Volledig scherm
© ANP

Flink minder ov-boetes voor studenten

Studenten lopen minder snel tegen een boete aan wegens het te laat beëindigen van hun ov-kaart. Waar vorig jaar in de eerste maanden nog voor 13,2 miljoen euro aan boetes werd opgelegd, is dat dit jaar gedaald tot 4,1 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). 

Om het aantal boetes te laten dalen kondigde het ministerie eind 2017 maatregelen aan die tot deze daling zouden hebben geleid. Zo krijgen studenten geen boete meer als ze niet met hun reisproduct blijven reizen. En als ze er wel mee reizen, betalen ze de eerste maand een lagere boete. Studenten krijgen 10 kalenderdagen (dat waren 5 werkdagen) om hun studenten-ov te beëindigen.

Ook wordt er nadrukkelijker gecommuniceerd over het stopzetten van de ov-kaarten. Zo zijn er mails en brieven gestuurd om studenten te waarschuwen dat ze hun studenten-ov op tijd bij een automaat moeten stopzetten. Verder zijn er filmpjes met uitleg gemaakt en is er aandacht op sociale media. 

Niet op hun netvlies

Minister Van Engelshoven: ,,Aan het einde van de studietijd komt er veel op studenten af. Daardoor schoot het op tijd stopzetten van het reisproduct op de ov-kaart er geregeld bij in, of hadden studenten simpelweg niet op hun netvlies wanneer ze dat precies moesten doen.’’ De minister verwacht dat de daling van het aantal boetes doorzet. ,,Een mooi resultaat.’’

Later dit jaar wordt nog getest met het stopzetten van de reisproducten bij het inchecken (via een blacklist van de vervoersbedrijven). Daardoor zullen nog minder studenten tegen een ov-boete aanlopen, zo is de verwachting. 

  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.