'Feyenoord is nog lang niet uitgewinkeld'

10 augustus 2022

De tactieken van Van Bronckhorst. Voetballers en criminelen. Feyenoord shopt en bereidt zich voor op drie duels in acht dagen. Ten Hag krijgt ervan langs in Engeland. Het zijn onderwerpen in de AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Mikos Gouka. Feyenoord oefende deze week tegen FC Dordrecht. Opvallend, want zondag speelde ploeg van Slot nog tegen Vitesse in de Eredivisie. Dat heeft alles te maken met de denkwijze van de trainer. ‘Het is de nieuwe strategie van Feyenoord, niet van Slot. Hij deed het in het verleden bij AZ ook al op deze manier. Veel clubs klagen over het volle programma. Feyenoord wil dat ritme oppakken van drie wedstrijden in acht dagen. Vanaf september tot november hebben ze dat schema. Daarom wil hij dat ritme er nu al inbrengen bij de spelers. Hij wil de intensiteit eerder opschroeven dan doordeweeks wat gas terugnemen.’ Feyenoord maakte deze week bekend dat Marcos Lopez naar de club komt. Maar daar blijft het niet bij. ‘Een verdediger die linksachterin kan spelen. Twee middenvelders erbij. Ze zijn bijna rond met Paixão, een Braziliaan. Dus nee, die zijn nog niet klaar.’ Kritiek op Ten Hag in Engeland is in één week flink toegenomen. ‘Daar is van te voren wel voor gewaarschuwd. Bij de Engelse media wordt de onderste steen bovengehaald als het niet goed gaat. En zeker bij Manchester United. Als je dan ook nog de boel probeert te repareren met Arnautovitc, dan is het publiek teleurgesteld en krijg je de volle laag.’ Verder de tactiek van Giovanni van Bronckhorst, het schuiven met de openingswedstrijd van het WK en voetballers en criminelen. Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.

'Wanneer zwicht Frenkie de Jong voor het getreiter van Barcelona?'

Seizoen 5 - Aflevering 8
De echte spitsen laten zich zien bij de start van de competitie. Frenkie de Jong is weer middelpunt van gedoe in Barcelona. En is PSV klaar voor het duel met Monaco? 'Ze hebben wel het momentum om door te gaan', stelt Johan Inan in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Presentator Etienne Verhoeff neemt het nieuws door met hem. Bij Ajax bewees Brobbey zijn waarde in de eerste competitiewedstrijd als diepe spits. En Ajax zonder echt 9 is toch eigenlijk niet voor te stellen? ‘Schreuder heeft het dit in de voorbereiding al eens uitgelegd. Hij gaat niet uit van een basiselftal. In het buitenland krijg je daar minder vragen over dan in de Nederland, zei hij toen. Maar ik denk wel dat Brobbey, als hij straks wedstrijdfit is, gaat starten bij Ajax. Vergeet alleen niet dat hij nog nooit een hele wedstrijd van begin tot eind heeft gespeeld bij Ajax.’ Niet alleen Brobbey liet zich zien dit weekend. Daar waar veel trainers de laatste jaren speelde met inzakkende negen, was het dit weekend anders. 'De terugkeer van de 9 was wel het verhaal van afgelopen weekend he. Lewandoski bij Barcelona, Haaland bij Manchester City, Nunez bij Liverpool, Danilo bij Feyenoord. Het weekend van de spitsen.' Verder bespreken ze de miljoenen die binnenkomen bij Feyenoord. De hoop van PSV om AS Monaco te verslaan en zicht te houden op Champions League voetbal. En de situatie van Frenkie de Jong in Barcelona. 'De vraag is wanneer zwicht De Jong voor de treiterijen van Barcelona. Want dat is het. Het huidige contract van De Jong is gewoon goedgekeurd door La Liga. Dit hoort allemaal bij het spel dat Barcelona speelt. Ze maken er zo ontzettende puinhoop van daar.’ Beluister de AD Voetbalpodcast elke dag via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
08-08-2022 | 25 min

'Met Tadic in de ploeg speel je soms met twaalf man'

Seizoen 5 - Aflevering 8
De Eredivisie is van start gegaan. Ajax won moeizaam in Sittard. Feyenoord en PSV wonnen makkelijk. En het debuut van Erik ten Hag op Old Trafford viel in het water. In een nieuwe AD Voetbalpodcast komt aan bod aan de hand van vier stellingen. Etienne Verhoeff legt ze voor aan Maarten Wijffels en Mikos Gouka. Bij Ajax viel spits Brobbey overtuigend in. Hij kreeg geen basisplaats van Alfred Schreuder, maar de vraag is of Ajax Brobbey niet nodig heeft als spits. En of dat ten koste gaat Tadic. ‘Laten we stoppen met in basiselftallen denken', reageert Wijffels gelijk. 'Trainers moeten gaan rouleren dit seizoen met dat WK dat tussendoor komt. Tadic hoeft dus niet te vrezen voor zijn basisplek.’ ‘Tadic die speelt toch altijd bij Ajax’, zegt Gouka. ‘De man van de assist. Belangrijk. Aanvoerder. De leider. Schreuder gaat zich dat ook niet op de hals halen: Tadic eruit zetten als je net begint bij Ajax.’ Feyenoord startte sterk in Arnhem en dat terwijl als zes spelers zijn vertrokken en nog twee spelers mogelijk verkocht gaan worden. ‘Als je Danilo naast Linssen zet, dan kan je niet zeggen dat je erop achteruit gaat. Alleen Feyenoord haalt spelers die de vertrokken spelers moeten vervangen en niet spelers voor de breedte. Er is acht man vertrokken. En dat vullen ze vooral aan.’ Verder bespreken ze toekomst van Gakpo bij PSV en het duel PSV-AS Monaco. Maar ook het United van Erik ten Hag. Maarten Wijffels was bij het debuut van Ten Hag in de Premier League aanwezig. 'Acht jaar geleden was ik hier ook. Toen maakte Louis van Gaal zijn debuut als trainer van United. Hij verloor met 1-2 van Swansea City. En de conclusie was toen ook dat er kwaliteit bij moeten. Dat geldt nu weer voor Ten Hag. Een spits moet er echt wel bij.’ Beluister de hel podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
07-08-2022 | 43 min

‘Feyenoord kan zich geen slechte start veroorloven’

Seizoen 5 - Aflevering 7
De start van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De nieuwe start voor Wijnaldum in Italie. Het opstarten van het vernieuwde Feyenoord. En de goede start van FC Twente in Europa. Het zijn onderwerpen in de AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Mikos Gouka. Als een held werd Georginio Wijnaldum onthaalt in Rome. Hij maakt de overstart van PSG naar AS Roma. ‘De transfer van Wijnaldum is voor alle partijen een goede oplossing’, reageert Gouka. ‘Bij Paris Saint Germain mocht hij niet meer mee op trainingskamp. AS Roma weet hoe het met ervaren spelers om moet gaan. En een win-win voor Louis van Gaal en Wijnaldum. Het verbaast me überhaupt dat er niet veel meer spelers een transfer hebben gemaakt met het oog op het WK. Dat is al in november. Ik had wel gedacht dat meer spelers dat zouden meenemen in een zomertransfer.’ Feyenoord heeft de laatste weken flink gehandeld op de transfermarkt en lijkt nog niet klaar. Maar de ploeg van Slot heeft wel flink wat doelpunten ingeleverd. Altijd belangrijk als je mee wilt doen om de titel. ‘Als goede spelers weggaan, staan andere op. In een bepaalde rol kunnen spelers dan misschien wel meer doelpunten maken. Vorig jaar verwachtte Feyenoord ook niet dat Dessers en Linssen zoveel goals zouden maken. Maar met het vertrek van die spelers, Til en Sinisterra heb je wel aan scorend vermogen ingeleverd.’ Het volgende target voor de Rotterdammers is Zerrouki van FC Twente. ‘Ik kan me voorstellen dat Zerrouki ook een stap wil maken in zijn carrière. Feyenoord heeft met de transfer van Timber wel een standaard gezet voor de transfersom. Zerrouki heeft bovendien een doorlopend contract.’ Verder praten ze over FC Twente, bellen ze met John Lammers, de nieuwe trainer van Heracles Almelo, en kijken ze vooruit naar het weekend in de Eredivisie. Beluister de AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
04-08-2022 | 29 min

'Ajax heeft Cillissen niet nodig, die hebben genoeg routine'

Seizoen 5 - Aflevering 6
Op weg naar WK zoekt een mogelijke international zijn heil in Nijmegen: Jasper Cillissen. Maar is dat het juiste podium voor de doelman? Had hij niet naar Ajax moeten gaan? In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff het met Maarten Wijffels. Net als de transfermaand, het boek van 'Pep' Lijnders en de Van-Gaal-O-Meter. Vreugde in Nijmegen, maar wat optrokken wenkbrauwen bij anderen. Jasper Cillissen keert terug bij NEC. ‘De verbaast met wel', reageert Wijffels. 'Hij heeft gespeeld bij Barcelona, Valencia, Ajax, het Nederlands Elftal en dan ineens terug bij NEC. Wat zegt dit? PSV zocht een keeper deze zomer en toen viel zijn naam. Maar Cillissen heeft wel steeds iets en dan durven topclubs het kennelijk niet aan.’ Ook Ajax werd de laatste week gelinkt aan de doelman van Oranje. Mede door de falende Jay Gorter in de Johan Cruijff Schaal. ‘Ajax heeft al twee oude keepers. Waarom zou je dan nog een derde doelman op leeftijd halen? Je hebt Gorter toch? Die moet je niet gelijk afschrijven na één wedstrijd.' De eredivisie gaat dit weekend van start. De vraag aan Wijffels is of de clubs er al klaar voor zijn? ‘Dat er in augustus nog veel transfers aankomen, dat is altijd zo. Ik denk dat je de eerste zes wel kan uittekenen in de eredivisie. Maar van plek zeven tot 18 kan het nog alle kanten op. Dick Lukkien zei onlangs dat het dit jaar makkelijker is om in de eredivisie te blijven dan te promoveren vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Dat is wel eens anders geweest.' Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer en abonneer je op de AD Voetbalpodcast.
03-08-2022 | 28 min

'Sangaré stak er met kop en schouders bovenuit'

Seizoen 5 - Aflevering 5
PSV heeft ambitie. De ploeg uit Eindhoven wil ze weer eens plaatsen voor de Champions League. Alleen die kwalificatiewedstrijden. Gisteravond speelde PSV in Monaco de eerste van twee wedstrijden tegen de plaatselijk AS. Presentator Etienne Verhoeff bespreekt het resultaat (1-1) met PSV-watcher Rik Elfrink. ‘Het is een redelijk resultaat', analyseert Elfrink. 'PSV was dicht bij een zege. En had je gewonnen dan sta je met één been in die laatste kwalificatieronde voor de Champions League. Maar het kaarsje was bij PSV wel op in de slotfase van de wedstrijd. Twee wedstrijden zo kort achter elkaar heeft PSV wel parten gespeeld. En die hitte hier is ook wel van invloed geweest.’ Daarnaast viel de ploeg van Ruud van Nistelrooij in de slotfase flink terug in het spel.‘Het wegvallen van Sangaré had ook invloed op het spel van PSV. Na zijn wissel zakte PSV enorm in. Hij is enorm belangrijk voor PSV. Sangaré was de uitblinker en stak er met kop en schouders bovenuit. Veerman is ook aan het groeien. Staat met veel overtuiging op het veld. Er gaat echt nog wel eens wat mis, maar het is gedurfd wat hij doet.’ Naast PSV bespreken Elfrink en Verhoeff ook de nieuwste transfers, blessure en de rentree van Mo Ihattaren op het trainingsveld van Ajax. ‘Als voetballiefhebber doet het pijn wat je ziet. Het gaat om veel meer dingen dan over voetbal bij hem. Ik weet wat hij kan. Maar hij moet zichzelf afvragen of hij 365 dagen per jaar profvoetballer wil zijn. Het vraagt zoveel van een speler. Kijk eens naar een Luuk de Jong of Marco van Ginkel na drie jaar blessureleed. Kan hij die offers opbrengen?’ Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplayer.
02-08-2022 | 25 min

'Verdediging PSV en Ajax is van Europa League niveau'

Seizoen 5 - Aflevering 4
PSV staat voor één van de belangrijkste wedstrijden dit seizoen. Op weg naar de Champions League is AS Monaco de eerste horde. In de AD Voetbalpodcast bespreekt presentator Etienne Verhoeff met Hugo Borst de kansen van de Eindhovenaren. Verder de vele transfers in Nederland, helpt Timber Feyenoord verder en een mooi eerbetoon aan een jarige. AS Monaco was op voorhand niet de beste loting voor PSV. En Hugo Borst heeft er weinig vertrouwen in. ‘Ik denk dan Frankrijk: Slagers. Prachtig voetbal. Fysiek worden afgetroefd. Monaco heeft meer geld dan PSV. Dat is eng.’ En Borst is niet de enige die twijfelt over de kansen van PSV. ‘Heb jij Panenka gezien gisteren? Aad de Mos had het er ook al over. Monaco heeft Gakpo ook gezien en die willen de voorzet eruit halen. Daar ligt het gevaar van PSV. Maar ik maak me zorgen om de verdediging. Hoever heeft geen verpletterende indruk gemaakt. Ik hoop dat Ramalho gaat spelen.’ Want zonder de Braziliaan is PSV kwetsbaar. Zo bleek ook in de strijd om de Johan Cruijff schaal. ‘Eigenlijk heeft PSV een verdediging voor de Europa League. Ze zijn niet de enige. Ajax natuurlijk ook. Dat lijkt nergens op.’ Daarnaast komen de flinke uitgaven van de Nederlandse topclubs aan de orde. Zo betaalde Feyenoord 8,5 miljoen euro aan FC Utrecht voor Quinten Timber. 'Ik vind dat echt krankzinnig veel geld. Feyenoord moet zo voorzichtig omgaan met het geld. En dan geeft je 8,5 miljoen euro uit aan een speler die zich internationaal nog niet heeft bewezen. Haal je die voor vier miljoen op, dan is het wat anders.' De AD Voetbalpodcast is er elke werkdag. Abonneer je via Spotify of Apple Podcast op de show of beluister hem via AD Sportwereld of de AD App.
01-08-2022 | 21 min

‘Het was een spektakelstuk in Amsterdam'

Seizoen 5 - Aflevering 3
Het nieuwe voetbalseizoen in Nederland is van start gegaan. Traditioneel met de Johan Cruijff schaal. Een wedstrijd waar nog veel over gesproken zal worden. PSV won met 3-5 van Ajax.‘Schreuder moet repareren in plaats van schaven aan een ideale team', zegt Johan Inan in de AD Voetbalpodcast in gesprek met presentator Etienne Verhoeff. ‘Wat er na de goal van Til bij Ajax gebeurt vond ik echt beschamend', analyseert Inan het spel van de Amsterdammers. 'Het stortte in bij Ajax, na een goed eerste half uur. Bij de eerste goal van PSV zie je Gakpo naar zijn rechterbeen kappen en een voorzet geven. Je weet als Ajax dat je in dit centrum met Timber en Blind heel kwetsbaar als het om koppen gaat. Dat Ajax dat niet doorhad vond ik beschamend.’ Mocht PSV dan wel tevreden zijn over het duel? ‘Deze wedstrijd kan bij PSV ook zand in de ogen strooien. Je maakt vijf goals tegen Ajax. Dat is goed. Maar het eerste half uur kwam PSV weinig aan het voetballen. Ze hebben best veel weggegeven. Dus heel solide, met het oog op Monaco deze week, vond ik het nog niet.’ Verder bespreken Inan en Verhoeff de doldwaze inkoopdagen in Rotterdam, het debuut van Ten Hag op Old Trafford, eerlijke woorden van Henk Fraser en kampioenenmaker Sarina Wiegman. ‘Bijzonder dat je van te voren voorspelt Engeland gaat winnen met dank aan Sarina Wiegman en dan flikt ze het weer. Ze komt goed over als bondscoach. Zegt geen gekke dingen. Je gunt haar het succes.’ De AD Voetbalpodcast is er weer iedere werkdag dit seizoen via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
31-07-2022 | 27 min

'Deze wedstrijd ga je niet in op 98%'

Seizoen 5 - Aflevering 2
De Johan Cruijff-schaal is de eerste krachtmeting tussen PSV en Ajax dit seizoen. De aftrap van het nieuwe voetbalseizoen. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff de topper met Ajax-watcher Johan Inan en PSV-watcher Rik Elfrink. Ze bespreken bovendien de transfers van Feyenoord en wanneer is Sarina Wiegman coach van een mannenteam? 'PSV gaat voordat kwalificatie voor de Champions League is beslist geen kroonjuwelen verkopen', gaat Elferink in op de situatie in Eindhoven. Gakpo en Sangaré worden internationaal gevolgd. 'De selectie is rond, tenzij zich een buitenkansje voordoet.' In Amsterdam wordt nog gezocht naar een rechtsback, maar ook daar is de selectie nagenoeg rond. Alfred Schreuder kan dus aan de slag met zijn groep. 'Hij is aan stuk relaxter dan Ten Hag', vergelijkt Inan de nieuwe en oude trainer. 'Pas bij de training kwam was zelfs een cameraman toegestaan op het veld. Onder Ten Hag was dat niet mogelijk. Die wilde controle.' De Johan Cruijff Schaal is de eerste krachtmeting tussen de twee titelkandidaten. 'De Champions League halen is het doel voor PSV, maar toch kunnen ze dit duel niet op 98% benaderen. Je kunt er niet niet vol ingaan. Je kan wel, bij pijntjes, eerder wisselen.' Feyenoord shopt In Rotterdam werd lang gewacht op nieuwe spelers, maar de laatste dagen stromen ze binnen. 'Toch denk ik dat ze voor plek 3 spelen', zegt Elfrink. 'Ze hebben goede spelers gehaald, maar de Slotbonus moet ze dit jaar weer moeten uitkeren.' Inan: 'Slot krijgt een elftal altijd aan de praat. Hij heeft er misschien even voor nodig en met mooi voetbal.' De AD Voetbalpodcast is er vanaf volgende week weer elke werkdag via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplayer.
28-07-2022 | 33 min

‘Heel raar hoe Ajax omgaat met het verhaal Ihattaren’

Seizoen 5 - Aflevering 1
Een week voor de start van het voetbalseizoen met Johan Cruijff Schaal is het tijd voor een nieuw seizoen van de AD Voetbalpodcast. Sjoerd Mossou en Etienne Verhoeff trappen het seizoen af. Is Ajax de gedoodverfde kampioen? De situatie rondom Ihattaren. Trainer Ruud. Koning Arne. De jongensdroom van Frenkie. Het komt allemaal voorbij de eerste aflevering van dit seizoen. Wie wordt er kampioen? Het is de meeste gestelde vraag op verjaardagen aan onze watchers. Dus krijgt ook Mossou die vraag. ‘Ik heb die VI voorspelling weer ingeleverd, veel te vroeg, en ik heb PSV kampioen gemaakt. Ajax heeft hele goede spelers gehaald, maar er moet nog heel veel veranderen. Er is bovendien een nieuwe trainer en technische directie. Een raamwerk bouwen kost tijd. Dat is bij PSV minder zo.’ En Feyenoord? Is dat een ploeg die mee kan doen om de titel, ondanks de vele uitgaande transfers? ‘Slot krijgt terecht heel veel vertrouwen van de fans. Bij Feyenoord hebben ze de laatste decennia heel vaak maar wat gedaan. De voetbalfilosofie van Feyenoord was niet duidelijk. Dat is hij nu wel. Vorig jaar hebben ze ook succesvol aankopen gedaan met minder geld dan dit jaar. Dus waarom zou het niet kunnen?’ Met het oog op het WK is het ook interessant om eens naar de internationals te kijken van Oranje. De Ligt verdiende een transfer naar Bayern Munchen. Maar wat gebeurt er met Wijnaldum, Memphis en Frenkie de Jong. ‘Er wordt een enorm spel gespeeld rondom Frenkie de Jong. De clubs zijn eruit, maar Frenkie wil eigenlijk niet. Die zit bij zijn droomclub. Maar door Xavi wordt hij nu achterin gezet in de voorbereiding. Het zou supertriest zijn. Het krankzinnig wat Barcelona aan het doen is. Het geld dat ze uitgeven aan aanvallers. Het zou geniaal zijn als Frenkie de Jong voet bij stuk houdt en blijft. Dat zou uniek zijn.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform. Komende vrijdag is de tweede aflevering van dit seizoen. Vanaf maandag 1 augustus is er weer een dagelijkse AD Voetbalpodcast.
25-07-2022 | 28 min