België kent al verbod op negatieve spaarrente. Wat doet Hoekstra?
Het moment dat je moet betalen om geld bij de bank te stallen komt dichterbij. In België is er echter een verbod op negatieve rente en in Duitsland wordt die mogelijkheid onderzocht. Wat doet minister Hoekstra?
Delen per e-mail
De rente op spaargeld blijft maar dalen. Wie op dit moment zijn geld op een spaarrekening bij bijvoorbeeld ING, ABN Amro of Rabobank heeft staan, ontvangt nog net een luttele 0,02 tot 0,03 procent rente. De dag dat de tarieven onder nul schieten komt met de dag dichterbij, waarschuwen analisten. De oude sok wordt dan opeens weer een aantrekkelijk alternatief voor die oude vertrouwde spaarrekening, omdat geld sparen bij de bank dan geld kost in plaats van oplevert.
Voor de financiële stabiliteit is het echter niet wenselijk dat mensen massaal hun geld van de bank halen en thuis onder het matras stoppen. Bovendien maakt zo’n verzameling van cash op zolder de samenleving niet bepaald veiliger. In België is het banken daarom bij wet verboden spaarders een negatieve rente voor te schotelen. De ondergrens bij de Zuiderburen bedraagt 0,11 procent, waarvan 0,01 procentpunt de basisrente beslaat en 0,10 procentpunt de zogeheten ‘getrouwheidspremie’.
Duitsland
Ook in Duitsland wordt inmiddels onderzocht of er een verbod op negatieve rente moet komen. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz wil vooral kleine spaarders beschermen, die tot 100.000 euro op de bank hebben staan. Sparen moet worden beloond en niet bestraft, meent hij. Al is zo’n wettelijk verbod makkelijker uitgesproken dan geregeld, om nog maar te zwijgen van de weerstand in de financiële sector.
Banken leggen veel geld toe op het parkeren van overtollig spaargeld bij de centrale bank. Hier is namelijk een vergoeding voor verschuldigd. Als de rentes als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank verder dalen, zal de vergoeding toenemen. Alleen al in Nederland leggen banken inmiddels ruim een half miljard euro toe.
Zootje
Toch vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dat ook Nederland een verbod op negatieve rente moet overwegen. Volgens hem behalen banken nog altijd goede winsten en zou het vertrouwen in de financiële instellingen een nieuwe knauw kunnen krijgen als zij overgaan op negatieve rentes. Hij wil dat minister van Financiën Wopke Hoekstra samen optrekt met zijn Duitse evenknie en andere Europese ministers van Financiën ‘om een zootje en ongelijkheid voor spaarders binnen de Europese bankenunie te voorkomen’.
Hoekstra heeft zich vooralsnog niet uitgelaten over de kwestie. Volgens zijn woordvoerster komt hij spoedig met een reactie op Kamervragen.
Dijsselbloem
Opvallend is dat zijn voorganger Jeroen Dijsselbloem eerder niet wilde weten van een verbod. De oud-minister, een partijgenoot van Nijboer, zei twee jaar geleden in antwoord op Kamervragen dat een verbod op negatieve rente kan leiden tot ‘een verstoring van de markt’ en ten koste gaat van het beleid van de ECB.
Dijsselbloem benadrukte indertijd dat het aan mensen zelf is om ervoor te kiezen contant geld thuis aan te houden of elders onder te brengen. ,,Het staat huishoudens vrij om dit te doen en ik ben niet van plan om dit te veranderen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW Ploumen wil PvdA behoeden voor nieuwe nederlaag: ‘Ik ga voor dubbele getallen’
In nog geen twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen moet Lilianne Ploumen (58) de harten van PvdA-kiezers heroveren. Haar partij staat op een schamele tien zetels in de peilingen. ,,Ik ga voor dubbele getallen.’’ -
Een negatieve spaarrente lijkt onvermijdelijk
De kans groeit dat consumenten rente gaan betalen over hun spaargeld. Dat is de verwachting nu de Europese Centrale Bank de rente nog verder wil verlagen. -
PREMIUM
Achtergrond Dit was kabinet Rutte III en dit is het huiswerk dat achterblijft
Rutte III wist onderlinge problemen te bezweren en lang de gevaren van buiten te pareren. Toch is de toeslagenaffaire het kabinet alsnog fataal geworden. Er blijft nog heel wat huiswerk achter voor de opvolger. -
Video Kabinet wil avondklok als Kamer instemt, per direct nog maximaal één persoon op bezoek
Het kabinet wil de coronamaatregelen weer verzwaren. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen en visite thuis. Die avondklok zou mogelijk op zaterdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur. -
Zo zou een avondklok er (ongeveer) uit gaan zien bij ons
Het kabinet heeft de avondklok weer terug op tafel gelegd, als mogelijke extra coronamaatregel. Al in december schetste het ministerie van Justitie hoe zoiets eruit zal komen te zien.
-
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro. -
Eerste vaccindeal openbaar: landen draaien op voor schadevergoedingen
De Europese Commissie heeft één van de zes vaccindeals die zijn gesloten online gezet. Het gaat om de overeenkomst met het Duitse CureVac, dat bezig is met de ontwikkeling van een mRNA-vaccin. -
Ook bij ING gaat spaarrente verder omlaag
De spaarrente bij ING gaat verder omlaag. Per 15 augustus biedt de bank bij een normale spaarrekening nog maar 0,02 procent rente, in plaats van de huidige 0,03 procent. Daarmee volgt ING rivaal ABN AMRO die vorige maand met eenzelfde bijstelling kwam.