrink. 'PSV was dicht bij een zege. En had je gewonnen dan sta je met één been in die laatste kwalificatieronde voor de Champions League. Maar het kaarsje was bij PSV wel op in de slotfase van de wedstrijd. Twee wedstrijden zo kort achter elkaar heeft PSV wel parten gespeeld. En die hitte hier is ook wel van invloed geweest.’ Daarnaast viel de ploeg van Ruud van Nistelrooij in de slotfase flink terug in het spel.‘Het wegvallen van Sangaré had ook invloed op het spel van PSV. Na zijn wissel zakte PSV enorm in. Hij is enorm belangrijk voor PSV. Sangaré was de uitblinker en stak er met kop en schouders bovenuit. Veerman is ook aan het groeien. Staat met veel overtuiging op het veld. Er gaat echt nog wel eens wat mis, maar het is gedurfd wat hij doet.’ Naast PSV bespreken Elfrink en Verhoeff ook de nieuwste transfers, blessure en de rentree van Mo Ihattaren op het trainingsveld van Ajax. ‘Als voetballiefhebber doet het pijn wat je ziet. Het gaat om veel meer dingen dan over voetbal bij hem. Ik weet wat hij kan. Maar hij moet zichzelf afvragen of hij 365 dagen per jaar profvoetballer wil zijn. Het vraagt zoveel van een speler. Kijk eens naar een Luuk de Jong of Marco van Ginkel na drie jaar blessureleed. Kan hij die offers opbrengen?’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
02-08-2022 | 25 min

'Verdediging PSV en Ajax is van Europa League niveau'

Seizoen 5 - Aflevering 4
PSV staat voor één van de belangrijkste wedstrijden dit seizoen. Op weg naar de Champions League is AS Monaco de eerste horde. In de AD Voetbalpodcast bespreekt presentator Etienne Verhoeff met Hugo Borst de kansen van de Eindhovenaren. Verder de vele transfers in Nederland, helpt Timber Feyenoord verder en een mooi eerbetoon aan een jarige. AS Monaco was op voorhand niet de beste loting voor PSV. En Hugo Borst heeft er weinig vertrouwen in. ‘Ik denk dan Frankrijk: Slagers. Prachtig voetbal. Fysiek worden afgetroefd. Monaco heeft meer geld dan PSV. Dat is eng.’ En Borst is niet de enige die twijfelt over de kansen van PSV. ‘Heb jij Panenka gezien gisteren? Aad de Mos had het er ook al over. Monaco heeft Gakpo ook gezien en die willen de voorzet eruit halen. Daar ligt het gevaar van PSV. Maar ik maak me zorgen om de verdediging. Hoever heeft geen verpletterende indruk gemaakt. Ik hoop dat Ramalho gaat spelen.’ Want zonder de Braziliaan is PSV kwetsbaar. Zo bleek ook in de strijd om de Johan Cruijff schaal. ‘Eigenlijk heeft PSV een verdediging voor de Europa League. Ze zijn niet de enige. Ajax natuurlijk ook. Dat lijkt nergens op.’ Daarnaast komen de flinke uitgaven van de Nederlandse topclubs aan de orde. Zo betaalde Feyenoord 8,5 miljoen euro aan FC Utrecht voor Quinten Timber. 'Ik vind dat echt krankzinnig veel geld. Feyenoord moet zo voorzichtig omgaan met het geld. En dan geeft je 8,5 miljoen euro uit aan een speler die zich internationaal nog niet heeft bewezen. Haal je die voor vier miljoen op, dan is het wat anders.' De AD Voetbalpodcast is er elke werkdag. Abonneer je via Spotify of Apple Podcast op de show of beluister hem via AD Sportwereld of de AD App.
01-08-2022 | 21 min

‘Het was een spektakelstuk in Amsterdam'

Seizoen 5 - Aflevering 3
Het nieuwe voetbalseizoen in Nederland is van start gegaan. Traditioneel met de Johan Cruijff schaal. Een wedstrijd waar nog veel over gesproken zal worden. PSV won met 3-5 van Ajax.‘Schreuder moet repareren in plaats van schaven aan een ideale team', zegt Johan Inan in de AD Voetbalpodcast in gesprek met presentator Etienne Verhoeff. ‘Wat er na de goal van Til bij Ajax gebeurt vond ik echt beschamend', analyseert Inan het spel van de Amsterdammers. 'Het stortte in bij Ajax, na een goed eerste half uur. Bij de eerste goal van PSV zie je Gakpo naar zijn rechterbeen kappen en een voorzet geven. Je weet als Ajax dat je in dit centrum met Timber en Blind heel kwetsbaar als het om koppen gaat. Dat Ajax dat niet doorhad vond ik beschamend.’ Mocht PSV dan wel tevreden zijn over het duel? ‘Deze wedstrijd kan bij PSV ook zand in de ogen strooien. Je maakt vijf goals tegen Ajax. Dat is goed. Maar het eerste half uur kwam PSV weinig aan het voetballen. Ze hebben best veel weggegeven. Dus heel solide, met het oog op Monaco deze week, vond ik het nog niet.’ Verder bespreken Inan en Verhoeff de doldwaze inkoopdagen in Rotterdam, het debuut van Ten Hag op Old Trafford, eerlijke woorden van Henk Fraser en kampioenenmaker Sarina Wiegman. ‘Bijzonder dat je van te voren voorspelt Engeland gaat winnen met dank aan Sarina Wiegman en dan flikt ze het weer. Ze komt goed over als bondscoach. Zegt geen gekke dingen. Je gunt haar het succes.’ De AD Voetbalpodcast is er weer iedere werkdag dit seizoen via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
31-07-2022 | 27 min

'Deze wedstrijd ga je niet in op 98%'

Seizoen 5 - Aflevering 2
De Johan Cruijff-schaal is de eerste krachtmeting tussen PSV en Ajax dit seizoen. De aftrap van het nieuwe voetbalseizoen. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff de topper met Ajax-watcher Johan Inan en PSV-watcher Rik Elfrink. Ze bespreken bovendien de transfers van Feyenoord en wanneer is Sarina Wiegman coach van een mannenteam? 'PSV gaat voordat kwalificatie voor de Champions League is beslist geen kroonjuwelen verkopen', gaat Elferink in op de situatie in Eindhoven. Gakpo en Sangaré worden internationaal gevolgd. 'De selectie is rond, tenzij zich een buitenkansje voordoet.' In Amsterdam wordt nog gezocht naar een rechtsback, maar ook daar is de selectie nagenoeg rond. Alfred Schreuder kan dus aan de slag met zijn groep. 'Hij is aan stuk relaxter dan Ten Hag', vergelijkt Inan de nieuwe en oude trainer. 'Pas bij de training kwam was zelfs een cameraman toegestaan op het veld. Onder Ten Hag was dat niet mogelijk. Die wilde controle.' De Johan Cruijff Schaal is de eerste krachtmeting tussen de twee titelkandidaten. 'De Champions League halen is het doel voor PSV, maar toch kunnen ze dit duel niet op 98% benaderen. Je kunt er niet niet vol ingaan. Je kan wel, bij pijntjes, eerder wisselen.' Feyenoord shopt In Rotterdam werd lang gewacht op nieuwe spelers, maar de laatste dagen stromen ze binnen. 'Toch denk ik dat ze voor plek 3 spelen', zegt Elfrink. 'Ze hebben goede spelers gehaald, maar de Slotbonus moet ze dit jaar weer moeten uitkeren.' Inan: 'Slot krijgt een elftal altijd aan de praat. Hij heeft er misschien even voor nodig en met mooi voetbal.' De AD Voetbalpodcast is er vanaf volgende week weer elke werkdag via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplayer.
28-07-2022 | 33 min

‘Heel raar hoe Ajax omgaat met het verhaal Ihattaren’

Seizoen 5 - Aflevering 1
Een week voor de start van het voetbalseizoen met Johan Cruijff Schaal is het tijd voor een nieuw seizoen van de AD Voetbalpodcast. Sjoerd Mossou en Etienne Verhoeff trappen het seizoen af. Is Ajax de gedoodverfde kampioen? De situatie rondom Ihattaren. Trainer Ruud. Koning Arne. De jongensdroom van Frenkie. Het komt allemaal voorbij de eerste aflevering van dit seizoen. Wie wordt er kampioen? Het is de meeste gestelde vraag op verjaardagen aan onze watchers. Dus krijgt ook Mossou die vraag. ‘Ik heb die VI voorspelling weer ingeleverd, veel te vroeg, en ik heb PSV kampioen gemaakt. Ajax heeft hele goede spelers gehaald, maar er moet nog heel veel veranderen. Er is bovendien een nieuwe trainer en technische directie. Een raamwerk bouwen kost tijd. Dat is bij PSV minder zo.’ En Feyenoord? Is dat een ploeg die mee kan doen om de titel, ondanks de vele uitgaande transfers? ‘Slot krijgt terecht heel veel vertrouwen van de fans. Bij Feyenoord hebben ze de laatste decennia heel vaak maar wat gedaan. De voetbalfilosofie van Feyenoord was niet duidelijk. Dat is hij nu wel. Vorig jaar hebben ze ook succesvol aankopen gedaan met minder geld dan dit jaar. Dus waarom zou het niet kunnen?’ Met het oog op het WK is het ook interessant om eens naar de internationals te kijken van Oranje. De Ligt verdiende een transfer naar Bayern Munchen. Maar wat gebeurt er met Wijnaldum, Memphis en Frenkie de Jong. ‘Er wordt een enorm spel gespeeld rondom Frenkie de Jong. De clubs zijn eruit, maar Frenkie wil eigenlijk niet. Die zit bij zijn droomclub. Maar door Xavi wordt hij nu achterin gezet in de voorbereiding. Het zou supertriest zijn. Het krankzinnig wat Barcelona aan het doen is. Het geld dat ze uitgeven aan aanvallers. Het zou geniaal zijn als Frenkie de Jong voet bij stuk houdt en blijft. Dat zou uniek zijn.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform. Komende vrijdag is de tweede aflevering van dit seizoen. Vanaf maandag 1 augustus is er weer een dagelijkse AD Voetbalpodcast.
25-07-2022 | 28 min

'Het wordt tijd een actieplan tegen supportersgeweld'

Seizoen 4 - Aflevering 210
Het voetbalseizoen 2021-2022 is ten einde. De meeste voetballers kunnen genieten van een vakantie. De internationals spelen nog in de Nations League. In de laatste AD Voetbalpodcast van dit seizoen bespreekt Etienne Verhoeff met Sjoerd Mossou wie de winnaars en verliezers zijn van het seizoen. Wie waren de beste ploegen en coaches van het seizoen? ,,Je kunt niet om Ajax heen, want dat is kampioen geworden. Maar daaromheen zitten nog ploegen als Feyenoord, Go Ahead Eagles, NEC en RKC die het geweldig hebben gedaan. Deel 386 van Het Sprookje van Waalwijk voltrok zich. Bij die jaarlijkse trainersverkiezing van het jaar roepen sommige mensen dat Oosting het bij RKC knapper heeft gedaan  dan Ten Hag bij Ajax. Maar dat is geen vergelijking. De druk en het moeten is bij Ajax veel groter.” Bij de topclubs lijkt er veel te gaan veranderen deze zomer. Feyenoord moet een aantal spelers verkopen om door te kunnen ontwikkelen. Ajax heeft een nieuwe trainer, nieuwe technische leiding en ook spelers die vertrekken. En in Eindhoven wordt ook aan spelers getrokken, onder wie Cody Gakpo. ,,PSV heeft wel een verhaal naar Gakpo en andere spelers om te blijven. Bij Ajax gaat er veel veranderen, dus dit is voor de Eindhovenaren misschien wel de kans om kampioen te worden. Bovendien komt er nog een WK aan waar die voetballers willen spelen. Gakpo speelt bij PSV in ieder geval elke week.” Ook het supportersgeweld dit seizoen komt aan bod in deze Voetbalpodcast. ,,Er moet nu wel iets gebeuren tegen supportersgeweld. Het is echt een probleem aan het worden. We hebben altijd gezegd dat je veilig naar het voetbal kan in Nederland. Maar er moet een actieplan komen en een strategie tegen dat geweld.”
30-05-2022 | 24 min

'Op de trainerscursus kan er wel iets terugkomen van ADO-Excelsior'

Seizoen 4 - Aflevering 209
Strafschoppen beslissen een krankzinnig duel in Den Haag. AZ gaat Europa in. De lessen van de Champions League finale voor Oranje. Het geheim van Ancelotti en Slot moet weer opnieuw gaan bouwen. Het komt voorbij in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Mikos Gouka en Maarten Wijffels. 'ADO Den Haag-Excelsior geloof je bijna niet als je het niet gezien hebt. Twaalf minuten voor tijd staat ADO nog met 3-0 voor', begint Gouka. ‘Maar ik wil het niet negatief aanvliegen, maar deze twee ploegen hebben allebei niets in de eredivisie te zoeken als je zoveel kansen en goals weggeeft. Er komt nog een zomer aan, waarin veel spelers beschikbaar komen. Dan moet er wel heel wat bij komen aan nieuwe spelers voor Excelsior. Het belangrijkste is dat ze Dallinga weten te behouden.’ Maarten Wijffels zat zaterdagavond in de chaos in Parijs. Al zat hij op tijd in het stadion voor de Champions League finale. ‘In het stadion was niets te merken van de chaos of paniek. We kregen op de perstribune wel de beelden van buiten te zien, maar je krijgt er in zo’n groot stadion weinig van mee. Na afloop was ik wel blij dat ik het stadion uitliep tussen de Madrid supporters. Die waren in een goede  stemming.’ Gouka: ‘Ik vond het wel een leuke finale om te zien. En toen Ajax een paar geleden daar huishield riep iedereen dat het niet meer kon bij Madrid. Er stonden zaterdag zeven spelers in het veld die toen in Bernabeu verloren. Dat vind ik wel knap. Die ploeg is opgeleefd onder Ancelotti.’ Wat betekent het spelbeeld van die Europese finales voor het spel van Oranje? Jerdy Schouten bij Oranje en de renovatie van Feyenoord. Het komt allemaal voorbij in de podcast. Beluister hem nu via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
29-05-2022 | 43 min

‘AZ haalt er niet het maximale uit dit seizoen.'

Seizoen 4 - Aflevering 208
Het is het weekend van de finales. De Champions League finale. De finale om het laatste Europese ticket en de finale om promotie naar de Eredivisie. Het komt allemaal aan bod in een nieuwe AD Voetbalpodcast met Etienne Verhoeff en Johan Inan. Vitesse won de eerste van twee duels met AZ met 2-1. Inzet is een plek in de voorronde Conference Leaugue. ‘AZ haalt er niet het maximale uit dit seizoen', stelt Inan. 'Ik heb het gevoel dat ze stilstaan. Spelers als  Hatzidiakos moet je doorselecteren. Ik krijg daar geen betrouwbaar gevoel bij. Ze zullen in Alkmaar de selectie en trainer eens goed moeten analyseren.’ Bij tegenstander Vitesse viel Openda weer positief op. Maar is hij rijp voor een stapje hogerop in Nederland? Openda geschikt voor de top? ‘Die is snel he. Dat is echt niet normaal. Hij gaat weg bij Vitesse. Maar ik vind hem wel echt een counterspeler. Bij Feyenoord en Ajax heb je aanvallers nodig die handig zijn in de kleine ruimte, want die staan hoog. Maar bij een club als FC Twente zou hij passen. Openda moet de hele helft voor zich hebben en dan pikt hij zijn goals mee.’ In Parijs staat de finale van de Champions League op het programma. Real Madrid tegen Liverpool. Maarten Wijffels is voor AD Sportwereld in de Franse hoofdstad. ‘Ze verwachten 60.000 Liverpoolsupporters bij de finale der finales. Groter ga je ze niet krijgen.’ In de voorbereiding op dat duel ging Wijffels ook naar Liverpool bij de mediadag. ‘Het was opvallend ontspannen bij de Engelsen. Iedereen riep ook dat je een finale moet leren spelen. Het is voor Liverpool de derde finale. Een keer verloren, een keer winst en nu tegen Real Madrid. Die ervaring nemen ze mee.’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete platform.
26-05-2022 | 24 min

'Door Conference League is nieuw geloof in Feyenoord ontstaan’

Seizoen 4 - Aflevering 207
Feyenoord slaagde er niet in de eerste Conference League te winnen. In de finale was AS Roma met 1-0 te sterk. In de AD Voetbalpodcast praat Etienne Verhoeff na over dat duel met Sjoerd Mossou en Mikos Gouka, beiden zitten in Tirana. En ze kijken ook naar de toekomst van Feyenoord. De lessen van de Conference League. ‘De finale was een typische anticlimax wedstrijd', blikt Mososu terug op het duel. 'De opbouw is een polonaise van euforie en dan paf is het voorbij. In een finale moet je top zijn al team. Een aantal spelers van Feyenoord haalden niet hun niveau.’ De voorspelling van Mourinho aan zijn spelers kwam uit. Bij een voorsprong zou AS Roma het niet meer weggeven. Feyenoord moest genoegen nemen met een tweede plaats. Toch is er wel genoeg om mee te nemen richting de toekomst en de transferzomer. Moet je verder met deze spelersgroep of is het tijd voor vernieuwing? ‘In 2017 stond Martin van Geel na het landskampioenschap klaar met een nieuw contract voor de spelers', vergelijkt Gouka de situatie met nu. 'Alleen je moet ervoor oppassen voetballers een contract te geven uit dankbaarheid voor wat ze hebben gedaan. Soms moet je ook denken: ze hebben ons goed geholpen, maar we kijken verder. Een leuk seizoen bij Feyenoord moet niet resulteren in een contract voor vier jaar. Om er vervolgens achter te komen dat hij zijn beste jaar heeft gehad.’ 'Ik denk wel dat het nodig is om lat komend seizoen wat hoger proberen te leggen', vult Mossou aan. 'In de breedte houdt het niet over. Dat zag je in deze finale. Als je Slot het gereedschap wilt geven om een nieuwe stap te zetten, moet je doorselecteren.’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
25-05-2022 | 22 min

'Aftellen naar het laatste uitje van het seizoen voor Feyenoord'

Seizoen 4 - Aflevering 206
Met een fitte selectie is Feyenoord klaar voor de finale van de Conference League. In Tirana is AS Roma de tegenstander. En de hoofdstad van Albanie loopt vol met fans van beide teams. Etienne Verhoeff bespreekt de sfeer, maar ook de sportieve kanten met Mikos Gouka in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Justin Bijlow gaat vanavond starten tegen AS Roma. En daarmee is iedereen fit, tot grote trots van Slot bij de persconferentie. 'Feyenoord heeft vakwerk geleverd dat de spelers nog fit zijn in deze fase', beschouwt Gouka. 'Slot heeft ze laten wennen aan het ritme van twee wedstrijden in de week. Als moet ik er wel bij zeggen dat ze bij AS Roma ook allemaal fit zijn. Maar die selecties zijn wat groter. Wat Feyenoord heeft gepresteerd op fysiek vlak is wel een oorkonde waard.' De selectie van AS Roma is niet alleen groter. Hij is kwalitatief veel breder dan die van de Rotterdammers. 'Slot gebruikt een speler of 14, 15 van de 23. Daar komt Sandler binnenkort bij. Die heeft lang de tijd nodig om fit te worden. Maar als die volgend jaar erbij komt dan wordt het echt een sensatie. Als je die ziet trainen en hoort coachen, dan belooft dat wat.’ Verder bespreken ze de sfeer in Tirana, de fenomeen Mourinho en vertelt Marijn Abbenhuijs over Excelsior-ADO Den Haag. Inzet van dat duel is een plek in d eredivisie. Beluister de podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
24-05-2022 | 30 min