Bijltjesdag in formatie: Na optie met PvdA en GroenLinks valt ook route met ChristenUnie af
VIDEO'sNa vijf maanden gebakkelei, schijnbewegingen en getalm is het vandaag bijltjesdag in de formatie: VVD en CDA willen definitief niet gaan onderhandelen met PvdA en GroenLinks. Maar smaak twee valt ook af: D66 blokkeert de optie met ChristenUnie. ‘Dit is teleurstellend’.
Het was vandaag elimineren geblazen in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. De twee laatst denkbare opties voor VVD, D66 en CDA om met anderen tot een meerderheidskabinet te komen, zijn formeel afgevallen. Informateur Hamer zal zich na ‘intensieve gesprekken’ beraden op de ‘vervolgstap’, zeiden D66-leider Kaag en CDA-aanvoerder Hoekstra na afloop van hun sessie met de informateur. Ook de VVD was daarbij.
VVD en CDA blokkeerden de route met PvdA én GroenLinks, terwijl D66 een weg met ChristenUnie afsneed. Nu komt de bal bij VVD-leider Mark Rutte, als leider van de grootste partij, te liggen. Hem rest wellicht niet meer dan het formeren van een minderheidskabinet. Al ging hij op vragen hierover niet in.
Als eerste ging vanochtend de weg met PvdA én GroenLinks samen het raam uit. PvdA-leider Lilianne Ploumen reageerde na afloop van haar gesprek: ,,Ze (VVD en CDA, red.) willen niet praten met ons over de inhoud van een regeerakkoord. Dat is jammer, want we weten nu niet hoe ze in de discussie gaan. Dat is spijtig.”
Ook Jesse Klaver (GroenLinks) zei dat VVD en CDA ‘verdere gesprekken weigeren’. ,,De democratie is de verliezer. Dat is zonde. We moeten Nederland verder helpen, maar dat gaat nu niet”, zei hij. Hij noch Ploumen zeggen elkaar alsnog los te laten, zodat een van beide alsnog zou kunnen aanschuiven. ,,Wij blijven bij elkaar en dat blijft zo.”
VVD-leider Mark Rutte lichtte toe dat hij nog steeds met óf PvdA óf GroenLinks verder zou willen onderhandelen. ,,Het zou anders met alle twee een vijf partijen kabinet zijn geworden en we hebben daar meerdere bezwaren tegen. Ten eerste: je hebt ze niet allebei nodig voor een meerderheid. En dat brengt het risico dat de een anders gaat stemmen dan de ander. En de PvdA heeft een veel linkser programma gekregen, dat afwijkt van GroenLinks.”
Hoe het nu verder moet? ,,De vervolgstappen gaan we allemaal bekijken.” Zelf heeft Rutte overigens de gesprekken verlaten: hij heeft een afspraak met de Franse president Macron voor overleg over Afghanistan. Ook CDA-leider Hoekstra weigerde inhoudelijke antwoorden te geven na het gesprek: ,,De informateur heeft ons allemaal gehoord, het is aan haar de vervolgstap te formuleren. Ik begrijp het ongemak en het ongeduld, maar ik moet het hierbij laten.”
D66-leider Kaag sprak van ‘intensieve gesprekken’. ,,Het is aan de informateur om dat nu te wegen. Voor ons is het teleurstellend dat de historische stap van PvdA en GroenLinks de andere partijen niet heeft kunnen meekrijgen.”
Informateur Hamer heeft nu alle hoofdrolspelers gehoord, zij zal een verslag aan de Tweede Kamer opstellen. Het is onduidelijk wanneer dat klaar is.
CDA-leider Wopke Hoekstra zei er ‘constructief in te zitten’, maar wil echt alleen een optie van GroenLinks óf PvdA overwegen. ,,Als je kijkt naar inhoud en hoeveel partijen nodig zijn, vinden wij een vijf partijen kabinet echt niet voor de hand liggen.”
Na die eliminatie, viel ook ChristenUnie als partner af. D66-leider Sigrid Kaag noemde het ‘betreurenswaardig’ dat de coalitie met PvdA en GroenLinks is afgevallen als optie. Ze spreekt van een ‘impasse’. ,,We zullen een weg vooruit moeten vinden.” Kaag wees dan weer de optie met ChristenUnie af en merkte op een ‘progressief’ kabinet te willen. ,,We zullen ons allemaal moeten beraden.”
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zei zich er in te kunnen vinden. ,,De inhoudelijke verschillen zijn duidelijk. De signalen hier aan de deur ook. Het is teleurstellend, maar ik hoop dat het over de inhoud gaat straks en het zal aan een kabinet zijn, een minderheidskabinet denk ik, om meerderheden te zoeken in de Tweede Kamer.”
Zo stevent de trage verkenningsfase van de formatie – want daar zijn we pas – eindelijk richting een (weliswaar onvoldragen) einde. En dat op dag 167 na de Tweede Kamerverkiezingen en na een keur van nietszeggende teksten en gesprekken die nergens toe hebben geleid.
Na voorzichtige (en mislukte) gesprekken schreven VVD en D66 een basisstuk - ‘een aanzet voor een opzet van een eventueel regeerakkoord’, terwijl eigenlijk nog maar zes partijen in beeld bleven voor een nieuwe coalitie: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en CU. Inhoudelijk moeten zij samen een heel eind kunnen komen, dacht Hamer, maar door politieke voor- en afkeuren strandt de zoektocht naar een meerderheidscoalitie alsnog.
Nu de de smaken echt een beetje op zijn, komt een minderheidskabinet in beeld.
Bij D66 is te horen dat de VVD in dat scenario de formatiekar mag gaan trekken. Als grootste partij is het wellicht aan Rutte zelf om te gaan boetseren met de resten van inmiddels twee (!) mislukte verkenningsfases. ,,Na een half jaar vol impasses kan de grootste partij de regie nemen.”
Rutte is daarbij, net als de anderen, ook wel huiverig voor een minderheidsregering. Als VVD, D66 en CDA in een coalitie gaan zonder Kamermeerderheid, dan zal D66 vrezen dat veel van zijn progressieve agenda (zoals de klimaat- en milieuplannen) niet de eindstreep haalt vanwege de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer. VVD en CDA voelen zich op hun beurt niet senang dat ze zich bij het vinden van meerderheden voor beleid afhankelijk maken van partijen als PVV en Forum, die ze juist uitsloten voor coalitiegesprekken.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week
De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend.Den Helder, Leeuwarden, Lelystad, Groningen, Almelo, Assen, Maastricht -
met video
Hoekstra blijft CDA-leider: ‘Maar we moeten wel in gesprek over stikstof binnen de coalitie’
CDA-leider Wopke Hoekstra stapt ondanks interne kritiek niet op na de historische nederlaag. Wel vindt hij dat het kabinet plannen - bijvoorbeeld rond stikstof - tegen het licht moet houden. Dat kan leiden tot frictie met D66, tot dusver houdt die partij vast aan de coalitiedeals. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
-
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’ -
-
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMSCP
Is de overheid er nog wel voor ons? Kabinet buigt zich over wantrouwen onder burgers
Het kabinet breekt zich het hoofd waarom het vertrouwen in Den Haag zo laag is. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) weet wat burgers willen - bijvoorbeeld een loket waar ze fatsoenlijk worden geholpen.
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
John Jansen
Bonne Rook
angelien mulder-hofman
J Kruize