Volledig scherm
De biomassacentrale in Moerdijk © ANP

Eerste Kamer wil af van subsidie op biomassa

De Eerste Kamer wil dat de subsidies voor de bijstook van hout in kolencentrales op een zo kort mogelijke termijn worden stopgezet. Alle partijen op de VVD na namen een motie met die strekking aan.

De bijstook van hout, biomassa genoemd, is omstreden. In totaal wordt voor 3,6 miljard euro aan subsidies verstrekt om biomassa te verstoken in kolencentrales. Op papier is het namelijk goed voor het milieu. Het idee is dat hout uit bossen komt die weer worden aangeplant. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding wordt dan weer gecompenseerd door de nieuwe bomen die het weer opnemen uit de lucht.

Vooraanstaande wetenschappers vegen echter de vloer aan met deze manier van redeneren. Als er al bomen worden terug geplant, duurt het vaak decennia voordat die zo groot zijn dat ze voldoende CO2 uit de lucht kunnen opnemen. Op de korte termijn is het verstoken van hout volgens hen zelfs vervuilender dan kolen.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft geen moeite met de motie. Hij wijst erop dat dit kabinet al geen nieuwe subsidies meer verstrekt aan kolencentrales om biomassa bij te stoken. Wel zijn er in het verleden al subsidies toegezegd. Die hebben een looptijd van acht jaar. De laatste verloopt in 2027. Daar kan het kabinet niet meer onderuit.

Volledig scherm
Ook biomassacentrales hebben milieu-onvriendelijke uitstoot © TU