Denk: Organisaties moeten bewijzen dat ze niet discrimineren
Bedrijven en organisaties moeten zelf aantonen dat ze niet discrimineren. Dat staat in het verkiezingsprogramma van Denk, dat doorspekt is met voorstellen om racisme te bestrijden.
Delen per e-mail
De wettelijke eis moet worden dat bedrijven en organisaties actief regels maken om discriminatie tegen te gaan. Uitblijven van zulk beleid betekent straf. Ook wordt een diversiteitsquotum ingevoerd. Verder wil Denk een verbod op discriminerende algoritmes, die keuzes maken op basis van bijvoorbeeld afkomst, religie of geaardheid.
In tijden van crisis neemt discriminatie toe, volgens Denk. Daarom wil de partij dat er een actieplan komt tegen coronadiscriminatie.
Het verkiezingsprogramma bevat ook een aantal bekende stokpaardjes. Zo staat nog altijd een racismeregister op het verlanglijstje, waarin discriminerende personen worden opgenomen. Daarnaast vindt de partij dat ‘woorden die functieloos zijn, stigmatiseren en uitsluiten’, zoals ‘allochtoon’ of ‘integratie’ niet meer door de overheid en daaraan gelieerde instellingen mogen worden gebruikt.
Eén miljard euro
In totaal wil Denk één miljard euro vrijmaken voor discriminatiebestrijding. De partij zint onder meer op een hogere celstraf en een hogere boete bij discriminatie, invoering van een Educatieve Maatregel Discriminatie, ‘waarmee racisten leren dat hun gedrag echt niet kan’, racistenlokkers bij de politie en een racismedetector die sociale media scant op discriminerende inhoud.
Denk gaat er ook hard in bij de aanpak van mensen die kinderen mishandelen of misbruiken. Op bewezen kindermisbruik moet zelfs een levenslange gevangenisstraf staan. In het vorige programma pleitte de partij nog voor chemische castratie in combinatie met behandeling als straf.
Verder is het programma van Denk vrij links. Zo moet Nederland op termijn klimaatneutraal aan energie komen en dienen er proeven te komen met gratis ov, voornamelijk gericht op ouderen en minima. Ook moet het kinderpardon worden uitgebreid en mag illegaal verblijf in ons land niet strafbaar worden.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als het kabinet valt, wat betekent dat voor de coronacrisis?
Iedereen aan het Binnenhof kijkt vandaag gespannen naar de deur waarachter de ministerraad vergadert. Als die opengaat, komt het kabinet naar buiten met een reactie op het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. En het zou zo maar eens kunnen dat premier Mark Rutte daarna het ontslag van zijn kabinet aanbiedt aan de koning. -
VIDEO Rutte vraagt Kamer om steun voor avondklok: ‘je komt er niet met bestaande lockdown’
Een avondklok tegen het coronavirus heeft vooralsnog onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer, tot chagrijn van premier Rutte. Die doet met de beelden van volle Londense ziekenhuizen op het netvlies een klemmend beroep op de critici: houd alle opties open. ,,In het VK is het verschrikkelijk.” -
Kuzu wil toch weer op Denk-kandidatenlijst
Tunahan Kuzu, de voormalig politiek leider van Denk, stelt zich toch herkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. In een livestream op Facebook en Instagram zegt hij zich bedacht te hebben nadat een groot aantal afdelingen van de partij hem vorige week opriepen toch te blijven. ,,Ik ben nog niet klaar.” -
analyse Kabinetsval dichterbij: blijven zitten terwijl Asscher wél zijn conclusies trekt, is lastig uitlegbaar
Nu Lodewijk Asscher door zijn vertrek als PvdA-leider de hoogste politieke prijs betaalt, neemt ook de druk op premier Rutte toe. Een kabinetsval komt steeds dichterbij. -
Wilders komt met PVV-kieslijst op dag val kabinet
Geert Wilders heeft, op de dag van de kabinetsval, de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van half maart naar buiten gebracht. De lijst is doorspekt met bekende gezichten en vertrouwelingen van Wilders.
-
Farid Azarkan wil lijsttrekker Denk worden
Farid Azarkan wil de lijst gaan trekken voor de politieke partij Denk bij de landelijke verkiezingen volgend jaar maart. Dat zei Azarkan zaterdagavond bij het televisieprogramma Op1. -
Catshuis-overleg ‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Als de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt. -
Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.”