Marianne Thieme schudt Femke Merel van Kooten de hand bij haar afscheid in Tweede Kamer. De twee hadden ruzie over de partijkoers. Ook een aantal leden is ontevreden, blijkt nu.
Volledig scherm
Marianne Thieme schudt Femke Merel van Kooten de hand bij haar afscheid in Tweede Kamer. De twee hadden ruzie over de partijkoers. Ook een aantal leden is ontevreden, blijkt nu. © ANP

Deel leden Partij voor de Dieren wil bestuur terugfluiten

Een aantal leden van de Partij voor de Dieren wil het partijbestuur terugfluiten op een extra partijcongres. De leden zijn boos dat het bestuur vorige week de partijvoorzitter zonder enige vorm van overleg met de leden heeft afgezet en geroyeerd.

Het rommelt al een tijdje binnen de partij. Intern woedt een discussie over de koers. Afgelopen voorjaar kozen de leden Sebastiaan Wolswinkel (eerder voorzitter van de jongerenorganisatie van de partij) tot partijvoorzitter. Dit tegen de zin van het partijbestuur die een andere kandidaat had voorgedragen. Wolswinkel pleitte voor meer transparantie en interne discussie in de partij.

Vorige week werd Wolswinkel ineens de partij uit gezet. Volgens partijoprichter en senator Niko Koffeman berokkende Wolswinkel ‘schade’ aan de partij.

Maar daar is een aantal leden het niet mee eens. Zij vinden dat het bestuur zijn boekje te buiten is gegaan. Volgens de statuten van de partij is het ontslag van bestuursleden een bevoegdheid van het ledencongres. Omdat het eerstvolgende partijcongres pas in april 2020 staat gepland, probeert een actiegroep onder de naam ‘Bezorgde PvdD’ers’ nu 10 procent van de leden zo ver te krijgen om een extra partijcongres uit te schrijven.

Partijcongres

Volgens interimvoorzitter Ruud van der Velden had het bestuur wel degelijk het recht om stappen te ondernemen tegen Wolswinkel. Verder wacht het bestuur nu af of er een extra partijcongres komt. ,,We hebben daar helemaal geen probleem mee.’’ Hij noemt het wel zwak dat de initiatiefnemers anoniem optreden.

Het royement van Wolswinkel staat niet op zichzelf. Deze zomer stapte Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten uit de partij en nam haar zetel mee. Ze vond dat de partij zich te veel druk maakt over dieren en te weinig over mensen. Ook zij verweet het partijbestuur dat daar geen discussie over mogelijk was.

In een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de achterban van de Partij voor de Dieren het gerommel niet kan waarderen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou de partij nog 4 zetels halen. Een week geleden waren dat er nog 7. Behalve de ruzie rond Wolswinkel doet ook het tussentijdse vertrek van partijleider Marianne Thieme de partij geen goed.

Sebastiaan Wolswinkel (25) was sinds maart voorzitter van de Partij voor de Dieren.
Volledig scherm
Sebastiaan Wolswinkel (25) was sinds maart voorzitter van de Partij voor de Dieren. © Hollandse Hoogte/Kees van der Veen