Volledig scherm
Een stel neemt de sleutels van hun nieuwe huis in ontvangst tijdens de sleuteloverdracht bij de notaris. © ANP

GroenLinks: 250 miljoen voor nieuwkomers woningmarkt

Van de 1 miljard euro die beschikbaar is voor stimulering van de woningbouw, moet minstens een kwart besteed worden aan studentenhuisvesting en starterswoningen. Daarvoor pleit GroenLinks bij de behandeling vandaag van de plannen van het kabinet voor de woningmarkt in de Tweede Kamer.

Door stijgende huren en prijzen voor koopwoningen is het volgens GroenLinks ,bijna ondoenlijk” voor met name mensen met een laag of gemiddeld inkomen om aan een huis te komen. Het is goed dat het kabinet daar extra geld voor uittrekt maar het moet dan wel prioriteiten aangeven, vindt de partij.

,,Er is sprake van een wooncrisis”, aldus Kamerlid Paul Smeulders. “Studenten en starters zijn de twee groepen die de grootste problemen hebben om een woning te vinden, omdat zij in veel steden amper een kans hebben om een betaalbare woning te vinden. Daarom moeten we daar nu geld voor reserveren.”

De overheid kan daarmee ,,een duidelijk signaal afgeven” dat deze groepen extra hulp moeten krijgen, meent Smeulders. GroenLinks wil ook de verhuurdersheffing flink verlagen, zodat woningcorporaties meer geld overhouden om huizen te bouwen. Verder pleit de partij voor strengere regels om huurders te beschermen.

  1. Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen

    Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen

    Racisme kan alleen succesvol worden aangepakt als iedere Nederlander daarbij helpt. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in de Tweede Kamer, waar hij door de oppositie heen was geroepen om ‘leiderschap’ te tonen rond het racisme-incident tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend. ,,Heb niet de illusie dat we dit oplossen met wetgeving alleen. Dat kan alleen als we met 17 miljoen mensen zeggen: Dit accepteren we niet meer.’’