Grapperhaus: Thailand bereid te werken aan oplossing in zaak Van Laarhoven

UpdateThailand is bereid om samen met Nederland te werken aan een oplossing in de zaak van de Nederlandse voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Een deal moet echter wel passen binnen beide rechtsstelsels. 

Dat heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag gezegd na een bijeenkomst van drie kwartier met de Thaise premier in Bangkok, bevestigt een woordvoerster van zijn ministerie.

,,Thailand staat open voor een oplossing in de zaak Van Laarhoven en er was sprake van een bemoedigend gesprek”, aldus de zegsvrouw. Ze laat ook weten dat er nu op ambtelijk niveau zal worden verder gepraat.  

Belangrijk moment

Volgende week dinsdag is er nog een belangrijk moment: dan wordt het vonnis over Van Laarhoven en zijn vrouw definitief bekrachtigd. Het is afwachten wat daar uitkomt en wat deze uitspraak kan betekenen voor de oplossing die wordt gezocht. 

Van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise cel wegens witwassen van drugsgelden. Hij kreeg liefst 103 jaar gevangenisstraf. Zijn echtgenote, die slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen. Dat resulteerde in de huidige trip.

Rechtvaardige behandeling

In de Tweede Kamer maakt Vera Bergkamp (D66) zich al jaren hard voor een rechtvaardige behandeling van Van Laarhoven. Zij noemt het gesprek van Grapperhaus in Thailand ‘hoopgevend’. Bergkamp: ,,Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt in deze zaak en dat er ook wordt gewerkt aan een oplossing voor zijn vrouw. Nu moeten de ministeries aan beide kanten aan de slag, maar het blijft spannend.”   

De NOS heeft via de Thaise advocaat van Van Laarhoven de hand weten te leggen op een recent handgeschreven briefje door de gevangen Nederlander. Daarin bedankt van Laarhoven onder meer minister Grapperhaus voor de moeite die hij doet. Maar Van Laarhoven haalt ook uit naar het ministerie van Justitie en Veiligheid: ,,Grapperhaus heeft duidelijk meer oog voor rechtvaardigheid dan zijn departement.”      

Volledig scherm
De ontmoeting van minister Grapperhaus met de Thaise premier Prayut Chan-O-Cha © AFP