Architect Pi de Bruijn.
Volledig scherm
Architect Pi de Bruijn. © Frans Nikkels

Architectengevecht Binnenhof na anderhalf jaar beslecht

Architect Pi de Bruijn heeft een contract getekend om het voorontwerp van renovatie Tweede Kamer af te maken. Hij doet dat met vijf andere architecten. Hiermee is een einde gekomen aan een slepend gevecht van anderhalf jaar.

Dat heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De Bruijn, die in de jaren negentig ook al tekende voor de toenmalige nieuwbouw van de Tweede Kamer, werd bij de huidige voorgenomen nieuwbouw op afstand gehouden door het Rijksvastgoedbedrijf. Zij hadden Ellen van Loon van het prestigieuze OMA aangesteld.

Tussen het presidium van de Tweede Kamer en Van Loon boterde het niet.  Architect Van Loon werd door Tweede Kamerleden van ‘grootheidswaanzin’ beticht bij haar verbouwplannen. Zo wilde zij een tropische kantoortuin inrichten en vergaderzalen verplaatsen. Ook moest de historische werkkamer van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib wijken. 

De renovatie van het hele Binnenhof, die volgend jaar moet beginnen, kost een half miljard euro. De Tweede Kamer wilde al een tijdje van Van Loon af, maar haar contract was goed dichtgetimmerd. Dat contract werd voor de zomer ontbonden met een afkoopsom van 2,7 miljoen. 

Tussen het presidium en De Bruijn boterde het veel beter. Het ligt in de lijn der verwachting dat hij ook het definitieve contract krijgt om zijn werk af te maken.