Dit jaar veel meer Gronings gas nodig om aan behoefte Duitsland te voldoen
UpdateDit ‘gasjaar’ (van oktober 2021 tot en met september 2022) wordt waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. Waar het ministerie van Economische Zaken eerst uitging van 3,9 miljard kubieke meter, komt de winning door omstandigheden uit op maximaal 7,6 miljard kuub, onder meer om te kunnen voldoen aan de enorme vraag van Duitsland. Het besluit kan rekenen op veel kritiek.
Het ministerie baseert zich op berekeningen van netbeheerder GTS. Vóór 1 april bepaalt het nieuwe kabinet hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw nog wel op schema: als er geen onverwacht strenge winter komt, kan de gaskraan medio 2022 officieel dicht.
Het ministerie benadrukt dat de geschatte winning nog steeds ver onder de schatting uit 2018 ligt. Toen werd uitgegaan van 11,2 miljard kuub.
Economische Zaken heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de veel hogere verwachte gaswinning (bij gemiddelde temperaturen). Een van de redenen is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek pas later open kan. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen naar gas dat door Nederlandse huishoudens kan worden gebruikt (laagcalorisch). Gronings gas is zelf al laagcalorisch.
Groei vraag Duitsland
Ook heeft Duitsland aangegeven veel meer gas nodig te hebben: het gaat om 1,1 miljard kuub extra. Dat komt doordat energiebesparende maatregelen in Duitsland minder effectief blijken dan verwacht en doordat de Duitse winning van laagcalorisch gas dit gasjaar lager uitvalt. Nederland is verplicht te leveren.
Minister Stef Blok van Economische Zaken heeft ‘zijn grote zorgen geuit’ over de hoge vraag uit Duitsland en om opheldering gevraagd. Ook heeft hij Duitsland met klem verzocht alle mogelijke maatregelen te nemen zodat de extra vraag niet nodig is.
Onderzoeksorganisatie TNO gaat vanwege de toegenomen winning opnieuw kijken naar de dreigings- en risicoanalyse van mogelijke bevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen komt op basis daarvan met een advies over de veiligheidsrisico’s. Daarna zal het kabinet pas een definitief besluit nemen.
Politici woedend
Partijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de Groningse gaskraan in 2022 verder opengaat. Het kabinet krijgt vooral van de linkse oppositie veel kritiek op de aankondiging.
Het is SP-leider Lilian Marijnissen wel duidelijk waarom veel burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. ‘Omdat die overheid en politici niet aan hun kant staan. Omdat die overheid onbetrouwbaar is. Omdat die overheid steeds valse beloftes doet', schrijft ze op Twitter.
‘Hoe is dit mogelijk?', vraagt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich op hetzelfde sociale medium af. ‘De ellende in Groningen is enorm.’ Hans Vijlbrief, die maandag wordt beëdigd als staatssecretaris van Mijnbouw, heeft volgens Nijboer ‘heel wat uit te leggen en moet direct in actie komen’. De sociaaldemocraat noemt het besluit ‘onacceptabel’.
D66'er Raoul Boucke (partijgenoot van Vijlbrief) vindt het ‘heel pijnlijk voor de Groningers’. ‘Te vaak zijn beloftes niet nagekomen. Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat meer gaswinning in Groningen nodig is’, aldus het Kamerlid. Hij oppert bijvoorbeeld het importeren van stikstof om gas uit het buitenland om te zetten naar gas dat huishoudens kunnen gebruiken. De vertraagde opening van een stikstoffabriek is een van de redenen dat meer gas nodig is in het gasjaar 2022.
‘Hoeveel weken oud is ‘omzien naar elkaar’ ook al weer?', schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gekscherend, een verwijzing naar de titel van het recent gepresenteerde akkoord van de nieuwe coalitie.
Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het besluit ‘een nare tegenvaller’. Hij merkt op dat de brief van het kabinet ‘niet eens over gevolgen voor Groningen, schade, etc’ gaat.
‘Onaanvaardbaar’
Groningse gedupeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) noemt het ‘onaanvaardbaar’ dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. ,,We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.’’ De provincie wil dat de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zo snel mogelijk langskomt om hier uitleg over te geven. ,,Wat mij betreft komt hij direct na de beëdiging van het kabinet hierheen’’, zegt Van Dekken.
Van Dekken zal morgen een brief versturen namens de provincie en de burgemeesters uit het Groningse aardbevingsgebied in Groningen. “Hoe meer gaswinning, hoe hoger het risico op bevingen. We moeten het echt hebben over die veiligheidssituatie die daaraan verbonden is.”
‘Spelen met veiligheid’
Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft geen goed woord over voor het besluit en stelt dat het ministerie speelt met de veiligheid van Groningers. De De GBB noemt het ‘onbegrijpelijk dat EZK de keuze maakt om de gaskraan verder open te draaien. Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid haar burgers omgaan!’, schrijft de beweging in een reactie.
De bodembeweging wijst er op dat in 2021 meer zware bevingen waren dan er op basis van de modellen werd verwacht, ‘met als dieptepunt de zware beving van 3.4 bij Garrelsweer afgelopen november’. ‘De ophoging van de gaswinning betekent dat de onveilige situatie in Groningen nóg langer blijft voortduren, zeker met een achterlopende versterkingsoperatie. Daarnaast blijft het gissen wanneer de gaskraan definitief dichtgedraaid wordt - Groningers leven hierdoor in onzekerheid en zijn ongerust over hun toekomst’, zo stelt de GBB in de verklaring. De beweging wil dat het einde van de gaswinning wettelijk wordt vastgelegd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Tweede Kamer wil morgen een debat over Ruttes sms’jes
Premier Mark Rutte ontkent dat hij de regels heeft overtreden door iedere dag zelf sms'jes van zijn telefoon te wissen, zoals de premier tot voor kort deed. ,,Ophef is geen reden dat er ook iets fout is gegaan”, zegt Rutte. De Tweede Kamer zal nog deze week debatteren over de kwestie. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUMBeveiliging
Binnenhof was ‘een beetje lacherig over beveiliging’: na moord op Fortuyn veranderde dat
Het oude gebouw van de Tweede Kamer wordt na de renovatie nog strenger bewaakt dan voorheen. Sinds de bestorming van het Binnenhof na de moord op Pim Fortuyn, twintig jaar geleden, werd het Kamergebouw steeds minder toegankelijk. -
PREMIUM
Toekomst van Europa stelt kabinet op de proef: wordt er aan de gevreesde verdragen gesleuteld?
De coalitie is gespleten over hoe verder te gaan in de Europese Unie nu meerdere Europese leiders, waaronder Macron, zich hebben uitgesproken over wijzigingen in de Europese verdragen. De VVD heeft het niet zo op een verdragswijziging, maar D66 ziet er wel brood in.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015
Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
Geerlings
Henk van den Beld
A. Kooi