Eerdmans? Hiddema? Vlaardingerbroek? Wie gaat het nu doen bij Forum?
VIDEONu Thierry Baudet niet als lijsttrekker zal acteren voor Forum voor Democratie, is die positie ‘vacant’, liet het hoofdbestuur weten. Gedoodverfde opvolgers zijn er echter niet.
Delen per e-mail
Zou het oud-LPF’er Joost Eerdmans kunnen worden, inmiddels bezig aan zijn zevende politieke partij? Of toch een nieuwe, frisse politica als rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek, die als complete nieuwkomer op plek vijf (of nu vier) belandde van de ‘concept-kieslijst’?
Hoe dan ook moet de leegte die Baudet achter heeft gelaten worden gevuld, stelt vice-voorzitter van Forum voor Democratie Lennart van der Linden. ,,Er zal een algemene ledenvergadering moeten komen en we hebben pas de eerste tien namen onthuld van de concept-kieslijst. Er is een vacature.”
Wie de lijst afgaat, stuit uiteraard op advocaat Theo Hiddema. Maar die is er het type niet naar om leider te zijn, liet hij eerder weten. Bovendien is het de vraag wat Hiddema doet. Vorige week nog verbond hij in een interview met deze site zijn lot aan dat van Baudet. ,,Als hij stopt, ik ook.”
Op nummer drie staat arts Nicki Pouw-Verwey, nu nog senator voor Forum in de Eerste Kamer, maar die is politiek nog niet zo ervaren.
Dat geldt niet voor nummer vier Joost Eerdmans, maar die is dan weer zo geprofileerd als beroepspoliticus dat de achterban daar misschien geen been in ziet.
Rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek is dan weer een jonge nieuwkomer, maar behoorlijk onbekend bij het grote publiek. Al heeft ze zich wel op het partijcongres in Barneveld via een toespraak gepresenteerd aan de FvD-aanhang. Achter haar staat Olaf Ephraim, ook de penningmeester van de partij.
Jansen
Op nummer zeven is (nog steeds) Freek Jansen te vinden. De partij zorgde gisteren voor verwarring door te zeggen dat Jansen niet op de kieslijst zou blijven, maar corrigeerde dat later: hij is weliswaar weg als voorzitter van jongerenafdeling JFvD, maar blijft op de kieslijst.
Bij de eerste tien is verder voormalig VVD’er Wybren van Haga te vinden, die Baudet eerder als onwelkome ‘zetelrover’ bestempelde maar later in genade binnenhaalde. Daarnaast staan boerenvoorman Jan Cees Vogelaar op de lijst, net als voormalig chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders.
In de senaat zijn overigens wel kandidaten te bedenken. Zoals Paul Cliteur, de hoogleraar en een van de leermeesters van Baudet. Maar hij bedankte zelfs voor een positie als fractieleider, laat staan voor een plek als lijsttrekker.
Ook Annabel Nanninga, die een katalysator was bij de kritiek op Baudet en Jansen, is in principe een kandidaat, omdat ze veel bekendheid geniet en kennis heeft gemaakt met het politieke handwerk in de gemeenteraad van Amsterdam en de Eerste Kamer. Zij is echter met zwangerschapsverlof gegaan voor een periode van zestien weken vanaf 26 oktober.
Praktisch
Interessant is overigens nog wel hóe de opvolger van Baudet gekozen wordt. Tot nu wees het bestuur de opvolger aan, zonder dat de leden daarover iets te zeggen hadden. Vice-preses Van der Linden had het gisteren echter ook over het houden van een lijsttrekkersverkiezing, iets waar Baudet noch de partijtop van wilde weten, toen een prominent lid dat opperde.
Zo kondigde Baudet aan dat hij geen lijsttrekker meer zal zijn:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Baudet gaat met oud-LPF’ers de verkiezingsstrijd aan
Thierry Baudet gaat met tien vertrouwelingen (acht mannen, twee vrouwen) de verkiezingscampagne in, onder wie twee oud-LPF’ers. Zes van de eerste tien hebben al een functie binnen de partij. Nieuwe gezichten in de politieke arena zijn onder meer rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek en boerenvoorman Jan Cees Vogelaar. -
analyse Kabinetsval dichterbij: blijven zitten terwijl Asscher wél zijn conclusies trekt, is lastig uitlegbaar
Nu Lodewijk Asscher door zijn vertrek als PvdA-leider de hoogste politieke prijs betaalt, neemt ook de druk op premier Rutte toe. Een kabinetsval komt steeds dichterbij. -
PREMIUM
Video De schoenen van Hugo zijn bepaald geen allemansvrienden, Wopke kiest voor veilig
Van de tatoeage van Peter Kwint tot de schoenen van Hugo de Jonge: het uiterlijk van politici blijft niet (meer) onopgemerkt. Daarom legt modejournaliste Josine Droogendijk in opmars naar de verkiezingen de politieke looks onder de loep. Met vandaag aandacht voor het CDA. -
PREMIUM
ANALYSE Hoe er plotseling een einde kwam aan het tijdperk Baudet
Met een knal lijkt er een einde te zijn gekomen aan de politieke carrière van Thierry Baudet. Toen zijn bekritiseerde ‘vriend’ Freek Jansen zijn positie opgaf na forse kritiek, kaatste Baudet meteen terug: ,,Dan ben ik ook weg.” -
PREMIUM
Demissionair minister zijn, hoe is dat? ‘Er kwam ineens minder op mijn bureau’
Staatsrechtelijk heeft een demissionair kabinet precies dezelfde bevoegdheden als een normaal kabinet. Maar bewindslieden uit demissionaire kabinetten hebben andere ervaringen. ,,Alle ambtenaren bleven in één keer weg.”
-
PREMIUM
reconstructie Het einde van Rutte III: een onvermijdelijke val in slow motion
Op kousenvoeten diende de val van het kabinet zich aan. Niemand wilde ruzie. Al was daar wel een draai van Rutte voor nodig. -
Hoekstra: programma PVV geen aanbeveling om samen te werken
CDA-leider Wopke Hoekstra ziet het niet gebeuren dat zijn partij in zee gaat met de PVV van Geert Wilders. Het nieuwe verkiezingsprogramma van de PVV is ‘geen aanbeveling om vervolgens samen op weg te gaan’, zei Hoekstra in WNL op Zondag. ,,Ik vind sowieso dat het CDA alleen kan regeren met partijen die de rechtstaat serieus nemen en ten volle onderschrijven.” -
Zo zou een avondklok er (ongeveer) uit gaan zien bij ons
Het kabinet heeft de avondklok weer terug op tafel gelegd, als mogelijke extra coronamaatregel. Al in december schetste het ministerie van Justitie hoe zoiets eruit zal komen te zien.