BBB komt toch uit op 17 zetels en wordt daarmee ruim de grootste
De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op zeventien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op zestien zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.
Tegelijk zakt D66 terug naar vijf in plaats van de eerder berekende zes zetels, zo meldt de Verkiezingsdienst van het ANP in de nieuwe prognose. GroenLinks en PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen met respectievelijk acht en zeven zetels samen uit op vijftien zetels. Dat is er één meer dan de twee partijen nu hebben in de senaat. De VVD staat met tien zetels op de derde plaats.
De nieuwe prognose is berekend op basis van de voorlopige uitslagen van alle gemeenten, op 95 procent van de getelde stemmen in Amsterdam en de voorlopige uitslag van Nederlanders die in het buitenland wonen, die de gemeente Den Haag zondag verstrekte. De uitslagen van de mensen die op de BES-eilanden stemden, zijn nog niet binnen, maar het gaat hier om relatief weinig stemmers.
Nieuwe prognose
In de nieuwe prognose komt de coalitie van VVD (tien), D66 (vijf), CDA (vijf) en CU (twee) op 22 zetels uit, tien minder dan de regeringspartijen er nu hebben. Er zijn 38 zetels nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, die 75 zetels telt. De coalitie had al geen meerderheid in de senaat en heeft nu dus nog minder zetels. Dat betekent dat de coalitie bij linkse of rechtse partijen meer steun moet zien te vergaren om beleid erdoorheen te krijgen.
Bekijk hier hoe de avond van de verkiezingsuitslagen eruit zag voor de BBB (video):
Vooral het CDA, dat fors verloor bij de provinciale verkiezingen woensdag, krijgt minder senaatszetels. De partij had er negen en daar blijven er vijf van over. De andere coalitiepartijen verliezen elk twee zetels: VVD gaat van twaalf naar tien, D66 van zeven naar vijf en ChristenUnie zakt van vier naar twee.
Laatste restzetel
Forum voor Democratie, de partij die in 2019 met twaalf zetels de grootste werd in de Eerste Kamer, haalt twee senaatszetels. Overigens was de partij al elf senatoren kwijtgeraakt, omdat zij zich afsplitsten in drie andere fracties. De rest van de senaat zal volgens de prognose bestaan uit: PVV (vijf, blijft gelijk), PvdD (vier, was drie), SP (drie, was vier), en JA21 (drie, had er zeven als fractie-Nanninga). Nieuwkomer Volt, 50Plus, SGP en OSF krijgen elk één zetel. De laatste restzetel gaat mogelijk naar de PVV of naar de SGP.
De nieuwe Statenleden en kiescolleges kiezen eind mei de senatoren. Overigens zijn Statenleden niet verplicht om op een kandidaat van de eigen partij te stemmen, maar dit gebeurt doorgaans wel. Bovendien kunnen partijen onderling nog afspraken maken om senaatszetels binnen te slepen.
Bekijk onze video’s op het gebied van politiek in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
PREMIUMCOLUMN ONTSTANE SITUATIES
BBB moet de kans krijgen om te slagen. Óf te mislukken
In de rubriek Ontstane Situaties belicht Rob Berends het verhaal dat schuilgaat achter het nieuws. Aflevering 65: de BoerBurgerBeweging. -
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUMOnder politici7
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
Herman Tjeenk Willink (81) neemt afscheid van de politiek. Hij moet constateren dat er over al zijn waarschuwingen ‘nooit een inhoudelijk debat heeft plaatsgevonden’. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici.
-
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Met video1
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
Een groep oorlogsweduwen heeft tijdens een vergadering in de Tweede Kamer woede laten blijken over achterstallige betalingen. Ze schreeuwden vanaf de publieke tribune in de zaal naar Kamerleden. De veelal oudere personen werden van de tribune verwijderd, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakte daarna excuses dat dit te ruw verliep.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer