Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) komen aan op het Binnenhof.
Volledig scherm
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) komen aan op het Binnenhof. © ANP

De Jonge wil geen prikplicht bij bedrijven: ‘Maar dilemma’s zijn logisch’

vaccinatiesDemissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) ziet niks in een (verkapte) vaccinatieplicht zoals LeasePlan wil instellen. Bij dat autobedrijf zijn alleen volledig gevaccineerden welkom op kantoor. Dat mag wettelijk niet, maar er zijn wel ‘dilemma’s waarover je moet spreken’, vindt De Jonge.

 1. Extra coronamaatregelen dreigen op vervroegde persconferentie: ‘Alles ligt op tafel’
  VIDEO

  Extra coronamaat­re­ge­len dreigen op vervroegde persconfe­ren­tie: ‘Alles ligt op tafel’

  Nu de coronagrafieken blijven exploderen, houden diverse Haagse bronnen sterk rekening met een vervroegde persconferentie over extra restricties. Vandaag wordt het kernteam van het kabinet door OMT-voorzitter Jaap van Dissel bijgepraat over de stand van zaken. IC-voorman Diederik Gommers vindt nu ‘keiharde maatregelen’ nodig. ‘Anders zitten we over tien dagen in code zwart’. Een woordvoerder van het OMT liet weten dat het gesprek vooralsnog niet wordt vervroegd.
 2. TERUGLEZEN | EMA onderzoekt nut derde Pfizer-prik; drukste ochtend Londense metro sinds corona
  Play
  Coronavirus

  TERUGLEZEN | EMA onderzoekt nut derde Pfi­zer-prik; drukste ochtend Londense metro sinds corona

  Afgelopen 24 uur zijn er 2151 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Het gemiddelde blijft hangen rond de 2100. Het EMA meldt dat ze aanvullend onderzoek gaan doen naar het nut van een derde prik met het Pfizer vaccin. Iedereen ouder dan 16 zou zo'n prik zes maanden na de tweede moeten krijgen. Het laatste nieuws over het coronavirus lees je in dit liveblog. Het oude liveblog kunt u hieronder teruglezen.
 3. Opnieuw formatieblunder: CU-leider Segers laat akkoord VVD en CDA slingeren in trein
  VIDEO
  11

  Opnieuw formatie­blun­der: CU-leider Segers laat akkoord VVD en CDA slingeren in trein

  ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document rond de formatie laten liggen in de trein. Daar werd het gevonden door iemand, die het doorspeelde aan de Volkskrant. Uit de stukken blijkt dat VVD en CDA eind september al samen een aanzet tot een regeerakkoord hebben geschreven. Daarin pleiten zij voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, voor een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren.