'Deze wedstrijd ga je niet in op 98%'

28 juli 2022

De Johan Cruijff-schaal is de eerste krachtmeting tussen PSV en Ajax dit seizoen. De aftrap van het nieuwe voetbalseizoen. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff de topper met Ajax-watcher Johan Inan en PSV-watcher Rik Elfrink. Ze bespreken bovendien de transfers van Feyenoord en wanneer is Sarina Wiegman coach van een mannenteam? 'PSV gaat voordat kwalificatie voor de Champions League is beslist geen kroonjuwelen verkopen', gaat Elferink in op de situatie in Eindhoven. Gakpo en Sangaré worden internationaal gevolgd. 'De selectie is rond, tenzij zich een buitenkansje voordoet.' In Amsterdam wordt nog gezocht naar een rechtsback, maar ook daar is de selectie nagenoeg rond. Alfred Schreuder kan dus aan de slag met zijn groep. 'Hij is aan stuk relaxter dan Ten Hag', vergelijkt Inan de nieuwe en oude trainer. 'Pas bij de training kwam was zelfs een cameraman toegestaan op het veld. Onder Ten Hag was dat niet mogelijk. Die wilde controle.' De Johan Cruijff Schaal is de eerste krachtmeting tussen de twee titelkandidaten. 'De Champions League halen is het doel voor PSV, maar toch kunnen ze dit duel niet op 98% benaderen. Je kunt er niet niet vol ingaan. Je kan wel, bij pijntjes, eerder wisselen.' Feyenoord shopt In Rotterdam werd lang gewacht op nieuwe spelers, maar de laatste dagen stromen ze binnen. 'Toch denk ik dat ze voor plek 3 spelen', zegt Elfrink. 'Ze hebben goede spelers gehaald, maar de Slotbonus moet ze dit jaar weer moeten uitkeren.' Inan: 'Slot krijgt een elftal altijd aan de praat. Hij heeft er misschien even voor nodig en met mooi voetbal.' De AD Voetbalpodcast is er vanaf volgende week weer elke werkdag via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplayer.

‘Heel raar hoe Ajax omgaat met het verhaal Ihattaren’

Seizoen 5 - Aflevering 1
Een week voor de start van het voetbalseizoen met Johan Cruijff Schaal is het tijd voor een nieuw seizoen van de AD Voetbalpodcast. Sjoerd Mossou en Etienne Verhoeff trappen het seizoen af. Is Ajax de gedoodverfde kampioen? De situatie rondom Ihattaren. Trainer Ruud. Koning Arne. De jongensdroom van Frenkie. Het komt allemaal voorbij de eerste aflevering van dit seizoen. Wie wordt er kampioen? Het is de meeste gestelde vraag op verjaardagen aan onze watchers. Dus krijgt ook Mossou die vraag. ‘Ik heb die VI voorspelling weer ingeleverd, veel te vroeg, en ik heb PSV kampioen gemaakt. Ajax heeft hele goede spelers gehaald, maar er moet nog heel veel veranderen. Er is bovendien een nieuwe trainer en technische directie. Een raamwerk bouwen kost tijd. Dat is bij PSV minder zo.’ En Feyenoord? Is dat een ploeg die mee kan doen om de titel, ondanks de vele uitgaande transfers? ‘Slot krijgt terecht heel veel vertrouwen van de fans. Bij Feyenoord hebben ze de laatste decennia heel vaak maar wat gedaan. De voetbalfilosofie van Feyenoord was niet duidelijk. Dat is hij nu wel. Vorig jaar hebben ze ook succesvol aankopen gedaan met minder geld dan dit jaar. Dus waarom zou het niet kunnen?’ Met het oog op het WK is het ook interessant om eens naar de internationals te kijken van Oranje. De Ligt verdiende een transfer naar Bayern Munchen. Maar wat gebeurt er met Wijnaldum, Memphis en Frenkie de Jong. ‘Er wordt een enorm spel gespeeld rondom Frenkie de Jong. De clubs zijn eruit, maar Frenkie wil eigenlijk niet. Die zit bij zijn droomclub. Maar door Xavi wordt hij nu achterin gezet in de voorbereiding. Het zou supertriest zijn. Het krankzinnig wat Barcelona aan het doen is. Het geld dat ze uitgeven aan aanvallers. Het zou geniaal zijn als Frenkie de Jong voet bij stuk houdt en blijft. Dat zou uniek zijn.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform. Komende vrijdag is de tweede aflevering van dit seizoen. Vanaf maandag 1 augustus is er weer een dagelijkse AD Voetbalpodcast.
25-07-2022 | 28 min

'Het wordt tijd een actieplan tegen supportersgeweld'

Seizoen 4 - Aflevering 210
Het voetbalseizoen 2021-2022 is ten einde. De meeste voetballers kunnen genieten van een vakantie. De internationals spelen nog in de Nations League. In de laatste AD Voetbalpodcast van dit seizoen bespreekt Etienne Verhoeff met Sjoerd Mossou wie de winnaars en verliezers zijn van het seizoen. Wie waren de beste ploegen en coaches van het seizoen? ,,Je kunt niet om Ajax heen, want dat is kampioen geworden. Maar daaromheen zitten nog ploegen als Feyenoord, Go Ahead Eagles, NEC en RKC die het geweldig hebben gedaan. Deel 386 van Het Sprookje van Waalwijk voltrok zich. Bij die jaarlijkse trainersverkiezing van het jaar roepen sommige mensen dat Oosting het bij RKC knapper heeft gedaan  dan Ten Hag bij Ajax. Maar dat is geen vergelijking. De druk en het moeten is bij Ajax veel groter.” Bij de topclubs lijkt er veel te gaan veranderen deze zomer. Feyenoord moet een aantal spelers verkopen om door te kunnen ontwikkelen. Ajax heeft een nieuwe trainer, nieuwe technische leiding en ook spelers die vertrekken. En in Eindhoven wordt ook aan spelers getrokken, onder wie Cody Gakpo. ,,PSV heeft wel een verhaal naar Gakpo en andere spelers om te blijven. Bij Ajax gaat er veel veranderen, dus dit is voor de Eindhovenaren misschien wel de kans om kampioen te worden. Bovendien komt er nog een WK aan waar die voetballers willen spelen. Gakpo speelt bij PSV in ieder geval elke week.” Ook het supportersgeweld dit seizoen komt aan bod in deze Voetbalpodcast. ,,Er moet nu wel iets gebeuren tegen supportersgeweld. Het is echt een probleem aan het worden. We hebben altijd gezegd dat je veilig naar het voetbal kan in Nederland. Maar er moet een actieplan komen en een strategie tegen dat geweld.”
30-05-2022 | 24 min

'Op de trainerscursus kan er wel iets terugkomen van ADO-Excelsior'

Seizoen 4 - Aflevering 209
Strafschoppen beslissen een krankzinnig duel in Den Haag. AZ gaat Europa in. De lessen van de Champions League finale voor Oranje. Het geheim van Ancelotti en Slot moet weer opnieuw gaan bouwen. Het komt voorbij in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Mikos Gouka en Maarten Wijffels. 'ADO Den Haag-Excelsior geloof je bijna niet als je het niet gezien hebt. Twaalf minuten voor tijd staat ADO nog met 3-0 voor', begint Gouka. ‘Maar ik wil het niet negatief aanvliegen, maar deze twee ploegen hebben allebei niets in de eredivisie te zoeken als je zoveel kansen en goals weggeeft. Er komt nog een zomer aan, waarin veel spelers beschikbaar komen. Dan moet er wel heel wat bij komen aan nieuwe spelers voor Excelsior. Het belangrijkste is dat ze Dallinga weten te behouden.’ Maarten Wijffels zat zaterdagavond in de chaos in Parijs. Al zat hij op tijd in het stadion voor de Champions League finale. ‘In het stadion was niets te merken van de chaos of paniek. We kregen op de perstribune wel de beelden van buiten te zien, maar je krijgt er in zo’n groot stadion weinig van mee. Na afloop was ik wel blij dat ik het stadion uitliep tussen de Madrid supporters. Die waren in een goede  stemming.’ Gouka: ‘Ik vond het wel een leuke finale om te zien. En toen Ajax een paar geleden daar huishield riep iedereen dat het niet meer kon bij Madrid. Er stonden zaterdag zeven spelers in het veld die toen in Bernabeu verloren. Dat vind ik wel knap. Die ploeg is opgeleefd onder Ancelotti.’ Wat betekent het spelbeeld van die Europese finales voor het spel van Oranje? Jerdy Schouten bij Oranje en de renovatie van Feyenoord. Het komt allemaal voorbij in de podcast. Beluister hem nu via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
29-05-2022 | 43 min

‘AZ haalt er niet het maximale uit dit seizoen.'

Seizoen 4 - Aflevering 208
Het is het weekend van de finales. De Champions League finale. De finale om het laatste Europese ticket en de finale om promotie naar de Eredivisie. Het komt allemaal aan bod in een nieuwe AD Voetbalpodcast met Etienne Verhoeff en Johan Inan. Vitesse won de eerste van twee duels met AZ met 2-1. Inzet is een plek in de voorronde Conference Leaugue. ‘AZ haalt er niet het maximale uit dit seizoen', stelt Inan. 'Ik heb het gevoel dat ze stilstaan. Spelers als  Hatzidiakos moet je doorselecteren. Ik krijg daar geen betrouwbaar gevoel bij. Ze zullen in Alkmaar de selectie en trainer eens goed moeten analyseren.’ Bij tegenstander Vitesse viel Openda weer positief op. Maar is hij rijp voor een stapje hogerop in Nederland? Openda geschikt voor de top? ‘Die is snel he. Dat is echt niet normaal. Hij gaat weg bij Vitesse. Maar ik vind hem wel echt een counterspeler. Bij Feyenoord en Ajax heb je aanvallers nodig die handig zijn in de kleine ruimte, want die staan hoog. Maar bij een club als FC Twente zou hij passen. Openda moet de hele helft voor zich hebben en dan pikt hij zijn goals mee.’ In Parijs staat de finale van de Champions League op het programma. Real Madrid tegen Liverpool. Maarten Wijffels is voor AD Sportwereld in de Franse hoofdstad. ‘Ze verwachten 60.000 Liverpoolsupporters bij de finale der finales. Groter ga je ze niet krijgen.’ In de voorbereiding op dat duel ging Wijffels ook naar Liverpool bij de mediadag. ‘Het was opvallend ontspannen bij de Engelsen. Iedereen riep ook dat je een finale moet leren spelen. Het is voor Liverpool de derde finale. Een keer verloren, een keer winst en nu tegen Real Madrid. Die ervaring nemen ze mee.’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete platform.
26-05-2022 | 24 min

'Door Conference League is nieuw geloof in Feyenoord ontstaan’

Seizoen 4 - Aflevering 207
Feyenoord slaagde er niet in de eerste Conference League te winnen. In de finale was AS Roma met 1-0 te sterk. In de AD Voetbalpodcast praat Etienne Verhoeff na over dat duel met Sjoerd Mossou en Mikos Gouka, beiden zitten in Tirana. En ze kijken ook naar de toekomst van Feyenoord. De lessen van de Conference League. ‘De finale was een typische anticlimax wedstrijd', blikt Mososu terug op het duel. 'De opbouw is een polonaise van euforie en dan paf is het voorbij. In een finale moet je top zijn al team. Een aantal spelers van Feyenoord haalden niet hun niveau.’ De voorspelling van Mourinho aan zijn spelers kwam uit. Bij een voorsprong zou AS Roma het niet meer weggeven. Feyenoord moest genoegen nemen met een tweede plaats. Toch is er wel genoeg om mee te nemen richting de toekomst en de transferzomer. Moet je verder met deze spelersgroep of is het tijd voor vernieuwing? ‘In 2017 stond Martin van Geel na het landskampioenschap klaar met een nieuw contract voor de spelers', vergelijkt Gouka de situatie met nu. 'Alleen je moet ervoor oppassen voetballers een contract te geven uit dankbaarheid voor wat ze hebben gedaan. Soms moet je ook denken: ze hebben ons goed geholpen, maar we kijken verder. Een leuk seizoen bij Feyenoord moet niet resulteren in een contract voor vier jaar. Om er vervolgens achter te komen dat hij zijn beste jaar heeft gehad.’ 'Ik denk wel dat het nodig is om lat komend seizoen wat hoger proberen te leggen', vult Mossou aan. 'In de breedte houdt het niet over. Dat zag je in deze finale. Als je Slot het gereedschap wilt geven om een nieuwe stap te zetten, moet je doorselecteren.’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
25-05-2022 | 22 min

'Aftellen naar het laatste uitje van het seizoen voor Feyenoord'

Seizoen 4 - Aflevering 206
Met een fitte selectie is Feyenoord klaar voor de finale van de Conference League. In Tirana is AS Roma de tegenstander. En de hoofdstad van Albanie loopt vol met fans van beide teams. Etienne Verhoeff bespreekt de sfeer, maar ook de sportieve kanten met Mikos Gouka in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Justin Bijlow gaat vanavond starten tegen AS Roma. En daarmee is iedereen fit, tot grote trots van Slot bij de persconferentie. 'Feyenoord heeft vakwerk geleverd dat de spelers nog fit zijn in deze fase', beschouwt Gouka. 'Slot heeft ze laten wennen aan het ritme van twee wedstrijden in de week. Als moet ik er wel bij zeggen dat ze bij AS Roma ook allemaal fit zijn. Maar die selecties zijn wat groter. Wat Feyenoord heeft gepresteerd op fysiek vlak is wel een oorkonde waard.' De selectie van AS Roma is niet alleen groter. Hij is kwalitatief veel breder dan die van de Rotterdammers. 'Slot gebruikt een speler of 14, 15 van de 23. Daar komt Sandler binnenkort bij. Die heeft lang de tijd nodig om fit te worden. Maar als die volgend jaar erbij komt dan wordt het echt een sensatie. Als je die ziet trainen en hoort coachen, dan belooft dat wat.’ Verder bespreken ze de sfeer in Tirana, de fenomeen Mourinho en vertelt Marijn Abbenhuijs over Excelsior-ADO Den Haag. Inzet van dat duel is een plek in d eredivisie. Beluister de podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
24-05-2022 | 30 min

'Manchester City en Liverpool zijn twee superteams'

Seizoen 4 - Aflevering 204
De ontknoping in Engeland van de Premier League. De noodzaak van een scorende spits. De Keuken Kampioen Divisie spannender dan Eredivisie volgend seizoen? En strooien met miljoen om spelers te behouden. Het komt aan bod in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het aan de hand van vier stellingen met Maarten Wijffels en Johan Inan. In Engeland was het spannend tot de laatste dag. Manchester City werd gekroond tot kampioen. Een mooi moment om toch te stoppen na deze ontsnapping? Wijffels: ‘Nee, Guardiola moet nog blijven bij City en de club de eerste Champions League bezorgen. Er zijn in Engeland twee fantastische ploegen die elkaar tot het uiterste uitdagen. Dit zijn superteams.’ ‘Het had wel gepast in het seizoen van City als ze sneuvelden in de titelstrijd', reageert Inan. 'Zoals in de Champions League tegen Real Madrid. Maar in vijf minuten drie doelpunten en alles stond weer op de kop.’ In de podcast komt ook het megacontract van Mbappe aan bod in Parijs. 'Ik vind het teleurstellend dat Mbappe bij PSG blijft', zegt Maarten Wijffels. 'Ik had de hoop dat hij voor Spanje zou kiezen. De Spaanse competitie is een prachtig. Die verdient het om een upgrade te krijgen met spelers als Haaland en Mbappe. Iedere liefhebber hoopt dat het niets wordt met PSG en dan blijft Mbappe daar. Ik ben er gewoon pissig over.’  De strijd om het laatste Europese ticket gaat tussen Vitesse en AZ. De strijd om promotie tussen ADO Den Haag en Excelsior. 'Ik heb zaterdag naar Dallinga gekeken en wat een goede goal maakte die zeg', zegt Johan Inan. 'Ik kreeg daar een beetje Huntelaar of Van Nistelrooij gevoel bij.' Wijffels: 'Dallinga kan je wel vergelijken met Huntelaar bij AGOVV. Maar als je komend seizoen in de KKD speelt, dan moet je Muhren halen he. Dat is een echte eerste divisie spits.' 'Of Verheydt', vult Inan aan. 'Dallinga zal wel naar de subtop in Nederland gaan komend seizoen.' En ze bespreken de goal van Mario Balotelli in Turkije. Deze kan je terugzien op de site van het AD: https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/mario-balotelli-sluit-goed-seizoen-in-turkije-in-stijl-af-wereldgoal-na-acht-scharen-en-rabona~a214c1cba/ Beluister de podcast via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
22-05-2022 | 43 min

'De mensen van NAC, PEC, Cambuur hebben Feyenoord in gang getrokken'

Seizoen 4 - Aflevering 203
Feyenoord bereidt zich in Lagos voor de finale van de Conference League. Ondertussen strijden Heerenveen, AZ, Vitesse en FC Utrecht om een plek in dat toernooi komend seizoen en een Nederlander maakt WK-debuut. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff het met Mikos Gouka die in Portugal zit. 'Het is veel lachen en ontspannen', omschrijft Gouka de eerste trainingsdagen van de Rotterdammers in Lagos, 'Alles is met het idee dat die finale eraan komt. Niet veel spelers van Nederlandse clubs maken een Europese finale mee. Dat nemen ze toch mee op hun CV. Maar hoeveel mensen in de huidige organisatie hebben ervaring met het spelen van een Europese finale? Bijna niemand. Het zijn, zonder cynisch te doen, mensen van NAC, PEC en Cambuur die Feyenoord in gang hebben gekregen.' Verder bespreken ze blessuregevallen van de laatste weken. Zoals Bijlow en Malacia en hoe zou Mourinho Feyenoord kunnen aanpakken. En het gaat over de nederlaag van AZ bij Heerenveen en de zege van Utrecht tegen Vitesse. 'Twee goals in blessuretijd weggeven verandert het perspectief voor AZ in die thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Het is voor coëfficiëntenpolonaise wel het beste dat AZ in Europa speelt komend seizoen. Ik wil niemand boos maken in Friesland, Arnhem of Utrecht.’ Al zou de nieuwe trainer van Heerenveen, Kees van Wonderen, volgend seizoen zomaar met Europees voetbal kunnen beginnen. ‘Tot voor kort dat ik dat je als beginnende trainer er niet aan moest denken gelijk Europa in te gaan. Naar Estland of Letland en als je verliest heb je gelijk morrende supporters. Bij Slot zijn het juist de wedstrijden waarin hij heeft kunnen schaven aan zijn ploeg. Steeds een niveau hoger in tegenstanders. Dus voor Fraser bij FC Utrecht of Van Wonderen bij Heerenveen kan het ook gunstig zijn.’ Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.
19-05-2022 | 28 min