Baudet: Coupplegers zijn opgestapt, maar andere bestuursleden moeten ook weg
videoHet straatgevecht over de leiding van Forum voor Democratie is een tweede ronde ingegaan. Volgens Thierry Baudet is hij ‘wederrechtelijk’ uit het bestuur gegooid, waardoor zijn partij is ‘gegijzeld’en hij niet mee kan doen aan de verkiezingen. Hij vindt dat twee bestuurders die kritisch op hem zijn per direct moeten opstappen.
Delen per e-mail
Baudet zegt in een nieuw filmpje dat hij blij is dat ‘de coupplegers zijn opgestapt’. ,,Dat is goed nieuws.” Wel zegt hij dat twee andere bestuurders die kritisch op hem waren ook weg moeten. ,,Anders worden we gegijzeld en kunnen we niet meedoen aan de verkiezingen. We kunnen niet bij het geld, we kunnen geen campagne opzetten.”
De partij verspreidde de lezing dat Baudet zelf zou zijn opgestapt uit het bestuur van Forum voor Democratie. Volgens Baudet is hij ‘wederrechtelijk’ uitgeschreven. Hij bestrijdt het daarom. ,,Ze zijn gewoon naar de Kamer van Koophandel gegaan om mij uit te schrijven. Dit is de manier waarop zij omgaan met de situatie. Tegen de regels in mij uitsluiten.”
Dat veel FvD’ers nu zijn opgestapt deert hem niet: ,,De mensen hebben gestemd op mij! Ze proberen de partij te kapen, maar mensen hebben gestemd op mij, op Theo (Hiddema, red.) en op Paul Cliteur.”
Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt overigens (nog) niet dat Baudet is uitgeschreven, zelfs Astrid de Groot die gisteren nog uit het bestuur zou zijn gestapt staat er nog geregistreerd.
In een nieuw filmpje zegt Baudet dat twee van de drie overgebleven bestuurders zijn blijven zitten en hem tegenwerken, namelijk Rob Rooken en Lennart van der Linden. ,,Zij kunnen elk besluit, elk initiatief dat ik wil nemen blokkeren. Dat betekent dat Forum dan niet mee zou kunnen doen aan de verkiezingen. Geen lijst maken, geen geld uitgeven. Het is een sterfhuisconstructie waarin de partij gegijzeld wordt. Dat is een onacceptabele situatie. Ik roep hen daarom op uit het bestuur te gaan.”
In het bestuur heeft Baudet namelijk nog één medestander, maar twee man die hem zouden kunnen tegenhouden, rekent hij voor.
Tekst gaat verder onder tweet.
Het bestuur bood Baudet gisteren een route naar de macht aan, wat weer heeft geleid tot een leegloop binnen de partij. Tal van senatoren en critici zijn opgestapt.
Het bestuur kwam met een verkapte vredesverklaring en stelde voor een algemene ledenvergadering te houden waar de leden kunnen stemmen of Baudet lid mag blijven. Ook zou er dan een volledig nieuw bestuur kunnen worden gekozen, waarvoor het oude bestuur zich niet zou kandideren.
Voorwaarden waren dat Baudet zich in de media stil zou houden, en zich zou laten uitschrijven als bestuurder.
Wanneer en hoe de ledenraadpleging moet gaan plaatsvinden, is nog onduidelijk. Helder is wel dat voor Baudet de weg vrij is om weer een plek binnen Forum te verwerven.
Weg
Dat gaat dan wel zonder een keur aan oude vertrouwelingen. Vandaag stapten vier senatoren van Forum voor Democratie uit de partij. Het gaat om Bob van Pareren, Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans. Eerder al gingen Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek weg.
In de verklaring zeggen de vier dat ze geen lid willen zijn van een partij die ‘extremistische opvattingen duldt’. ,,We zijn zeer teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken. Hij stelde zich keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch op. Interne kritiek – die wij altijd hebben geleverd in het belang van de goede naam van onze partij – heeft helaas dus niets opgeleverd.”
Bekijk onze video’s over Baudet in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ChristenUnie: Geef niet meteen boete bij boodschappen in de bijstand
De ChristenUnie komt met een spoedwet waardoor gemeenten barmhartiger kunnen zijn voor mensen in de bijstand. Aanleiding is het bericht over de vrouw uit Wijdemeren, die 7000 euro moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder had gekregen. -
VIDEO Kabinet overweegt avondklok, maar burgemeesters en politiebonden zijn tegen
In de zoektocht naar extra lockdown-maatregelen is de avondklok een van de laatste opties, melden Binnenhof-bronnen. Al blijft er weerstand bij partijen, burgemeesters en politiebonden. ‘Wie is er nu op straat zo laat?’ Vandaag wordt de knoop doorgehakt. -
Kabinet hoopt scholen op 25 januari te heropenen
Het kabinet hoopt de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari te heropenen. De rest van de lockdown blijft wel van kracht tot 9 februari. -
Vreemd maar waar: vertrek van Hiddema zou Rutte wel eens heel erg kunnen helpen
Als de voltallige oppositie het kabinet volgende week wil wegsturen vanwege de toeslagenaffaire kunnen Rutte en zijn ministers in theorie ‘gered’ worden door het vertrek van Theo Hiddema. Zo zou Forum voor Democratie onbedoeld het kabinet in het zadel houden. -
Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten.
-
PREMIUM
OMT-ADVIES Heropening scholen op losse schroeven, effect avondklok is bekend: ‘We hebben een extra zet nodig’
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ,,We hebben echt een extra zet nodig.” -
PREMIUM
ANALYSE Asscher zag geen uitweg meer, regeren met Rutte kost hem alsnog de kop
Nu het kabinet dreigt te vallen over de toeslagenaffaire, kiest Lodewijk Asscher de vlucht naar voren. Hij stapt op als PvdA-leider. Jarenlang probeerde de oud-vicepremier het juk van regeren onder Rutte van zich af te schudden. Tevergeefs. -
Wopke Hoekstra nog geen CDA-lijsttrekker na digitaal fiasco tijdens congres
Het verkiezingscongres van het CDA is door technische malheur in het water gevallen. Daardoor moet Wopke Hoekstra langer wachten voordat hij officieel op het schild kan worden gehesen als nieuwe lijsttrekker.