Geroyeerde SP'er gekozen tot voorzitter SP-jongeren: ‘Het is een gore heksenjacht’
SP-jongerenorganisatie Rood heeft met ruime meerderheid de in opspraak geraakte Olaf Kemerink (21) gekozen tot voorzitter. De benoeming is pikant nu Kemerink afgelopen week door het landelijke SP-bestuur uit de partij werd gezet wegens communistische sympathieën.
Delen per e-mail
Kemerink was actief als bestuurslid van de Nijmeegse Socialistische Partij (SP). Tot zijn medebestuurders hem drie weken geleden schorsten. Officiële reden: hij zou óók actief zijn voor het Communistisch Platform en dubbellidmaatschap is verboden bij de partij.
Maar er speelt meer. Volgens fractieleider én bestuurslid van de Nijmeegse SP Hans van Hooft heeft het Communistisch Platform wereldvreemde en gevaarlijke ideeën. ,,Het wil bijvoorbeeld bewapende volksmilities. Dat standpunt verdedigde Kemerink”, stelde Van Hooft tegen De Gelderlander. De SP wil zich verre houden van zulke radicale zolderkamercommunisten.”
Opmerkelijke wending
Kemerinks vermeende lidmaatschap betekende deze week zijn royement als SP-lid. Hij is niet de enige: het landelijke SP-bestuur ontnam ook vijf anderen het lidmaatschap wegens vermeend radicalisme. De affaire kreeg dit weekend echter een opmerkelijke wending, want Kemerink werd vandaag gekozen tot voorzitter van SP-jongerenorganisatie Rood. En niet nipt, maar met een royale meerderheid van liefst driekwart van de stemmen, bevestigt scheidend voorzitter Arno van der Veen.
Vraag is wat nu? Kemerink mag tot voorzitter van Rood gekozen zijn, om bij Rood te horen is het verplicht om óók SP-lid te zijn. Vandaar wellicht dat eveneens driekwart van de Rood-leden die inlogde op digitale ledenvergadering een oproep aan het partijbestuur van de SP steunde om het royement van hun Kemerink ongedaan te maken.
De druk wordt zo opgevoerd op het landelijke SP-bestuur. Sowieso leidde Kemerinks schorsing en royement tot veel ophef in de partij. ,,Een gore heksenjacht”, noemde bestuurslid Ties van den Boogaard het aanpakken van Kemerink en de andere vijf vermeende radicalen. Op Twitter krijgt hij veel bijval. SP’ers noemen de schorsing ‘te absurd voor woorden’ en ‘belachelijk ondemocratisch’.
Hardwerkende partijgenoten
Heel verrassend kan Kemerinks verkiezing voor het landelijke SP-bestuur in ieder geval niet zijn, want eerder nam het Rood-bestuur het in een verklaring al op voor Kemerink en de vijf anderen jonge (ex)leden. ,,Het betreft geen groep geradicaliseerde en geweld beluste jongeren. Dit zijn hardwerkende partijgenoten en vrienden die dag in dag uit bezig zijn geweest om het socialisme te bereiken."
Kemerink verklaarde na zijn eerdere schorsing weten verbijsterd te zijn. ,,Als er op deze manier wordt omgegaan met kritische actieve leden, gaat de partij kapot”, schreef hij op sociale media. Óf hij lid is van het Communistisch Platform wil hij ‘bevestigen noch ontkennen’. ,,Dit is helemaal geen partij. Het platform is juist actief binnen de SP en doet niet aan verkiezingen mee. Dit wordt dus onterecht als dubbellidmaatschap gezien.”
Volgens Kemerink zelf gebruikt de partijtop ‘het dubbellidmaatschap’ als excuus om kritische leden overboord te kieperen. Hij denkt dat de SP hem en de vijf andere geroyeerden ziet als brein achter de ‘ongewenste’ verklaring van jongerenbeweging Rood afgelopen zomer. Die sprak zich op een ledenvergadering stevig uit tegen toekomstige regeringsdeelname van de moederpartij, terwijl SP-leider Lilian Marijnissen die optie juist graag nadrukkelijk openlaat. ,,Wij willen een andere koers varen. Te radicaal, vindt het partijbestuur. Daarom moeten we weg. Een heksenjacht.”
Gedwarsboomd
Gus Ootjers, inmiddels ex-SP-bestuurslid in Utrecht, is één van de vijf andere geroyeerde leden. Samen met enkele anderen is hij een actiegroep gestart voor meer democratie binnen de partij: ‘SP tegen de heksenjacht’.De petitie was zondagavond 568 keer keer ondertekend. ,,Kritische leden die hun mening uiten, worden gedwarsboomd en onder druk gezet als hun mening afwijkt van de koers. Dat zie je nu bij Olaf. We zien dat al langer binnen de partij. In het verleden zijn vaker leden geroyeerd om dit soort redenen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari
De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen. -
PREMIUM
Analyse Geruisloze val en dan snel weer door
Geen scheldpartijen, geen verwijten over en weer, geen anonieme zwartmakerij. Zo rustig als Rutte III aan zijn einde kwam, stapte een kabinet zelden op. Want er moest een ‘ultiem’ offer komen. Al is het niet los te zien van de naderende verkiezingsstrijd. -
PREMIUM
Ook een demissionair kabinet kán daadkrachtig optreden - mits de Kamer dat toestaat
Als het kabinet aftreedt om de toeslagenaffaire, zal de aanpak van de coronacrisis daar niet onder lijden, bezweert premier Rutte. Maar het is de vraag of hij die belofte kan waarmaken. -
VIDEO Rutte vraagt Kamer om steun voor avondklok: ‘je komt er niet met bestaande lockdown’
Een avondklok tegen het coronavirus heeft vooralsnog onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer, tot chagrijn van premier Rutte. Die doet met de beelden van volle Londense ziekenhuizen op het netvlies een klemmend beroep op de critici: houd alle opties open. ,,In het VK is het verschrikkelijk.” -
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker.
-
PREMIUM
OMT-ADVIES Heropening scholen op losse schroeven, effect avondklok is bekend: ‘We hebben een extra zet nodig’
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ,,We hebben echt een extra zet nodig.” -
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.”