Coalitie benut nog even nipte meerderheid
De regeringspartijen willen de nieuwe ontslagregels, waar links tegen te hoop loopt, snel door de Eerste Kamer loodsen nu ze daar nog een meerderheid hebben. In dat geval wordt net op tijd een van de grootste hervormingen uit het regeerakkoord veiliggesteld. Grote vraag is wat met de hogere rente op studieleningen gebeurt.
Nog precies negen keer komt de Eerste Kamer bijeen voordat op dinsdag 11 juni de samenstelling verandert en de regeringspartijen hun meerderheid kwijt zijn. In totaal liggen er 39 wetsvoorstellen in de senaat die al door de Tweede Kamer zijn aangenomen. De meeste daarvan zijn door de 150 collega's 'aan de overkant' zonder veel discussie of als hamerstuk afgedaan. Ook in de Eerste Kamer zullen deze voorstellen daarom op weinig bezwaren stuiten, de nieuwe verhoudingen brengen daar geen verandering in.
Maar er liggen ook een paar wetsvoorstellen in de Eerste Kamer waarvan het lot onzeker is geworden door de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Een voorbeeld daarvan is de Wet arbeidsmarkt in balans, dat onder meer de ontslagregels versoepelt en flexwerk duurder maakt.
Wisseling van de wacht
De WAB, zoals het voorstel op het Binnenhof wordt afgekort, behelst een van de belangrijkste hervormingen uit het regeerakkoord van Rutte 3. In de Tweede Kamer stemden alle linkse partijen, onder aansporing van de vakbonden, echter tegen. Als het kabinet straks zaken wil doen met PvdA en/of GroenLinks kan de WAB heel goed inzet worden van de onderhandelingen.
Dat risico wil het kabinet liever voorkomen. En dus besloot de huidige Eerste Kamer vorige week, niet toevallig een dag voor de verkiezingen, dat men nog vóór de wisseling van de wacht over de wet wil stemmen. De nieuwe Eerste Kamer heeft dan het nakijken.
Opvallend is deze keuze wel: in de Tweede Kamer stemden de SGP en Forum voor Democratie als enige oppositiepartijen dit voorjaar wél voor de WAB. De coalitiepartijen willen het lot van de hervorming kennelijk liever niet in handen leggen van de - vermoedelijk - dertien nog te verkiezen senatoren van Forum.
Spannender
Misschien nog wel spannender is wat de regeringsfracties in de Eerste Kamer gaan doen met het voorstel om de rente op studieleningen te verhogen. In de Tweede Kamer kreeg deze maatregel slechts de krapst mogelijke steun van de vier regeringspartijen. Wil de coalitie dit voorstel ook in de Eerste Kamer aangenomen krijgen, dan is dus haast geboden; in de nieuwe senaat lijkt de renteverhoging sowieso kansloos.
Maar snelheid is in dit geval geen garantie voor succes: drie van de vier regeringspartijen zitten zelf in hun maag met het omstreden plan uit het regeerakkoord. De behandeling werd al over de Provinciale Statenverkiezingen heen getild, omdat met name de D66-fractie nog veel vragen zei te hebben. De leden van CDA, ChristenUnie en D66 worden vanuit hun achterban opgeroepen tegen te stemmen.
De regeringsfracties staan nu voor de keuze: trotseren zij de leden door toch in te stemmen, keren ze zich tegen een maatregel uit het regeerakkoord óf laten ze de verwerping over aan de hongerige leeuwen in de nieuwe Eerste Kamer. Voor een coalitie die hoe dan ook op zoek moet naar steun bij de oppositie kan een dergelijk zoenoffer wel eens een aantrekkelijke optie zijn.
Wat doet nieuwe senaat met pensioendeal?
De nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer kan een pensioenakkoord maken of breken. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft al gezegd dat hij graag meewerkt aan een oplossing, maar de vraag is of zijn partij straks genoeg zetels levert om de coalitie na de Eerste Kamerverkiezingen op 27 mei aan een meerderheid te helpen.
Officieel onderhandelt het kabinet met de sociale partners, maar de vakbonden hebben premier Rutte en minister Koolmees van Sociale Zaken expliciet gevraagd om politieke rugdekking.
Daarbij wordt met name gekeken naar links: GroenLinks, SP en PvdA.
Rente
Dit linkse drietal sprak in het najaar af gezamenlijk op te trekken, maar inmiddels heeft de SP dit verbond al dan niet tijdelijk verlaten door steun te geven aan een voorstel van 50Plus om de rekenrente tijdelijk te verhogen.
Daardoor zouden pensioenfondsen in één klap uit de zorgen zijn en zelfs indexatie mogelijk worden.
Ook Forum voor Democratie stemde in de Tweede Kamer voor zo’n renteverhoging. GroenLinks en PvdA echter niet, omdat zij de herverdeling die deze maatregel tot gevolg heeft niet eerlijk vinden voor jongere generaties. Zij willen vooral dat het kabinet ervoor zorgt dat mensen die nu helemaal niet of nauwelijks pensioen opbouwen, zoals zzp’ers, dat alsnog gaan doen.
Door de uitslag van de Statenverkiezingen kunnen zij die eis verstevigen: zonder steun van één van de linkse partijen lijkt een pensioenakkoord sowieso ondenkbaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten. -
PREMIUMmet video4
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’ -
met video
Gedachtegoed Pim Fortuyn spreekt nog veel kiezers aan
Twintig jaar na zijn dood spreekt Pim Fortuyn nog altijd tot de verbeelding bij een groot deel van de bevolking. Hij lijkt nu zelfs nog meer kiezers aan te spreken dan destijds. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer.