Sjoerd Sjoerdsma (D66)
Volledig scherm
Sjoerd Sjoerdsma (D66) © ANP

D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

De situatie in het noorden van Syrië dwingt Nederland ertoe IS-strijders hier te berechten. Dat zei Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66 in het tv-programma Buitenhof. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen.

Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn zondag 785 IS’ers uit het kamp Ain Issa ontsnapt. Eerder zouden IS’ers zijn ontkomen uit een kamp bij Raqqa. Het Turkse leger viel het gebied deze week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren.

Sjoerdsma vreest dat IS’ers “onder de radar naar Nederland komen en daar verschrikkelijke dingen gaan doen”. Dat moet voorkomen worden door ze hier te berechten. Berechting in de regio raakt uit zicht, meent hij. “Het ziet er gewoon naar uit dat die mogelijkheid ons ontglipt.”

VVD’er Sven Koopmans van coalitiepartner VVD keerde zich fel tegen het voorstel. ,,Mensen moeten daar blijven en berecht worden.’’ Koopmans deed verder een opmerkelijke uitspraak. ,,Je moet niet de Corendon-vakanties van Nederland naar Turkije op het spel zetten’’, zei de politicus in het programma.