PZC Voetbal Podcast
PZC Voetbal Podcast

PODCAST

PZC Voetbal Podcast

Onder leiding van presentator Juriën Dam blikken de sportverslaggevers van de PZC elke maandag terug op het afgelopen voetbalweekeinde. De gesprekken zijn als podcast te beluisteren via www.pzc.nl/sport en de verschillende podcastkanalen. Abonneren is gratis en zodra er een nieuwe aflevering online staat krijg je een melding.

AFLEVERINGEN

#32: Morning call met (Jong) Oranje-international Jan Paul van Hecke

#32: Morning call met (Jong) Oranje-international Jan Paul van Hecke

Seizoen 5 - Aflevering 32
Zeeuw Jan Paul van Hecke mag zich met Jong Oranje opmaken voor het EK in Georgië. En hij meldt zich zelfs ook nog een aantal dagen voor een trainingsstage bij het grote Oranje. Voor sportjournalisten Juriën Dam en Jan Dagevos dus alle reden om hem in bellen in de PZC Voetbal Podcast. Het gaat natuurlijk ook over zijn basisplaats tegen Manchester City van vorige week en zijn knappe technische actie tegen Erling Haaland. Hoe was het trouwens om tegen die topspits te spelen, en waarom durfde Van Hecke diens shirtje niet te vragen? De Arnemuidenaar kreeg onder trainer Roberto De Zerbi – die hem totaal anders heeft laten denken over het spelletje – in de laatste vier wedstrijden de nodige speelminuten in de Premier League. Van Hecke: ,,De vraag is wat er volgend seizoen met mij gaat gebeuren. De laatste vier wedstrijden hebben mijn mening wel veranderd, in positieve zin.” Brighton lichtte de optie in zijn contract waardoor van Hecke nog een jaar vastligt. ,,Maar zelf heb ik nog wel wat twijfels. Volgend jaar de Champions League in met Feyenoord? Dat zou ook kunnen.” Na het gesprek met Van Hecke vliegt het in de podcast nog alle kanten op. Van de vliegtuigjes die zaterdag bij Kloetinge over het veld vlogen tot de toekomst van Hoek, dat nog met vier á vijf spelers bezig is. Verder maken heel wat clubs zich op voor de nacompetitie, al weten ze bij Kapelle nog niet waar ze aan toe zijn. SVOD’22 tankte in ieder geval zelfvertrouwen met een 9-2 overwinning, waarbij een invaller bij zijn rentree drie keer scoorde. En welke Zeeuwen kunnen in Nederland nog een landskampioenschap grijpen?
Dinsdag | 49 min
#31 met kampioenen Kyle Doesburg (Kloetinge) en Ruben Hollemans (Serooskerke)

#31 met kampioenen Kyle Doesburg (Kloetinge) en Ruben Hollemans (Serooskerke)

Seizoen 5 - Aflevering 31
In de nieuwste aflevering van de PZC Voetbal Podcast zitten er twee kampioenen aan tafel. Ruben Hollemans (Serooskerke) en Kyle Doesburg (Kloetinge) worden geflankeerd door sportjournalisten Juriën Dam en Jan Dagevos. Het fatale drama met de kampioenswagen in Yerseke voert de boventoon in de beginfase van de uitzending. Ook bij Breskens vond er een aangrijpende gebeurtenis plaats nadat de zondag-vierdeklasser de titel tegen Sluis had veiliggesteld. Met Hollemans – korte tijd ex-prof bij RBC Roosendaal – wordt er ingegaan op het kampioenschap van zijn Serooskerke. De champagne bij de zaterdag-derdeklasser werd eigenlijk vorige week al op een speciale manier ontkurkt. De aanvoerder spreekt zich uit over zijn grootste tegenstander en is verder niet per se positief over de kansen van zijn ploeg voor volgend seizoen. Hollemans doet ook uit de doeken waarom hij dacht om eigenlijk nooit voor Goes uit te zullen komen, terwijl hij dat vervolgens toch zeven seizoenen deed. Wat betreft Kloetinge – kampioen van de vierde divisie – wordt er gesproken over een supporter die er zaterdag niet bij was, maar toch ook weer wel. Doesburg vertelt ook over zijn verbazing bij het laatste fluitsignaal en dat het even duurde voordat hij zich helemaal in het feestgedruis kon storen. Doesburg laat zich ook uit over de ‘lieve jongetjes van Kloetinge’ en blikt net als Hollemans al vooruit. ,,Willen we volgend seizoen met Kloetinge presteren dan moeten we meer van onszelf vragen.”
22-05-2023 | 56 min
#30 De opoffering van Dano Lourens, de gentleman van Kloetinge en een oude geluidsopname

#30 De opoffering van Dano Lourens, de gentleman van Kloetinge en een oude geluidsopname

Seizoen 5 - Aflevering 30
Al sinds de jaren tachtig volgt hij het Zeeuwse voetbal op de voet namens de PZC, en nu maakt hij ook zijn debuut in de podcast: Peter van Kouteren. Samen met sportjournalist Jan Dagevos en presentator Juriën Dam doorspreekt hij weer het Zeeuwse voetbalweekend. En in dat weekend werd Zeeland zaterdag weer een profvoetballer rijker, met het debuut van Dano Lourens namens Sparta Rotterdam. Dagevos weet welke opofferingen hij heeft moeten maken: ,,Ik geef het je doen.” Van Kouteren liep zondag dan weer iemand tegen het lijf die zijn sportieve successen al achter zich heeft liggen: Paul Telussa. Zowel Krabbendijke als Terneuzen vierden dit weekend een kampioenschap. Die laatste club kende de nodige ups-and-downs, en dat is ook te merken aan een oude geluidsopname die te horen is in deze podcast met trainer Hubert van den Hemel. Van den Hemel – die naar eigen zeggen wat meer mediatraining nodig heeft – wordt trouwens ook nog even ingebeld. Hij blikt al vooruit op het volgend seizoen in de zaterdag tweede klasse: ,,Ik zou heel graag van bovenin mee willen draaien en ik denk ook wel dat we daar de kwaliteiten voor hebben.” Verder gaat het onder meer over een vlagster die de wedstrijd tussen HVV’24 en Terneuzen redde, de gestaakte wedstrijd in Westdorpe, een 49-jarige speler die nu pas afscheid neemt bij een eerste elftal, de gentleman van Kloetinge en de Oekraïense spelers van Corn Boys. En welke twee clubs vierden zaterdag gezamenlijk hun gelijkspel?
15-05-2023 | 53 min
#29 met Mitchell Minnaard, voormalig ‘mediamannetje’ van Feyenoord

#29 met Mitchell Minnaard, voormalig ‘mediamannetje’ van Feyenoord

Seizoen 5 - Aflevering 29
Een ex-medewerker van de aanstaande landskampioen te gast, want Yersekenaar en kersvers vader Mitchell Minnaard werkte tot net na de winterstop voor Feyenoord Rotterdam. Samen met presentator Juriën Dam en sportjournalist Jan Dagevos bespreekt hij tal van zaken die zich tijdens zijn vijfjarig dienstverband achter de schermen afspeelden. Allereerst gaat het over het mooie affiche van het Zeeuws Elftal tegen AA Gent. Roept de selectie ook weer het nodige gedoe op en is er plek voor bepaalde ‘amateurspelers’ die bij een profclub spelen? Dagevos was dit weekend ook bij Kloetinge – het gebruikte volgens de nestor van de sportredactie al bijna dertig spelers – dat een voorschot nam op de titel. Bij concurrent Goes ging het minder lekker, terwijl de ‘VAR’ voor de wedstrijd nog in het voordeel sprak van de rood-witten. Met Minnaard gaat het even over zijn huidige werkzaamheden in de wielrennerij bij Tour de Tietema, waar hij zijn droombaan in Rotterdam voor opzegde. De voormalig medewerker van de PZC was bij Feyenoord jarenlang content creator en stond zeer dicht bij de selectie van trainer Arne Slot. Welk filmpje mocht hij bijvoorbeeld niet plaatsen van de succescoach, en wat zei Slot in de afscheidsspeech richting Minnaard? Verder gaat het bijvoorbeeld over een recovery cup, een vetorecht, zijn rolletje in de transfer van Steven Berghuis naar Ajax en het bekijken van een wedstrijd bovenin de lichtmast van De Kuip. Komende zondag keert Minnaard tijdens de kampioenswedstrijd nog één keer terug in zijn oude rol bij Feyenoord. Welke speler gunt de Zeeuw het succes trouwens het allermeest?
08-05-2023 | 77 min
#27 met Cees Houtepen: persoonsgebonden budget, NLP-cursus en verkrampt richting de titel

#27 met Cees Houtepen: persoonsgebonden budget, NLP-cursus en verkrampt richting de titel

Seizoen 5 - Aflevering 27
Een ex-prof uit Brabant die sinds 1994 amateurtrainer is op de Zeeuwse velden. Met Serooskerke-trainer Cees Houtepen is er dus een gelouterde tafelgast. Samen met sportjournalist Barry van der Hooft zit hij aan tafel bij presentator Juriën Dam, in aflevering 27 van de PZC Voetbal Podcast. Houtepen en Van der Hooft botsten in het verleden weleens. Het was in de tijd van Houtepen bij Hoek, waar hij van zijn spelers ooit het verwijt kreeg dat hij erger was dan een proftrainer. In de podcast gaat het ook over de sabbatical die de Brabander ooit inlaste na zijn vertrek bij Kloetinge, toen er kritiek was over zijn manier van communiceren. Houtepen ging ermee aan de slag en vertelt hoe een cursus hem bepaalde inzichten gaf waarbij hij nu zijn voordeel doet qua groepsprocessen. En waarom staat de trainer – die met zijn ploeg samen met Dauwendaele in de race is voor de titel in de derde klasse – vaak al drie kwartier voor de training met wat spelers op het veld? Verder gaat het bijvoorbeeld over de begrijpelijke emoties bij Kloetinge-spits Ruben de Jager, de goal van Goes (,,alsof je een oefening doet op de training, zonder weerstand”), een Zeeuws standaardteam in Barcelona en het kampioenschap van Wolfaartsdijk (waar de club 28 jaar op wachtte). Ook komt aan de orde bij welke club er dit weekend een bepaalde sfeer van negativiteit heerste, terwijl de titel toch echt voor het grijpen ligt.
24-04-2023 | 67 min
#25 met Kevin Hollander: ‘Soms moet je je eigen principes opzijzetten om tot resultaat te komen’

#25 met Kevin Hollander: ‘Soms moet je je eigen principes opzijzetten om tot resultaat te komen’

Seizoen 5 - Aflevering 25
Een uitwedstrijd voor de mannen van de PZC Voetbal Podcast, want sportjournalisten Juriën Dam en Jan Dagevos zijn op bezoek in Terneuzen. Ze praten bij met Terneuzense Boys-trainer Kevin Hollander, die een succesvol seizoen doormaakt bij de zaterdag-eersteklasser. Allereerst wordt het weekend besproken, met glansprestaties in de beker voor Vlissingen en SVOD’22. Dagevos mag hopelijk zijn kilometers declareren want zijn werk bracht hem bij de  - even gestaakte – bekerfinale in Rotterdam (met Zeeuwse inbreng van zaalvoetballer Said Bouzambou), waar hij kennismaakte met zogenaamde partyshooters. Zaterdag deed hij Veenendaal aan, waar Hoek het opnam tegen DOVO. En passant was hij ook nog even in Roubaix. Maar de hoofdpersoon van deze uitzending is dus de nog maar 34-jarige Kevin Hollander. Als afsluiter van een weekendje Gent bevond hij zich vorig seizoen plots in onderhandeling met Terneuzense Boys, terwijl WHS op pole position lag. Van zijn jawoord hebben beide partijen geen spijt, getuige de knappe huidige zesde plaats én de koppositie in de derde periode. De laatste vijf wedstrijden werden zelfs allemaal winnend afgesloten. Hoe gaat Hollander om met zijn sterspeler? Wat moest er allemaal veranderen na de tweede competitiewedstrijd? En welke leerles trok Hollander vorig seizoen uit de degradatie met Goes? Dat en nog veel meer in de PZC Voetbal Podcast.
11-04-2023 | 61 min
#24: pingels van FC De Westhoek, een Zeeuwse Ajax-goal en een 'Ricky van den Berghje'

#24: pingels van FC De Westhoek, een Zeeuwse Ajax-goal en een 'Ricky van den Berghje'

Seizoen 5 - Aflevering 24
Met de nieuwe chef-sport Daniel Vervelde zit er een debutant in de PZC Voetbal Podcast. In aflevering 24 is ook presentator en sportjournalist Juriën Dam weer van de partij, net als zijn collega Jan Dagevos. De vorm van Hoek begint serieuze vormen aan te nemen, wat ook geldt voor Goes. Maar Dagevos begint met een uiteenzetting over een Zeeuwse Ajax-goal tegen PSV. Ook aan het stoppen van de nog maar 21-jarige Angela Versluis wordt aandacht geschonken. De speelster van eredivisieclub Excelsior Rotterdam speelde eerder dit seizoen nog in Australië, keerde terug naar Rotterdam, maar zet er nu per direct een punt achter. De gedachten van Vervelde gingen zondag terug naar oud-prof Ricky van den Bergh, die ooit als veldspeler van ADO Den Haag het doel moest verdedigen tegen Ajax. Want ook bij HVV’24 stond er dit weekend een veldspeler – de gehele tweede helft – in doel. Dat deed hij foutloos, in tegenstelling tot de keeper van SPS, die afgelopen week beter af had kunnen stemmen op ESPN op het programma Pingels & Pegels. Daar had hij kunnen zien hoe de spelers van tegenstander FC De Westhoek hun penalty’s namen... Het is april en dan begint de kampioensstress altijd serieuze vormen aan te geven. Dat was al zo bij Wolfaartsdijk en nu (wederom) bij Krabbendijke en Kloetinge. Bij Krabbendijke ging het na de nederlaag zelfs zo ver dat spelers de kantine niet eens bezochten, iets wat schijnbaar ook bij Breskens gebeurde. De trainer van Zwawulen (Henk de Zeeuw) mag trouwens deze week wel weer extra aandacht aan het thuisfront besteden nadat hij Kloetinge urenlang via beelden helemaal ontmanteld had. Ten slotte wordt er vooruitgeblikt op een rustige voetbalweek. Alhoewel: voor Dagevos staat er zowel een (voetbal)theatervoorstelling op het programma als de bekerfinale zaalvoetbal mét Zeeuw Said Bouzambou.
03-04-2023 | 27 min
#23 met Ruben de Jager en Daniël Wissel: stijf staan van de spanning, parkeerstress en genieten van een tegengoal

#23 met Ruben de Jager en Daniël Wissel: stijf staan van de spanning, parkeerstress en genieten van een tegengoal

Seizoen 5 - Aflevering 23
Podcast 23 gaat natuurlijk over de derby Goes-Kloetinge. Naast presentator Juriën Dam en vaste sidekick Jan Dagevos zijn ook Ruben de Jager (Kloetinge) en Daniël Wissel (PZC-journalist en Goes-speler) te gast om na te beschouwen. Maar de uitzending begint met de derde klasse a van het zaterdagvoetbal, waar De Jager – huidig Zeeuws topscorer – een soort van twee competities in ziet. Bij competitiegenoot Dauwendaele zag Wissel een keeper aan het werk die Kloetinge wel zou bekoren. Daar zoeken ze een back-up voor keeper Mitchell Braafhart aangezien hij volgend seizoen minder beschikbaar gaat zijn. En ook in die derde klasse was er een Veere-speler die zelfs twee keer scoorde uit zelf genomen corners. Ook is er aandacht voor een Zeeuws initiatief om Feyenoord-talent Mik Akkermans (14) een hart onder de riem te steken nadat er bij hem onlangs teelbalkanker werd geconstateerd. Verder gaat het over een Houdini-act, het tractorrijbewijs van een Ajacied, een Zeeuw tegen Messi en waarom er kwaad bloed zit tussen VVOG en Hoek (die zaterdag tegen elkaar speelden). Maar grotendeels gaat het natuurlijk over dé derby. Een wedstrijd die Wissel met een gehavende neus speelde dankzij Jesse Kalwij, die hem op de donderdagtraining te grazen nam. Wissel vertelt ook hoe hij vrijdag bijna te laat kwam, de eerdere spanning bij een medespeler, dat hij stiekem genoot van de goal van opponent De Jager en waarom Kloetinge zo moeilijk te verslaan is. Al hoorde hij de spelers van de koploper wel klagen over de eigen lange bal. Wissel: ,,Maar ze worden er gewoon kampioen mee.” Aanstaand vader De Jager genoot in het veld van zowel de haat als het ontzag bij de spelers en beaamt dat hij eerder dit seizoen niet overtuigd was over zijn positiewissel. De Jager durfde het woord kampioenschap al vroeg in het seizoen in de mond te nemen en blikt heel voorzichtig al vooruit op de derde divisie. ,,Er moet dan zeker nog wat bij.”
27-03-2023 | 52 min
#22 met Jurriaan van Poelje en Dennis de Nooijer: derbytaart, een bekertje vergif en etentje met een speler

#22 met Jurriaan van Poelje en Dennis de Nooijer: derbytaart, een bekertje vergif en etentje met een speler

Seizoen 5 - Aflevering 22
Enkele dagen voor de derby Goes-Kloetinge schuiven Goes-trainer Dennis de Nooijer en Kloetinge-trainer Jurriaan van Poelje aan bij de sportjournalisten Juriën Dam en Jan Dagevos.  Hoewel het amateurvoetbal als speler niks voor hem was is Van Poelje met koploper Kloetinge aardig op weg in de vierde divisie. In de podcast verklapt hij enkele geheimen. Zo stelde hij een etentje in het vooruitzicht met een van zijn spelers, terwijl hij zijn verdediger een bekertje vergif aanbood. Want spelers met gif daar is hij fan van. Zo wilde hij maar al te graag een Zeeuwse gifkikker van Baronie naar Zeeland halen. Ook doet de in Maastricht woonachtige Van Poelje uit de doeken dat hij richting spelers weleens een oogje durft toeknijpen, en dat hij ook een man van rituelen is. De Nooijer daarentegen wil graag een ritueel van de vorige wedstrijd overboord gooien, want van de voorbereiding op de heenwedstrijd betuigt hij spijt. De Nooijer heeft ook een speler in zijn selectie die helemaal geen voorbereiding nodig lijkt te hebben en de warming-up zowat overslaat. Ook maakt de oud-prof duidelijk al bezig te zijn met de spelers die pas voor volgend seizoen hebben getekend. De Nooijer: ,,Ik heb hem gebeld met de vraag: wat wil je nu?” Ook wordt Van Poelje nog geconfronteerd met zijn uitspraak over zijn Kloetinge, dat hij de beste club van Zeeland noemde. Daarbij gaat hij in op de tegenstellingen met Hoek. En wie is toch de bezorger van de speciale Goes-Kloetinge-taart die er op de redactie werd afgeleverd?
21-03-2023 | 73 min
#21 met Hubert van den Hemel: ‘We hebben de beste ploeg van de derde klasse, maar niet de ploeg die het hardst werkt’

#21 met Hubert van den Hemel: ‘We hebben de beste ploeg van de derde klasse, maar niet de ploeg die het hardst werkt’

Seizoen 5 - Aflevering 21
Met Terneuzen-trainer Hubert van den Hemel zit er bij het duo Juriën Dam en Jan Dagevos een gast aan tafel. Van den Hemel en co veroverden dit weekend de koppositie in de derde klasse van het zondagvoetbal. De Terneuzenaar zag dit weekend een jeugdwedstrijd waarbij de fatsoensnormen niet hoog op de agenda stonden. Met zijn eigen ploeg maakte hij dit seizoen ook onderlinge onvrede mee tijdens de wedstrijd tegen HVV’24, dat zondag periodekampioen werd. Hoe ging Van den Hemel daar toen precies mee om? Krabbendijke deed dit weekend goede zaken om het kampioenschap in de vierde klasse zaterdag. Met dank aan de 38-jarige Danny Weber, die met zijn twee doelpunten de magische grens van 250 goals voorbijging. Dat doet een beetje denken aan de carrière van Van den Hemel, die op dezelfde leeftijd nog met ‘een of andere kunstheup’ in een eerste elftal voetbalde. Het gaat ook over Kloetinge, dat een goed weekend beleefde maar wel door een veertigjarige spits werd gedwarsboomd. Ook Hoek komt wat uitgebreider ter sprake. Na een ruime overwinning wordt er hard gewerkt aan de nieuwe selectie. Zo zou er een ex-speler van RKC Waalwijk op de radar staan en mogen er twee spelers van Terneuzen mee gaan trainen. Al ziet Van den Hemel dat niet geheel zitten. Verder wordt er met de trainer onder meer gesproken over zijn moeizame start bij Terneuzen, over promotie-en degradatiefeestjes en waarom hij zo van het trainersvak geniet. ,,Maar soms denk ik ook wel: wat doe ik hier.”
13-03-2023 | 55 min
#20: Zeeuwse pionier, liever een uitwedstrijd en een World Press Photo

#20: Zeeuwse pionier, liever een uitwedstrijd en een World Press Photo

Seizoen 5 - Aflevering 20
Bij het begin van aflevering 20 wordt er door presentator Juriën Dam en sportjournalist Jan Dagevos stilgestaan bij het overlijden van Joop van den Berg (89), de pionier van de Zeeuwse sportjournalistiek. Van den Berg overleed in februari. Dagevos werkte als ‘broekie’ jarenlang met hem samen en vertelt een aantal anekdotes over de nieuwsjager. Over jagers gesproken: zij hebben in ieder geval een aantal konijnen in de omgeving van Goes laten ontsnappen, want op het hoofdveld van de vierdedivisionist bevond zich een konijnenhol. Goes-Poortugaal moest er zelfs door worden stilgelegd. Dagevos: ,,Ik hoorde al dat sommige spelers het niet meer fijn vinden om thuis te spelen.” De heren hebben het ook over de knappe prestaties van WHS, dat inmiddels een slachtoffer van het eigen succes wordt. Deze week werd namelijk bekend dat er nóg twee spelers hogerop zullen gaan. Bij het winnende Terneuzense Boys loopt ook iemand rond die kijkt of er hogerop iets mogelijk is, het heeft namelijk een middenvelder in de gelederen die meetraint bij Hoek. Dagevos bezocht de afgelopen week twee wedstrijden van Kloetinge en spreekt over de harde klap die het team kreeg te verwerken na de bekeruitschakeling. ,,Want Van Poelje hechtte veel waarde aan het bekertoernooi”, stelt Dagevos. Ook zag hij een prachtige actie aan Kloetinge-zijde. ,,Als daar foto’s van zijn gemaakt dan is dat een World Press Photo.”
06-03-2023 | 29 min