Broekers-Knol draait beleid gezinshereniging asielkinderen terug
Het kabinet past het beleid rond de gezinshereniging van alleenstaande minderjarige asielzoekers aan. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) dinsdag aan de Tweede Kamer, die om opheldering over de zaak had gevraagd.
NRC meldde gisteren dat de regels rond gezinshereniging eind vorig jaar waren gewijzigd zonder dat de Kamer daarvan op de hoogte was gesteld. Het kwam er volgens de krant op neer dat asielkinderen niet meer automatisch recht zouden hebben op gezinshereniging als ze in Nederland worden opgevangen door een (ver) familielid. Hun ouders of andere gezinsleden hadden dan niet meer automatisch recht om ook naar Nederland te komen. Dit zou ouders moeten ontmoedigen hun kinderen vooruit te sturen, om op die manier aanspraak te maken op asiel. Het beleid werd veranderd ondanks kritiek van juristen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die twijfelen of het juridisch wel door de beugel kan. Ook werd de Tweede Kamer niet geïnformeerd.
Onder meer CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks eisten vervolgens opheldering.
Uit onderzoek blijkt nu dat het om 207 gevallen gaat. ,,De omvang van de casuïstiek blijkt aanmerkelijk groter dan aanvankelijk gedacht”, aldus de staatssecretaris. Bovendien gaat het om een diverse groep waarbij ‘een meer individuele beoordeling van de aanvragen op zijn plaats is’.
Toch nog een aanvraag mogelijk
Asielkinderen die werden afgewezen voor gezinshereniging mogen toch nog een aanvraag daartoe indienen. ,,De IND zal, daar waar nodig, betrokkenen die in de afgelopen periode onder genoemde werkwijze geen aanspraak op nareis hebben kunnen maken, aanbieden de oorspronkelijke nareisaanvraag in behandeling te nemen.”
Volgens Broekers-Knol heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2019 voor het eerst besloten een verzoek tot gezinshereniging van een alleenstaande asielzoeker niet te honoreren. De rechter heeft deze lijn goedgekeurd. Daarna is deze werkwijze algemeen gehanteerd binnen de IND. De stichting Nidos, die zich richt op alleenstaande minderjarige vreemdelingen, vroeg de IND vorig najaar om uitleg over de wijze waarop de dienst de term ‘alleenstaande’ hanteerde.
Inventarisatie
In maart werd Broekers-Knol op de hoogte gesteld. Zij besloot naar aanleiding van die nota tot een inventarisatie, maar handhaafde ook de bestaande werkwijze van de IND. De bewindsvrouw kreeg de inventarisatie deze week en heeft daarop besloten dat de werkwijze van de IND betreffende asielkinderen en gezinshereniging niet meer algemeen mag worden toegepast.
VluchtelingenWerk Nederland is opgelucht over de aanpassing. De maatregel was volgens de organisatie in strijd met het verdrag voor de rechten van het kind en ook was Tweede Kamer niet geïnformeerd. ,,Een absurde werkwijze”, vindt VluchtelingenWerk.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB. -
BBB komt toch uit op 17 zetels en wordt daarmee ruim de grootste
De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op zeventien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op zestien zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUManalyse5
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies. -
PREMIUMbuffelen in onze bv
Helft arbeidsmigranten wil blijven, hoe bouw je hier je leven op? ‘Bij mij lukte alles, gewoon initiatief nemen’
Niemand weet precies hoeveel, maar zeker duizenden arbeidsmigranten wonen en werken in het Groene Hart. De werkkrachten houden onze lokale economieën op peil. Sommigen komen hier via een uitzendbureau en zijn van plan niet lang te blijven. Maar anderen, zoals Natalia Dabrowska (33) uit Waddinxveen, vinden wel hun draai en vestigen zich hier. Hoe moeilijk is dat eigenlijk?
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
met video4
Na crisisberaad CDA-top blijft Wopke Hoekstra partijleider: ‘Enorme kloof tussen Den Haag en het land’
Wopke Hoekstra blijft partijleider van het CDA. Na urenlang ‘intensief en indringend’ crisisberaad in een hotel bij Utrecht behoudt Hoekstra het vertrouwen van CDA’ers. Maar interne onvrede zal ook na dit overleg nog smeulen.