Minister Ank Bijleveld (Defensie) tijdens een schorsing van het debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak.
Volledig scherm
Minister Ank Bijleveld (Defensie) tijdens een schorsing van het debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak. © ANP

Bijna hele oppositie wil Bijleveld weg

Bijna de gehele oppositie in de Tweede Kamer heeft geen vertrouwen meer in defensieminister Ank Bijleveld. Ze rekenen haar aan dat haar voorganger de Kamer verkeerd heeft ingelicht over een luchtaanval die veel Iraakse burgers het leven kostte, en dat Bijleveld dat pas maandag meldde.

Een motie van wantrouwen van GroenLinks krijgt de steun van PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK, FVD en het lid Van Kooten. De SGP en het lid Van Haga houden nog wel vertrouwen in Bijleveld. De PvdA beraadt zich nog. Met de steun van de regeringspartijen heeft Bijleveld nog wel een Kamermeerderheid achter zich.

,,We kunnen als Kamer niet accepteren dat we door het kabinet ontijdig, onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd”, zei Isabelle Diks van GroenLinks. ,,Dat kan de Kamer niet over haar kant laten gaan.”