2,6 miljard euro aan crisisnoodhulp wordt naar verwachting niet meer terugbetaald
De Nederlandse overheid heeft de afgelopen maanden voor bijna 63 miljard euro aan garanties en leningen verstrekt om de economie door de coronacrisis te helpen. Daarvan wordt naar verwachting 2,6 miljard euro niet meer terugbetaald, aldus de Algemene Rekenkamer.
Delen per e-mail
Het verstrekken van garanties heeft geen directe gevolgen voor de overheidsuitgaven, maar kennen het risico dat de overheid alsnog met geld over de brug moet komen. Bij leningen bestaat het risico dat geld niet wordt terugbetaald.
Ook zijn er bij het verstrekken van de crisisnoodhulp de afgelopen maanden niet altijd de juiste procedures gevolgd. Dat zegt de rekenkamer, die een reeks onderzoeken doet naar het kabinetsbeleid in crisistijd. Zo is bij bepaalde garanties of leningen niet altijd aan de voorwaarden voldaan over het dekken van de kosten. Ook is de Tweede Kamer in sommige gevallen te laat geïnformeerd.
Niet te streng
Volgens de Rekenkamer is het goed om de regels voor garanties en leningen nog eens te evalueren, waarbij in het bijzonder moet worden gekeken of de spelregels in crisistijd niet te streng zijn. Ook zou de minister consequent over mogelijke financiële schade moeten rapporteren.
Tussen maart en augustus werd voor in totaal 60,9 miljard euro aan garanties afgegeven, vooral aan bedrijven en aan de zorgsector. Dat bedrag is nog los van de kosten die worden gemaakt voor de aanschaf van hulpmiddelen, naar verwachting zo’n 1,6 miljard euro. Ook de garantstelling voor ziekenhuisapothekers is nog niet bekend.
Bijna de helft van de garanties, 27,4 miljard euro, is voor het Europese herstelfonds. Daarnaast staat de overheid voor 12 miljard euro garant voor herverzekering van leverancierskredieten en is 8,5 miljard euro voor noodfondsen voor ondernemers gereserveerd. De garantiestelling aan luchtvaartmaatschappij KLM bedraagt 2,2 miljard euro, waar nog een lening van 1 miljard euro bovenop komt.
1,8 miljard
Het totale bedrag aan verstrekte leningen is ruim 1,8 miljard euro. Dan gaat het ook om steun voor het Caribisch gebied en leningen die aan het garantiefonds voor reisgelden zijn verstrekt. Ook naar de Waddenveren werd een paar miljoen euro overgemaakt.
Alles bij elkaar zorgen de crisisnoodmaatregelen ervoor dat het het ‘uitstaande risico’ voor het kabinet dit jaar met 62,7 miljard euro oploopt tot 245,5 miljard euro. Dat bedrag is bijna net zo hoog als tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis.
Andere onderzoeken van de Rekenkamer gaan over de risico’s op misbruik en oneigenlijk gebruik van de NOW-steunmaatregel, over het testbeleid op het coronavirus en over steunmaatregelen voor grote ondernemingen. Ook worden de IT-risico’s van thuiswerken onderzocht.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer schrikt van opkopen zonneparken door buitenlandse bedrijven: ‘Bijzonder onwenselijk’
Het kabinet moet strengere eisen stellen aan de bouw van zonneparken, zodat subsidies niet meer massaal naar het buitenland verdwijnen en inwoners financieel meer gaan profiteren. Dat stellen Kamerleden na onderzoek van deze krant, waaruit zaterdag bleek dat veel zonneparken worden opgekocht door buitenlandse investeerders waardoor omwonenden buitenspel staan. -
VIDEO OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
Brussel: Herstel Nederlandse economie gaat jaren duren
De Nederlandse economie heeft waarschijnlijk nog jaren nodig om te herstellen van de coronacrisis. Volgens de Europese Commissie ligt het niet in de verwachting dat de omvang van de economie eind 2022 weer terug is op het pre-crisisniveau. In Europa als geheel is sprake van een vergelijkbaar beeld. -
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden. -
PREMIUM
Kabinetsval met de dag waarschijnlijker
De kabinetsreactie op het keiharde toeslagenrapport zorgt voor een crisissfeer in Den Haag. Coalitiepartijen hinten steeds nadrukkelijker op een kabinetsval. Maar de aarzeling om tijdens een ongekende crisis de stekker uit het kabinet te trekken is groot.
-
VIDEO Veel kiezers mijden de stembus in maart: ‘Dit kan natuurlijk niet’
Zo’n 10 procent van de kiezers zegt in maart niet naar de stembus te gaan als de situatie rond het coronavirus nog net zo is als nu. Toch trekt het kabinet alles uit de kast om de Tweede Kamerverkiezingen gewoon door te laten gaan. -
Toeslagenaffaire Rutte: ‘Bijna eens over reactie toeslagrapport, niet gesproken over politieke consequenties’
Het kabinet komt vrijdag met de reactie op het rapport over de toeslagenaffaire. Dat zei minister-president Mark Rutte gisteravond na afloop van de extra ministerraad. Daarin is volgens hem niet gesproken over de vraag of het kabinet aan kan blijven. -
AFM: Blijvende economische schade coronacrisis en langdurige effecten op arbeidsmarkt
Het gaat ondanks de coronacrisis nog redelijk goed met de Nederlandse economie, maar volgens topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit waarschijnlijk ‘een stilte voor de storm’. De kans is volgens de toezichthouder aanzienlijk dat de coronacrisis leidt tot blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt.