Grapperhaus laat onafhankelijk onderzoek doen naar beveiliging Peter R. de Vries
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) laat onafhankelijk onderzoek doen naar de beveiliging van Peter R. de Vries. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.
Grapperhaus kwam vanmorgen met deze aankondiging, nog voordat bekend werd dat De Vries (64) in het ziekenhuis is overleden aan zijn verwondingen, nadat hij vorige week op straat werd neergeschoten.
Het gaat om een onafhankelijk onderzoek, dat uitgevoerd gaat worden door Tjibbe Joustra. Hij was eerder voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die onderzoek deed naar de aanslag op de MH17.
Volgens het ministerie moet hij de feiten rond de bewaking van de neergeschoten misdaadjournalist verzamelen. De Vries werd al langer bedreigd, maar onduidelijk is of en welke beveiliging hem is aangeboden en of hij daar afstand van heeft gedaan. Hierover rezen eerder deze week al kritische vragen, omdat gesprekken over zijn beveiliging ‘niet harmonieus’ zouden zijn verlopen.
Grapperhaus wil dat ‘volledig zicht’ komt op de ‘de vraag welke informatie op welk moment bij welke (overheids)partij beschikbaar was’. ,,En in hoeverre op basis van deze informatie passend geacteerd is”.
Het onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek waarin twee verdachten vastzitten. In september zou het onderzoek van Joustra klaar moeten zijn.
Fortuyn
Het onderzoek doet denken aan dat rond de beveiliging van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Destijds onderzocht een commissie of hij in de maanden voor zijn dood ook niet had moeten worden beveiligd. De commissie Van den Haak oordeelde destijds, in 2002, dat de overheid steken had laten vallen en Fortuyn al maanden voor zijn dood persoonsbeveiliging had moeten krijgen.
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie handelden toen echter ‘te afwachtend’ of ‘niet actief’. Ook toen zei de commissie dat ‘de weinig coöperatieve instelling van Fortuyn zélf’ had bijgedragen aan de omissies.
Na dat rapport ging het stelsel van bewaken en beveiligen wel flink (en meermaals) op de schop. Tegenwoordig maakt de terreurbestrijder NCTV de risicoanalyses bij zaken van groot belang. Ook met De Vries zijn meerdere gesprekken geweest over zijn veiligheidssituatie, maar waartoe dat heeft geleid is onbekend.
Reactie op overlijden De Vries
‘Een moedig man is dood, vermoord’, schrijft Grapperhaus in reactie op het overlijden van Peter R. de Vries. De minister prijst zijn kritische en vasthoudende houding, en menselijkheid ten opzichte van de slachtoffers. ‘De moord op Peter R. de Vries is dan ook niets minder dan een directe aanslag op onze samenleving.’
Grapperhaus noemt De Vries als journalist ‘een waakhond van onze rechtsstaat’. ‘Zijn hele leven spoorde hij onrecht op. Daarmee leverde hij een enorme bijdrage aan onze democratische rechtsstaat. Hij maakte deel uit van het fundament daarvan.’ De minister betuigde ook zijn medeleven met De Vries’ ‘familie, collega’s en vele vrienden’.
De minister reageerde eerder al geëmotioneerd op het nieuws over de moordaanslag op De Vries. Toch waarschuwde hij dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die mogelijk verantwoordelijk is voor de dood van de journalist, er een zal zijn van een lange adem. Dat deed hij ook al na de moord op advocaat Derk Wiersum. ‘Ik heb na die verschrikkelijke moord in september 2019 ook gezegd: mensen, dit is echt een strijd, een gevecht van tien jaar.’
Kijk hier onze video's over de aanslag op Peter R. de Vries:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM
D66-wethouder declareert 10.000 euro voor slaapplek: ‘Waarom betaal je niet zelf?’
De Eindhovense D66-wethouder Monique Esselbrugge heeft in iets minder dan een jaar bijna 10.000 euro gedeclareerd voor tijdelijke huisvesting. In Eindhoven heeft ze een huurappartement omdat ze ook in Nijmegen wil blijven wonen.Eindhoven -
PREMIUM17
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Felle clash tussen Kamer en kabinet over besteding stikstofmiljarden: ‘Ik ga ervan huilen’
Het kabinet wil liefst 24,3 miljard reserveren voor een stikstoffonds, maar het is nog onduidelijk of er ook in de Eerste Kamer een meerderheid te vinden is voor die stikstofplannen. Kamer en kabinet zijn fel geclasht in het debat over de besteding van die miljarden. ‘Ik ga ervan huilen’, aldus PvdA-Kamerlid Joris Thijssen.
-
Met video's
Defensie-experts weten één ding zeker: lessen F-16 vliegen beginnen met extra les Engelse taal
-
-
-
PREMIUMReconstructie
24 uur consternatie over zo’n 24 miljoen euro: hoe er tóch geld kwam voor bed-bad-brood
Na grote ophef komt er alsnog geld voor bed-bad-brood-opvang. Toch is het niet zeker dat de vijf opvanglocaties open blijven. ,,Er is nog geen deal.” -
PREMIUM
Wilde De Vries geen beveiliging, of zijn er fouten gemaakt?
Peter R. de Vries heeft wel degelijk meerdere gesprekken met de overheid gevoerd over zijn beveiliging, bevestigen bronnen. Waartoe dat leidde, blijft mistig. Maar als iemand niet beveiligd wil worden, houdt het op: ,,Dan kun je niets.”