Diplomatiek offensief: Kaag plant reizen naar Pakistan, Turkije en Qatar
VIDEOHet kabinet start een diplomatiek offensief om achtergebleven Nederlanders en Afghaanse helpers uit Afghanistan te halen. Samen met Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk wordt de druk opgevoerd op ‘meerdere landen in de regio’, bijvoorbeeld om mensen toe te laten die erin slagen over land Afghanistan uit te komen.
De VS meldde gisteravond in een gezamenlijke verklaring met honderd landen, waaronder Nederland, toezeggingen te hebben van de taliban dat buitenlanders en Afghanen die op evacuatielijsten staan, het land mogen verlaten.
Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken reist deze week naar meerdere landen in de regio. Welke landen dat zijn en met wie zij zal spreken, kan haar woordvoerder niet zeggen.
Volgens ingewijden doet Kaag in elk geval buurland Pakistan, Turkije en Qatar aan. In die golfstaat hebben de taliban een kantoor. Landen die wel contact hebben met het bewind, voeren die gesprekken in de Qatarese hoofdstad Doha. Of Kaags geplande bezoek aan het land betekent dat zij met de taliban spreekt, is niet bekend.
Vliegveld
Kaag wil naar Turkije reizen omdat dat land een grote rol zal spelen bij de heropening van het vliegveld in Kaboel. De taliban hebben de Turken gevraagd om technische hulp, Turkije zou daartoe bereid zijn. Pakistan is een logische bestemming: de militaire vluchten van Defensie uit Kaboel landden de afgelopen weken in Islamabad. De Pakistaanse hoofdstad ligt op 500 kilometer van Kaboel.
,,Achter de schermen wordt er alles aan gedaan om mensen nog weg te krijgen”, zegt een bron. Daarbij worden ‘alle mogelijkheden’ bekeken, zoals evacuaties over land. Mogelijk pleit Kaag in haar gesprekken ervoor om mensen die nog op de Nederlandse evacuatielijst staan en zich aan de grens melden toegang te verlenen en een visum te verstrekken. In elk geval voert haar Duitse ambtsgenoot Heino Maas ook dergelijke gesprekken.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Rutte naar Macron
Ook demissionair premier Mark Rutte staat ‘continu in verbinding met regeringsleiders’ over Afghanistan. Hij reist dinsdag naar Parijs om met president Emmanuel Macron te spreken. Rutte belde zaterdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en sprak eerder telefonisch met de Britse premier Boris Johnson.
Inzet van die gesprekken, zeggen bronnen, is om zo snel mogelijk ‘op een of andere manier vertegenwoordigd’ te zijn in Kaboel. Daarin willen de Europese bondgenoten ‘gezamenlijk optrekken’. Na het vertrek van het Nederlandse ambassadeteam op donderdagavond is er geen diplomatieke post meer in de Afghaanse hoofdstad.
Nederland evacueerde de afgelopen weken 2500 mensen uit Afghanistan, 1600 van hen hadden een Nederlands paspoort of Nederland als eindbestemming. De anderen vlogen door naar andere landen. Eerder zei het kabinet ook te onderzoeken of particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan kunnen helpen bij de evacuatie van achtergebleven Nederlanders.
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’
Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
Duizenden mensen vullen de Dam: 'Afghanen zijn vernederd, verraden, uitgemoord’
Duizenden mensen verzamelden zich zaterdag op de Dam om te protesteren voor Afghanistan. De inzet: Afghanistan moet als gevaarlijk land aangemerkt worden, zodat Afghaanse vluchtelingen recht hebben op asiel. En: er moet een plan B komen voor achtergebleven evacués. De aan het protest gekoppelde petitie telt inmiddels 18.000 handtekeningen. -
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’ -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
Kabinet zoekt naar alternatieven voor evacuatie achtergebleven Nederlanders in Afghanistan
Het kabinet onderzoekt of het voor de evacuatie van achtergebleven Nederlanders kan samenwerken met particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan. Diverse particuliere bureaus die claimen met ex-commando’s te werken, zouden hun hulp hebben aangeboden. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.