'Feyenoord kan niet anders dan Dessers proberen te kopen'

1 mei 2022

De titel lijkt zo goed als binnen voor Ajax. Het overlijden van Mino Raiola en de gevolgen daarvan. De toekomst van Gakpo, Dessers en Feyenoord. De Rotterdammers kunnen voor komend seizoen niet meer om de Belg heen. Etienne Verhoeff bespreekt het met Johan Inan en Sjoerd Mossou in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Donderdag werd zijn overlijden nog ontkent. Zaterdag kwam het nieuws vanuit de familie dat Mino Raiola is overleden. De zaakwaarnemer van grote sterren als Haaland, Zlatan en Pogba. 'Raiola was zeer uitgesproken in hoe het voetbal geregeld moest worden', vertelt Sjoerd Mossou. 'Hij vond de FIFA door en door corrupt. Hij wilde het transfersysteem op de schop nemen. Raiola was bij leven in staat dingen af te dwingen. Daarvoor waren zijn macht en persoonlijkheid heel groot. Nu hij is overleden zullen dingen eerder bij het oude blijven. ‘ Feyenoord speelde zondag tegen Fortuna Sittard, al liet trainer Arne Slot duidelijk weten dat ze liever niet hadden gespeeld. Inan: 'Er was geen ruimte meer in de speelkalender om dat duel te verplaatsen.' 'Uiteindelijk was die wedstrijd tegen Fortuna wel lekker voor Feyenoord', vult Mossou aan. 'Ze speelden voor rust heel goed, al hadden ze wel meer goals moeten maken. Maar ze stapten met een lekker gevoel van het veld, denk ik. Daarin zie je dat Feyenoord voetballend wel enorm gegroeid is.’ Ondertussen zijn supporters een crowdfundingactie gestart om Dessers te kunnen kopen van Racing Genk. ‘Je ontkomt er niet aan om Dessers een contract aan te bieden. Stel je voor, als hij je naar de finale van de Conference League schiet en dan op kantoor zeggen: vier miljoen vinden we te duur. Dat kan eigenlijk niet’ In Eindhoven doen de supporters er ook alles aan om Cody Gakpo nog een jaar bij PSV te zien, onder meer met gezang tijdens de wedstrijd tegen Willem II. 'Het zou het beste zijn voor hem, denk ik, om nog een jaar te blijven. Hij heeft dit seizoen ook nog wat blessures gehad. En je ziet het aan Ziyech en Van de Beek ook. Het is in Engeland nog een niveau hoger', reageert Inan. En het linkje naar het fragment dat Sjoerd benoemde: https://www.youtube.com/watch?v=KejwqhLDeOs Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.

‘Marseille zal niet onder de indruk zijn van een dampende Kuip’

Seizoen 4 - Aflevering 187
Een terugblik op de halve finales in de Champions League. De twinkelende ogen van Slot als hij praat over Guardiola. Een dampende Kuip voor Feyenoord-Olympique Marseille. Omgaan met druk bij hele grote wedstrijden en het Zoommodel van Erik ten Hag. Etienne Verhoeff bespreekt het in een nieuwe AD Voetbalpodcast met Sjoerd Mossou. Liverpool won de eerste halve finale van Villareal met 2-0. Geen grote problemen voor de ploeg van Klopp. En minder enerverend dan de dinsdagwedstrijd. ‘Je weet van tevoren dat Liverpool-Villareal nooit zo mooi kan worden als City-Real Madrid. Villarreal was duidelijk de underdog. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de Spanjaarden op Anfield voor een stunt konden zorgen. Die waren vooral bezig met in het tweeluik blijven', beschouwt Mossou dat duel. Daarna gaat de focus op Feyenoord in de AD Voetbalpodcast. De halve finale tegen Olympique Marseille. ‘Je voelt de spanning in Rotterdam. Ze zijn maar met een ding bezig: die wedstrijd. Je ziet het ook in de perszaal woensdag. Arne Slot zat ineens voor een batterij camera’s. De internationale pers is uitgerukt. Dan krijg je ook dat hele toneelstuk rondom zo’n wedstrijd met trainingen in het stadion een dag van te voren. Dat geeft wel extra lading aan zo'n duel. Je krijgt een Champions League gevoel ook al is het Conference League.’ Feyenoord voelt dat er iets te halen valt tegen Marseille. ‘Het verschil tussen Olympique Marseille en Feyenoord is onder andere de ervaring in Europese toernooien en deze eindfase. Dat hebben de Fransen wel veel meer dan Feyenoord. Bovendien zijn ze niet onder de indruk van een dampende Kuip. Als een van de weinige ploegen. Want de sfeer in dat Stade Vélodrome is minstens hetzelfde. Misschien wel in het kwadraat.’  Beluister de hele Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
27-04-2022 | 26 min

'Ik hoor vrolijke verhalen over Huntelaar bij Ajax'

Seizoen 4 - Aflevering 186
De halve finales in de Champions League worden gespeeld. Heeft Hugo Borst een favoriet voor de eindzege? Etienne Verhoeff bespreekt het met hem in een nieuwe AD Voetbalpodcast. Net als het werk van Slot bij Feyenoord ('Daar zou een camera op moeten staan'), de trainer van het jaar in Nederland en Huntelaar de nieuwe TD van Ajax? 'Ik wil dat Guardiola de beloning krijgt waar hij recht op heeft', vertelt Borst over zijn favoriet voor de Champions League. 'Ik weet dat hij wordt geholpen door heel veel geld, maar hij werkt er zo hard voor. Dus het is vooral gunnen. Al gun ik het Benzema ook. Ik ben nooit zo’n fan van hem geweest, maar die arme man heeft vastgekluisterd gezeten aan Ronaldo en sinds die weg is kan Benzema excelleren.’ Bij Ajax dreigt deze zomer een leegloop. Bayern Munchen heeft interesse in drie spelers van de Amsterdammers. Dus moet het duo Hamstra/Huntelaar aan de bak de komende maanden. ‘Ik hoor wel hele vrolijke over Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax. Dat hij in zijn nieuwe rol heel direct is. Het is gelijk duidelijk wat hij een slechte voetballer vindt en wie hij goed vindt. Hij kan ook keihard onderhandelen. Ik wil wel geloven dat hij een hele goede opvolger kan zijn voor Huntelaar.’ Verder bespreken ze het positief indoctrineren van de Feyenoord spelersgroep door Slot. Zijn werkwijze in Rotterdam en de kansen tegen Olympique Marseille. En heeft Borst nieuws voor de Spartadirectie. ‘Ik neem volgend jaar geen seizoenskaart bij Sparta. Ik blijft de club wel steunen en stort het geld naar de jeugdopleiding. Tenzij de algemeen directeur weggaat, dan neem ik wel weer een seizoenskaart. Maar Sparta heeft mijn humeur zo slecht beïnvloed. Ik heb er teveel negatieve energie. Ik denk ook dat ik een betere directeur zou zijn voor de club. Al ambieer ik het niet.' Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
26-04-2022 | 28 min

'Bij Sparta lijkt alles wel met voorbedachte rade te zijn gedaan'

Seizoen 4 - Aflevering 185
Sparta heeft binnen 24 uur een nieuwe trainer. Dat doet toch wat wenkbrauwen fronsen. De puinhoop waar Erik ten Hag in gaat stappen bij United wordt alsmaar groter. Is Feyenoord slachtoffer van het eigen succes? En de play-offs om Europees voetbal: eerder een last dan een lust? Etienne Verhoeff bespreekt het met Johan Inan in de nieuwe AD Voetbalpodcast. Een dag na zijn vertrek meldde trainer Henk Fraser zich op het Kasteel om de media te woord te staan over zijn vertrek. 'Heel vaak komt de perschef na het vertrek van een trainer nog met een quote aanzetten en zie je de trainer niet meer. Maar dat Fraser zelf maandag voor de camera's stond was verrassend, uniek en het siert hem wel', zegt Johan Inan. Toch komen er inmiddels ook meer verhalen naar buiten over de reden van het ontslag van assistent-trainer Rankovic. Hij zou te dominant aanwezig zijn en spelers zouden zich niet op hun gemak voelen. 'Ik snap dat Rankovic Frasers vriend en steun is. Maar met de verhalen nu bij Sparta, zou het misschien verstandig zijn om voor een andere assistent te kiezen. Ook om het voetbal volgend jaar bij FC Utrecht wat attractiever te maken. Want Fraser is wel een resultaattrainer en zijn ploegen blinken niet uit in mooi of leuk voetbal.' Het was dit weekend ook onrustig in Manchester. Na de nederlaag van United dit weekend kwamen er vanaf uit de spelersgroep zelf verhalen over problemen in de kleedkamer. Zou Ten Hag al spijt hebben van zijn keuze? 'Nee, hij zal alleen wel hopen dat United Champions League haalt. Dat maakt de club aantrekkelijker voor nieuwe spelers dan wanneer de ploeg in de Conference League speelt. Hij heeft een contract voor drie jaar getekend in Engeland. Over drie jaar zou United weer in de top moeten zitten.' Beluister de hele AD Voetbalpodcast nu via AD.nl, AD app of jouw favoriete podcastplayer.
25-04-2022 | 24 min

'Sinisterra is de sleutel in alles voor Feyenoord'

Seizoen 4 - Aflevering 184
Moeizame overwinningen voor de topclubs. Ajax lijkt op weg naar de titel, maar met de nodige moeite. En onderin is het nog niet uitgemaakt wie gaat degraderen. Al moet Sparta verder zonder trainer Henk Fraser. In de AD Voetbalpodcast bespreekt Etienne Verhoeff het met Maarten Wijffels en Mikos Gouka aan de hand van vier stellingen. Ajax is, met nog vier speelrondes te gaan, nog altijd koploper. De ploeg van Ten Hag wint de wedstrijden, maar sprankelen doen de Amsterdammers al een tijdje niet. 'Je moet gewoon die punten binnenhalen en dat doet Ajax voorbeeldig', reageert Maarten Wijffels. 'Of het nu Cambuur is of RKC. De individuele klasse van Ajax is zo groot dat ze de wedstrijden wel gaan winnen. Ik denk dat wel dat vijf keer wisselen in het voordeel is van de topclubs. Dat zie je met het inbrengen van Kudus vlak voor tijd. Hij geeft de beslissende pass op Brobbey.' ‘Maar mogen we van Ajax niet een onsje meer verwachten?', vraagt Gouka zich af. 'Met deze selectie en dit budget. Ajax kan aan het einde van de dit toch niet roepen: we hebben ze toch allemaal gewonnen? Dit is toch Ajax niet?' In de podcast gaat het ook over Feyenoord. De Rotterdammers strijden nog om plek drie in de eredivisie, maar staan ook in de halve finale van de Conference League. Moet Feyenoord zich niet meer focussen op de competitie dan op Conference League? Gouka: ‘Nee, natuurlijk niet. Dit is een once in lifetime kans om een Europese finale te spelen. Die derde plek is wel belangrijk richting komend seizoen. Maar het is maar plek drie. Je roept niet over twintig jaar, toen werden we derde.’ Wijffels: ‘Sinisterra is de sleutel in alles. Ook voor plek drie. Die moeten ze fit houden. Masseren. In een bubbelbad. Weet ik veel wat. Die mag niet ontbreken. Hij kan als enige een wedstrijd beslissen voor je.' Verder komen de promovendi aan bod en de degradatiestrijd onderin. Maar ook de winnaarscultuur die Ten Hag bij Ajax heeft gecreëerd voor zichzelf. Beluister de AD Voetbalpodcast via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
24-04-2022 | 45 min

'Feyenoord en Ajax allebei gebaat bij duidelijkheid'

Seizoen 4 - Aflevering 183
Geen Feyenoord City. Ten Hag gepresenteerd bij Manchester United als nieuwe trainer. De titelrace en kelderkrakers. Sportgrootheden eigenaar van een voetbalclub? In de AD Voetbalpodcast komt het allemaal aan bod. Etienne Verhoeff praat met Johan Inan. Feyenoord speelt voorlopig niet in een nieuw stadion. De Rotterdamse club trekt de stekker uit de nieuwbouwplannen zo werd donderdag duidelijk. 'Iedereen was wel gebaat bij duidelijkheid in Rotterdam', reageert Inan. 'Het speelt al een jaar of tien. Het is zonde van de tijd, moeite, energie en geld. Of het ze terugwerpt? Je zult De Kuip zo snel mogelijk in een nieuw jasje moeten zetten en op het sportieve inzetten.’ En duidelijkheid kwam er ook in Amsterdam. Al was het niet heel verrassend: Ten Hag wordt manager van Manchester United. 'Net als bij Feyenoord is de duidelijkheid bij Ajax over Ten Hag ook goed. Hij kan de spelers inlichten en zich richten op die laatste wedstrijden. Alles valt of staat wel met het resultaat dit weekend tegen NEC. Ajax heeft net de bekerfinale verloren. Lopen ze weer averij op, dan kan het gevoel ontstaan dat ze alles gaan vergooien. Aan de andere kant, winnen ze dan hebben ze het gevoel van een titelkandidaat weer te pakken misschien.’ Met de overgang van Ten Hag is het voor het eerst in jaren weer dat een Nederlandse trainer vanuit de Eredivisie gelijk een topclub gaat trainen. Zijn prestaties kunnen ook belangrijk zijn voor de carrières van andere Nederlandse trainers. '‘Ik zie Ten Hag wel als vaandeldrager van het Nederlandse trainersgilde. Als hij succesvol is bij United kan dat deuren openen om weer eens naar een Nederlandse trainer te kijken bij topclubs.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en jouw favoriete podcastplatform.
21-04-2022 | 27 min

‘ Even zelf kijken of Olympique Marseille en Feyenoord veel gemeen hebben’

Seizoen 4 - Aflevering 182
De bende bij United. Het succes van Van Bronckhorst in Schotland en Europa. Het geheim van een goede kleedkamer. En op onderzoek in Marseille. Dat zijn de onderwerpen in de AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt ze met Mikos Gouka die voor AD Sportwereld in Marseille is. Volgende week de tegenstander van Feyenoord in de Conference League. Een dag na de nederlaag van Manchester United tegen Liverpool stonden de Engelse media vol met vraagtekens. 'Veel succes Erik' zei de BBC. ‘Het ligt vooral aan de doelstelling die ze hebben bij United. Gaan ze proberen om mee te doen om de titel, dan moeten er wel wat nieuwe spelers bij. Ten Hag zal wel iets moeten worden doorbroken', beschouwt Gouka. De BBC maakte ook de vergelijking met de beginjaren van Klopt bij Liverpool in 2015. ‘Kan Ten Hag wat Klopp deed? Klopp is toch een moderne Guus Hiddink die ook focus heeft op de tactiek. Klopp is een man van warme woorden. De arm over de schouder. Het publiek meeneemt. Ten Hag is dat wat minder.’ Mikos Gouka is deze dagen in Frankrijk voor het AD. Hij werkt aan een artikel over Olympique Marseille, de komende tegenstander van Feyenoord. ‘Je gaat het naar het centrum om de stad te bekijken. Maar ze vertellen hier gelijk over hoe fanatiek die supporters zijn. Je herkent ook de beelden van de rellen bij het EK 2016 in Frankrijk. Die vonden voor mijn hotel plaats. Maar de club en de stad hebben veel gelijkenissen met Feyenoord. Havenstad. Rauw. Fanatieke aanhang. Allebei een kale trainer die op een andere manier gaat voetballen. Beiden jagend op een succesje.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD app en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
20-04-2022 | 31 min

‘Schreuder past in het lijstje logische Ajax-kandidaten’

Seizoen 4 - Aflevering 181
Een voetbalwedstrijd van 374 seconden. De kandidatenlijst van Ajax. Het salaris van Haaland. Feyenoord zonder Toornstra. Het zijn onderwerpen in de AD Voetbalpodcast vandaag. Etienne Verhoeff bespreekt ze met Sjoerd Mossou. Zes minuten en veertien seconden. Daarvoor moest Sparta naar Arnhem om het duel met Vitesse af te maken. ‘Je hebt een enorm pandemonium voor die zes minuten', begint Mossou. 'Er wordt al dagen gesproken over wat er kan gebeuren. Hoe je het moet aanpakken. Analisten in de studio. En je krijgt, als klap op de vuurpijl, Bas Nijhuis erbij als scheidsrechter. Geniale zet van de KNVB trouwens. Dan kunnen die zes minuten alleen maar tegenvallen. En dat deed het ook.’ Sparta hield tegen. Vitesse wist het niet. ‘Letsch en Vitesse waren zeer teleurstellend. Als je zolang de tijd hebt om je voor te bereiden op zes minuten. Dan verwacht je een plan. Een strategie. Het enige plan dat er was, was een lange training van te voren. Maar je bedenkt toch ook tactisch iets geks. Met de keeper, met de spelers. Co Adriaanse was daar een meester in. Bij Willem II begon hij dan met verdediger Mark Schenning in de spits in het eerste kwartier. Daarna ging hij terug naar achter. Maar was de chaos al gecreëerd.’ Ook bespreken ze de kandidatenlijst bij Ajax voor de opvolging van Ten Hag. ‘Alfred Schreuder staat op het lijstje. Ja, dan kon ook nog. Ik was Schreuder in eerste instantie vergeten, maar hij past in het lijstje logische kandidaten. Hij heeft er gewerkt en kreeg veel credits voor zijn werk als assistent.’ Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App en natuurlijk jouw favoriete podcastplatform.
19-04-2022 | 23 min

'De vraag is vooral hoeveel transferbudget krijgt Ten Hag'

Seizoen 4 - Aflevering 180
Erik ten Hag staat deze zomer aan het roer bij Manchester United. Alleen de presentatie laat nog even op zich wachten. Maar in wat voor wereld stapt de coach van Ajax? Wat kan hij verwachten? Wat zijn de valkuilen? Etienne Verhoeff bespreekt het Geert Langendorff, voetbalverslaggever in Engeland voor het AD in de nieuwe AD Voetbalpodcast. ‘De fans zien Ten Hag als de verlosser. Na zoveel ellende eindelijk weer eens iemand met een frisse blik als trainer', vertelt Langendorff die voor het AD diverse supporters sprak. 'Hij komt van Ajax, waar ze erg tegenop kijken. Daarbij telt het dat Ten Hag prijzen achter zijn naam heeft staan. Ze zien hem als iemand van de oude Hollandse stempel met een klein beetje Duits brilletje op. ‘ In Nederland kan Ten Hag rustig zijn ding doen. Hij wordt niet of nauwelijks privé gestoord door randzaken. Maar in Engeland is dat natuurlijk anders. ‘Er zit een collega van The Times in Nederland nu. Die wilde al weten waar Ten Hag woont. Of hij kan aanbellen bij hem. Waar hij vroeger voetbalde. In zijn woonplaats kan iedere onbekende man in pak in de straat een verslaggever van The Sun zijn nu. Alles is nieuws bij Manchester United namelijk. Je bent het boegbeeld van de club. Je bent de manager van de club. Je bent de verkoper van de club. Je zult dingen met een glimlach moeten brengen.’ Verhoeff neemt in de podcast een paar uitspraken van Ten Hag in de media door met Langendorff. Een kleine mediatraining. Wat is wel handig om te zeggen en wat niet. 'Ten Hag zal hier slim moeten zijn. Brokjes met informatie geven aan de media. En niet de deur dichtgooien. Van Persie of McClaren meenemen is ook verstandig. Die weten hoe het hier in Engeland werkt. Journalisten moeten hier ook elke dag de krant vullen. Van Gaal deed dat in het begin goed bij United. Zelfs Ragnick snapte dat. Maar Moyes deed dat niet en was ook snel weg.’ En dan is het de vraag hoe het elftal eruit gaat zien. Blijft Christiano Ronaldo? Accepteren fans dat hij zou moeten vertrekken of niet? Hoeveel geld heeft Ten Hag beschikbaar om spelers te halen? Hoeveel zeggenschap heeft hij? Daarnaast bespreken Verhoeff en Langendorff de prestaties van Liverpool. Dat kan dit seizoen nog voor vier prijzen gaan. 'Kampioen worden is voor Liverpool belangrijker dan de Champions League winnen. Ze willen United bijhalen als beste club van Engeland. Voor City geldt eerder de Champions League als bekroning voor het project.' Beluister de hele podcast via AD.nl, de AD app en jouw favoriete podcastplatform.
18-04-2022 | 24 min

'In de omhelzing van Gakpo en Obispo na afloop zat alles'

Seizoen 4 - Aflevering 179
Het paasweekend kende twee belangrijke wedstrijden in Nederland. De bekerfinale op zondag tussen PSV en Ajax en een degradatieduel tussen Fortuna Sittard en Sparta. Beide wedstrijden komen aan bod in de AD Voetbalpodcast. Etienne Verhoeff bespreekt het met Johan Inan en Maarten Wijffels. 'Er wordt wel eens gezegd dat de beker een troostprijs is, maar zo vierde PSV het niet', blikt Wijffels terug op de 2-1 van PSV op Ajax in De Kuip. 'Zeven wedstrijden speelden Ajax en PSV tegen elkaar in de periode Schmidt. Dit was de eerste belangrijke wedstrijd waarin het wel lukte om te winnen. Je zag ook Obispo en Gakpo samen in een omhelzing na de wedstrijd. Ze spelen al sinds hun zesde bij de F-jes van PSV. Het was voor Gakpo de eerste prijs die hij met PSV wint. In die omhelzing zat veel.’ Inan: ‘Ik vond het ook een mooi beeld dat de keepers elkaar opzochten van PSV. Die stonden in een driehoek bijeen samen het feest te vieren. Er is veel gezegd dit seizoen over Schmidt, maar PSV is wel een eenheid.’ Toch was het verrassend dat de Eindhovenaren er met de beker vandoor gingen. Ajax had een week rust gehad. PSV werd uithgeschakeld in de Conference League en mocht een paar dagen later weer aan de bak. Wijffels: ‘De eerste helft lag het spel wel heel erg veel stil. Ik was even bang dat het zo'n wedstrijd zou worden. Gelukkig werd het dat niet. Maar het speelde PSV wel in de kaart. Na die zwarte avond van donderdag.’ ‘Dat PSV Ajax verslaat mag Ajax zichzelf aanrekenen', reageert Inan op het verhaal. 'Ten Hag riep van te voren nog dat Ajax de beste trainingsweek in zijn 4,5 jaar bij Ajax achter de rug had.’ Verder bespreken ze het inbrengen van Mo Ihattaren bij Ajax, de titelstrijd en de strijd onderin. Beluister de hele podcast nu via AD.nl, de AD App of jouw favoriete podcastplatform.
17-04-2022 | 38 min