Volledig scherm
Veiligheidsdiensten, Defensie en opsporingsdiensten mogen hacken © ANP XTRA

‘D66-plan voor zorgvuldig hacken door spionnen is overbodig’

Advies Raad van StateEen D66-plan om Defensie, veiligheidsdiensten en opsporingsdiensten aan een aantal zorgvuldigheidseisen te houden bij het hacken van systemen, wordt afgeschoten door de Raad van State. 

Overheidsorganisaties die beschikken over de bevoegdheid om te hacken, kunnen om binnen te dringen in bijvoorbeeld een softwareprogramma gebruikmaken van onbekende kwetsbaarheden in dit programma. Dit heet een zerodayattack.

D66 wil dat zulke ‘cyberwapens’ alleen na een zorgvuldige afweging over nut en noodzaak mogen worden gebruikt. Die moet gemaakt worden door afwegingscommissie en een adviescommissie. Ook moet een gezamenlijke toezichthouder de boel in de gaten houden.

Is al geregeld

De Raad van State, adviseur van parlement en het kabinet bij wetsvoorstellen, vindt het plan echter overbodig. ,,Op dit moment zijn de hoofdlijnen van de bestaande, deels wettelijke regelingen voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en opsporingsdiensten namelijk al hetzelfde. Daarnaast is er al extern toezicht achteraf.”

Kortom, initiatiefnemer Kees Verhoeven kan volgens het adviesorgaan zijn voorstel beter intrekken. Verhoeven weigert dat echter. ,,Niemand kan mij momenteel vertellen hoe vaak we deze cyberwapens gebruiken, wat dat oplevert en hoe we aan zulke gevaarlijke software komen. Dat is onacceptabel.” 

Terwijl we volgens de de D66'er de komende jaren alleen maar meer gebruik van zulke manieren van hacken gaan zien. Verhoeven: ,,Dan moet de zorgvuldigheid en de controle goed zijn geregeld. Dus ik ga gewoon door met mijn voorstel.”