D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro.
Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de jaarrekeningen van de partijen. ‘De landelijke vereniging sluit het jaar af met een negatief resultaat. Dit komt voornamelijk door onverwachte juridische kosten’, zo staat er te lezen in het jaarverslag van de partij. In totaal trekt de partij er welgeteld 357.498 euro voor uit.
Begin vorig jaar kampte D66 met de affaire-Van Drimmelen. De Volkskrant onthulde dat er een vertrouwelijk deel van een rapport in de la was beland. In dat rapport staat dat partijprominent Frans van Drimmelen zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel wangedrag tegen een medewerkster van de partij.
Het deel van het rapport dat wel openbaar was geworden, wekte de indruk dat er niet zo veel aan de hand was, maar uiteindelijk moest de partij toegeven dat dit onjuist was. Met het vertrouwelijke deel werd niets gedaan. Dit mondde uit in de pijnlijkste persconferentie uit de recente parlementaire geschiedenis.
300.000 euro gereserveerd
De juridische kosten bestaan uit 57.500 euro aan kosten die werkelijk in 2021 zijn gemaakt en daarnaast is er 300.000 euro gereserveerd om drie juridische geschillen af te handelen die in 2021 of eerder begonnen zijn. De partij heeft op 15 mei 2022 op de eigen site een bericht geplaatst waarin staat dat het slachtoffer ‘een financiële tegemoetkoming heeft ontvangen’. Dit bedrag wordt betaald uit de drie ton die opzij is gezet.
Na ‘intensief en tegelijk constructief overleg’ is volgens D66 overeenstemming bereikt met de oud-medewerkster over financiële compensatie. De oud-medewerkster zal hiervan volgens de partij ‘een belangrijk deel doneren aan een stichting die zich inzet voor vrouwenrechten’. ‘Tegelijkertijd is met haar huidige werkgever overeenstemming bereikt over gedeeltelijke compensatie voor aldaar opgetreden kosten in verband met deze kwestie’, schreef D66 ook.
De andere zaak betreft Europarlementariër Samira Rafaela, die door medewerkers van pestgedrag, machtsmisbruik en intimidatie werd beschuldigd. Volgens betrokkenen zou een ‘onveilige werksituatie’ zijn ontstaan. In augustus oordeelde het geschillencollege van de partij trouwens dat het integriteitsonderzoek naar Rafaela niet deugde, zo beschrijft RTL Nieuws. Waar het derde geschil om draait, is niet duidelijk.
De affaire rond Frans van Drimmelen heeft het vertrouwen in politiek leider Sigrid Kaag aangetast. D66'ers vinden dat ze te lang heeft gewacht met reageren en dat ze te veel belooft. Politiek leider Kaag bood weliswaar haar excuses aan - ‘het spijt mij ten diepste’ - maar er waren ook sneren naar de media. Dat moet ze niet meer doen, zeiden D66'ers hierover eerder tegen deze site.
Heb jij tips of wil je een misstand melden? Dan kun je ons een berichtje sturen via Signal of WhatsApp op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl. Via al deze kanalen kun je ons tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacystatement.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
Opluchting bij staatssecretaris over asielopvang zal van korte duur zijn
De spreidingswet ligt eindelijk in de Tweede Kamer, maar daar heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) deze lente en zomer nog niks aan. Een jaar nadat er asielzoekers buiten moesten slapen bij Ter Apel, dreigt daarom weer een ellendige asielzomer. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Podcast Politiek dichtbij
Hoe de zwakke plek van Willem-Alexander het koningshuis bedreigt
Even iets anders dan de megawinst van BBB of de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Vandaag in de podcast Politiek Dichtbij: waarom de populariteit van koning Willem-Alexander kelderde.
-
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer. -
-
-
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
Nederlaag op nederlaag: ‘B-merk’ CDA is al langer in verval
Overstappers naar BBB, kiezers die thuisblijven: het CDA krijgt klap op klap bij verkiezingen en het ergste is: de harde kern in de achterban slinkt en vergrijst.