Volledig scherm
Archiefbeeld: Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt kennis met twee agenten van de koninklijke Marechaussee © ANP

Extra geld voor politie en cybercrime

Het kabinet trekt extra geld uit voor de politie en het bestrijden van cybercrime. Volgend jaar komt er eenmalig 30 miljoen euro beschikbaar voor het aanpakken van digitale dreigingen. De politie kan rekenen op nog eens 58 miljoen euro. Dat geld komt bovenop de ongeveer 260 miljoen die al wordt geïnvesteerd in de politie, melden Haagse bronnen.

Het geld is overigens niet voldoende om de onrust binnen de politie te sussen. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maakte gisteren bekend dat hij naar de rechter stapt om aangekondigde protestacties van agenten te dwarsbomen.

Dit weekend begint volgens de politiebonden ‘de heftigste politieactie ooit’. Los van hulp bieden bij 112-meldingen wil de politie het werk neerleggen. Ze vinden dat hun loon omhoog moet en er soepeler moet worden omgegaan met dienstroosters, zodat de werkdruk niet te hoog wordt, stellen ze. Door de actie dreigen er echter geen of onvoldoende agenten te zijn rond festivals of voetbalwedstrijden in de Eredivisie.

Risico

Volgens Grapperhaus zorgen de acties voor ‘onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid’. Daarom stapt hij vrijdag naar de rechter.

De bonden laten al weten niet onder de indruk te zijn. ,,Tenzij er voor het weekeinde een cao-akkoord komt, of de rechter er een stokje voor steekt, gaan de acties door’’,  aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. NPB-voorzitter Jan Struijs rekent erop dat dit gaat gebeuren. ,,We hebben daar goed over nagedacht. De veiligheid van burgers zullen we nooit uit het oog verliezen.”

Quote

Wij zien liever dat de minister met een goede cao komt. Dan zijn alle acties overbodig

NPB-voorzitter Jan Struijs

Dat Grapperhaus via de rechter wil toetsen of de vakbonden te veel risico’s nemen, noemt Struijs ‘zijn goed recht’. ,,Wij leggen graag onze belangen aan de rechter uit. Agenten zijn zó boos en verontwaardigd na zes jaar lang overbelasting en onderbezetting dat wij deze actie nodig vinden.”

De gang naar de rechter zegt ook iets over de ‘oplopende spanning’ tussen de vakbonden en de minister en korpschef, meent Struijs. ,,Wij zien liever dat de minister met een goede cao komt. Dan zijn alle acties overbodig.”