Deze anti-abortusfolder wordt binnenkort huis-aan-huis verspreid.
Volledig scherm
Deze anti-abortusfolder wordt binnenkort huis-aan-huis verspreid. © Platform Zorg voor Leven

Anti-abortusfolder in de bus bij iedere Nederlander

UpdateIeder huishouden krijgt in november een folder in de bus waarin in niet mis te verstane bewoordingen tegen abortus wordt gepleit. De publicatie is mogelijk gemaakt door een crowdfundingsactie.   

In de flyer - die tijdens de Week van het Leven (11-16 november) huis-aan-huis wordt verspreid - krijgen mensen de boodschap mee dat er in Nederland meer dan 30.000 abortussen per jaar plaatsvinden. 

,,Bij vijf weken zwangerschap is er al een hartslag aanwezig”, staat er. ,,Als het kindje elf weken oud is, zijn alle organen in beginsel gevormd en hoeft het alleen nog maar verder te groeien. Abortus maakt hier een einde aan. Beginnend leven, gebroken in de knop.”

Meevaller in de kosten

Volgens een persbericht is de publicatie er gekomen nadat via crowdfunding ‘in slechts een paar weken tijd’ 140.000 euro werd gedoneerd. Door een meevaller in de kosten is er zelfs nog geld over voor extra acties, aldus de initiatiefnemers. Dat wordt besteed aan een extra advertentiecampagne. Zo worden ook mensen bereikt met een nee-nee sticker. 

Diederik van Dijk, voorzitter van het Platform Zorg voor Leven: ,,We zijn verwonderd en dankbaar dat er zo snel zoveel geld bij elkaar is gebracht. Dat laat zien dat heel veel mensen zich sterk willen maken voor ongeboren kinderen en hun moeders. Het thema leeft!”

Verspreiding ligt gevoelig

Het verspreiden van anti-abortusmateriaal en de discussie over levensbeëindiging ligt gevoelig in Nederland. In 2008 ontstond er ophef toen een pro life-club plastic foetussen rondstuurde. En in 2010 stuurde een hulpbisschop een brief aan parlementsleden waarin hij zich uitsprak tegen abortus. Bij de brief zat ook een klein poppetje dat een foetus van tien weken moest voorstellen. 

In ons land is abortus wettelijk toegestaan sinds 1984. In de Wet Afbreking Zwangerschap staat expliciet hoe en onder welke voorwaarden de abortushulpverlening in Nederland is geregeld.       

Reacties

De PvdA vindt dat vrouwen het recht hebben om zelf te beslissen of, met wie en wanneer ze kinderen willen krijgen. Kamerlid Lilianne Ploumen: ,,In Nederland hebben we goede en heldere wetgeving, en kunnen vrouwen voor hulp en advies terecht bij hun huisarts. Ik - en ik denk heel veel andere vrouwen met mij - zit niet te wachten op zo’n ongevraagde folder in de brievenbus.”

Deze actie laat volgens GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet maar weer zien hoe ontzettend belangrijk het progressieve geluid over abortus is. ,,Het is het goed recht van vrouwen om te kiezen voor een abortus. Zij hoeven zich op geen enkele manier te laten intimideren door suggestieve folders. Ik sta pal voor hun vrije keuze.”

VVD‘er Ockje Tellegen laat weten: ,,Vrouwen die een abortus overwegen, ervaren dat meestal als een hele moeilijke en emotionele beslissing. Abortusklinieken gaan hier niet voor niets zo zorgvuldig mee om. Ik kan een folder die niet door de overheid wordt gefinancierd, helaas niet verbieden. Ik kan hooguit de hoop uitspreken dat iedere vrouw in Nederland desalniettemin de volledige vrijheid voelt haar eigen afweging te maken. Met of zonder zo’n folder in de bus.”

Fractievoorzitter Kees van der Staaij laat weten dat zijn SGP de folderactie steunt. ,,Het is een goed initiatief, hier doen we zelf aan mee. Dit hoort bij de vrijheid van meningsuiting, op een nette manier worden zorgen en wensen tot uitdrukking gebracht. Zo kan verantwoordelijk en respectvol de nood bij veel vrouwen aan de orde worden gesteld.”